I huvudet på en IS-medlem i terrorns högborg: ”Våra bröder i Europa och USA förbereder överraskningar”

Terrorgruppen IS är tillbakapressad men organisationen gör allt för att framstå som stark. I en exklusiv intervju med The Daily Beast berättar en aktiv medlem om sina tankar kring IS och dess framtid – och det är en lika skrämmande som verklighetsfrånvänd bild som målas fram.

– Våra bröder i Europa, USA och alla delar av världen förbereder överraskningar. Det vi gjort tidigare kommer att se ut som skämt jämfört med vad som kommer.

Orden kommer från mannen som i intervjun – gjord av reportern Michael Weiss för The Daily Beast – kallas för Abu Jihad. Jihad är medlem i terrororganisationen IS och har, efter veckor av övertalningsförsök, gått med på att ställa upp för en intervju med den amerikanska tidningen.

”Vad är det som driver någon att stanna kvar i dödssekten? Vilka är drivkrafterna och hur är medlemmarnas bild av den värld de lever i?”

Att aktiva medlemmar från terrorgruppen talar med västerländska journalister är ovanligt. Man vill ha kontroll över den information som sprids om gruppen och man vill inte att folk ska läsa om dem från andrahandskällor. Bara genom att själv ansluta eller lyssna till vad den högste ledaren säger kan man få rätt bild av vad IS handlar om, menar de.

 

LÄS OCKSÅ: Förre IS-terroristens berättelse inifrån fängelset: Så planerar de nya attacker i Europa

 

När IS-medlemmen som kallas Abu Jihad till slut, via mellanhand, motvilligt går med på att ställa upp för en intervju med Michael Weiss, är det inte utan krav. Han vill inte att hans rätta identitet eller roll i organisationen avslöjas. Vad han kan säga är att han inte sitter på någon ledarnivå. Han är anställd av terrorgruppen och bor i dess självutnämnda huvudstad i Raqqa, Syrien.

Medlemmar av terrororganisationen IS i dess självutnämnda huvudstad i Syrien, Raqqa. I en intervju med The Daily Beast berättar en medlem i staden om sin syn på gruppens framtid. Foto: AP

Michael Weiss har tidigare flera gånger intervjuat IS-avhoppare som gett en osminkad bild av livet i kalifatet. Men vad är det som driver någon att stanna kvar i dödssekten? Vilka är drivkrafterna och hur är medlemmarnas bild av den värld de lever i? Tanken var att intervjun med Abu Jihad skulle kunna ge svar på detta.

Att IS är tillbakapressat och förlorar område efter område i både Syrien och Irak är ett faktum. Bilden Abu Jihad ger är dock en helt annan. Tydligt verklighetsfrånvänd och skrämmande.

Abu Jihad berättar att han före den syriska revolutionen bodde i Gaza. Han är född och uppväxt i Kuwait men under Gulfkriget tvingades familjen fly till Egypten, där Abu Jihad gick i skola innan han reste till Syrien 2012.

”Vi tackar gud för att vi har fått möjligheten att se Islamiska staten grundas under vår livstid. Raqqa är Islamiska statens huvudstad och kommer alltid att vara det.”

– Jag gick med i Jabhat al Nusra [al Qaeda i Syrien, nu känt som Jabhat Fatah al-Sham] och under striderna mellan al Nusra och ISIS [tidigt 2014] gick jag med i ISIS eftersom jag visste att Islamiska staten var på väg att födas. Al Nusra hade ingen tydlig vision, säger Abu Jihad till Daily Beast.

 

LÄS OCKSÅ: Attacker igen och igen bör oroa Sverige

 

Abu Jihad ger sin bild av hur det är att bo i Raqqa i dag, som medlem av IS:

– Vi tackar gud för att vi har fått möjligheten att se Islamiska staten grundas under vår livstid. Raqqa är Islamiska statens huvudstad och kommer alltid att vara det. Vi har ett gott islamiskt liv här. Det är sant att vi har några luftattacker då och då men vi är muslimer och vi visste att det inte skulle bli enkelt för oss att formera vår stat. Vi visste att många motgångar och mycket kamp skulle följa vår väg, säger han i intervjun och fortsätter med att berätta om hur varje ny stat som bildas måste gå igenom en period av kamp.

IS pressas tillbaka på flera fronter i Syrien och Irak. Foto: AP

– USA till exempel hade inbördeskrig under många år innan det kunde ta den form det har i dag. Frankrike gick igenom en 30-årig revolution. Vi deklarerade vår islamiska stat för två år sedan och nu, som du ser, är hela världen emot oss men vi expanderar vårt territorium och finns nu över hela världen.

I verkligheten krymper alltså IS territorium kraftigt, i motsats till bilden Abu Jihad ger.

 

På frågan om hur han ser på stödet från invånarna i Raqqa (som lever ett liv i skräck och rädsla, något Geo berättat mycket om tidigare) är det en tydligt förvriden bild av sanningen som presenteras.

”Sanningen är att IS använt civila som mänskliga sköldar för att kunna evakuera sina egna medlemmar.”

– Raqqaborna är invånarna i Islamiska statens huvudstad och de tycker om hur de lever sina liv, i frihet och säkerhet. Några av dem ha lämnat men de flesta av dem skulle inte byta sin stad mot världen, säger han.

När det gäller det faktum att många IS-ledare har dödats under de senaste två åren menar Abu Jihad att det inte innebär något bakslag för organisationen överhuvudtaget. Personer och namn är inte så viktiga, utan det viktigaste är ideologin, menar han.

 

LÄS OCKSÅ: Vi förklarar IS: ✓ Terrorismen ✓ Kalifatet ✓ Pengarna

 

Abu Jihad får frågan om han tror att IS kommer att förlora Raqqa och Mosul i år och om hur det pratas internt om förlusten av staden Manbij i Syrien. Han svarar att IS inte alls förlorade Manbij, utan att de tvingades retirera på grund av de civilas säkerhet.

IS överbefälhavare Abu Omar al-Shishani (bilden) dödades i början av juli. I går bekräftades att även den starke talespersonen och propagandarösten Mohammad al-Adnani dödats. Foto: AP

Sanningen är att IS använt civila som mänskliga sköldar för att kunna evakuera sina egna medlemmar.

– Jag kan inte förneka att vi förlorat vissa delar av vårt territorium, men vi kommer att överraska världen. Som vi gjorde när vi invaderade Irak för två år sedan. Vi måste också få hela världen att förstå att Islamiska staten inte har några gränser eller någon karta. Vi kommer att expandera tills vi ockuperar världen.

 

Abu Jihad utlovar nya dåd i Europa och världen och poängterar att man har ”bröder” runtom i världen som är redo att utföra dåd.

– Det spelar ingen roll hur många vapen ni har eller hur många flygplan som bombar oss, vi kommer att vinna det hör kriget. Vi krigar för guds skull. Ni har ingen orsak att kriga.