Hon var för intim med sin pojkvän – piskas utanför moské

Kvinnan skriker i plågor när hon träffas med träpinnen över ryggen. Igen, igen och igen. Ansiktet förvrids i smärtor medan hånfulla hejarop från folkmassan som samlats utanför moskén i indonesiska Banda Aceh sprider sig.

Straffet kommer att delas ut till henne efter att hon fött barnet.

Kvinnans brott är att hon umgåtts för tätt ihop med sin pojkvän. Hon har därmed brutit mot de stränga islamiska lagar som tillämpas i provinsen när det gäller intimitet mellan par.

13 personer utsattes i måndags för offentligt spöstraff utanför en moské i Banda Aceh, Indonesien. Deras brott var att de haft för intim kontakt med sina partners utan att vara gifta.
Foto: Hotli Simanjuntak/Epa/TT

Lagen reglerar bland annat hur mycket ogifta par får röra varandra, kyssas och kramas. Kvinnan, som inte har identifierats, var en av 13 personer – sju män och sex kvinnor mellan 21 och 30 år – som piskades utanför moskén i staden Banda Aceh. Sex par dömdes för brott mot intimitetslagen.

En 22-årig kvinna skonades – men bara tillfälligt – för att hon är gravid.

– Straffet kommer att delas ut till henne efter att hon fött barnet, försäkrade Acheprovinsens viceborgmästare Zainal Arifin, skriver AFP.

Aceh är den enda provinsen i Indonesien – världens mest tätbefolkade land med muslimsk majoritet – som tillämpar sharialagar. Här kan man dömas till offentligt spöstraff för ”brott” som spel, sex mellan homosexuella eller alkoholförtäring.

Vi hoppas att inga fler personer i Banda Aceh ska bryta mot lagen i framtiden.

En av männen som piskades utanför moskén den här veckan anklagades för att ha tillbringat tid med en person av det motsatta könet på ett sätt så att det kunnat leda till äktenskapsbrott.

Viceborgmästaren Zainal Arifin hoppas att den här typen av spöstraff ska ge en avskräckningseffekt.

– Vi hoppas att inga fler personer i Banda Aceh ska bryta mot lagen i framtiden, sa han enligt AFP.

Kvinnans ansikte förvrids i smärta när hon får motta slag efter slag med en träpinne medan en folkmassa hejar på.
Foto: Chaideer Mahyuddin/AFP

Allt fler människor bestraffas med spöstraff i provinsen och kvinnorna är de som drabbas hårdast. Antalet kvinnor som döms till liknande straff har ökat extra mycket under senare tid, något som väckt kritik från Amnesty International, skriver The Independent.

”Lagar som handlar om ’äktenskapsbrott’ är diskriminerande och slår oproportionellt mot kvinnor”, skriver organisationen i ett uttalande där man även la till att 108 personer piskats i Aceh för spel, alkoholförtäring och ”äktenskapsbrott” sedan 2015.

Sharialagarna började tillämpas i provinsen, som ligger på ön Sumatra, 2001. Det var efter att man garanterats en särskild autonomi i ett försök av de indonesiska myndigheterna att stävja långvarig separatistisk upproriskhet i området. Efter att Acehprovinsen skrev under ett fredsavtal med Jakarta 2005 har de islamiska lagarna stärkts.

Enligt Amnesty International har över hundra personer piskats i Aceprovinsen sedan 2015.
Foto: Chaideer Mahyuddin/AFP

Enligt den indonesiska hemsidan för turism är Acehprovinsen ett område fullt av naturlig skönhet med vackra platser för dykning och en rik historia.