Foto: Alastair Grant

Hon är säkrad, gamla Bettan

När Elizabeth blev The Queen var The King bara en skolkille som hette Elvis, i dag kan drottningen se tillbaka på 63 framgångsrika år i ett England som gått från imperium till en EU-stat i mellanklass.

I kategorin Världspolitik

I dag går Betty om Vicky som den längst regerande monarken i Storbritannien.

Fast ingen skulle komma på tanken att benämna drottningarna Elizabeth II och Victoria, de båda landsmödrarna som burit den brittiska kronan under större delen av de senaste 200 åren, så vanvördigt.

– We are not amused, skulle drottning Victoria ha sagt och Elizabeth hade nog inte varit särskilt road hon heller.

Det är en glamourös ung småbarnsmamma som efterträder sin pappa George VI när han dör natten till den 6 februari 1952. Gift med den stilige sjöofficeren Philip, själv av grekiskt-danskt kungligt blod, ger den nya drottningen framtidstro åt ett Storbritannien som redan är på nedgång.

Det är mer än 63 år sedan, hennes premiärminister är Winston Churchill, hjälten från ”Englands stoltaste stund” under andra världskriget som fått en ny chans att leda landet efter den snöpliga valförlusten 1945. Men han är gammal och trött. Det stolta imperiet är i upplösning, Indien har redan blivit självständigt och under Elizabeths tidiga regenttid gör sig de afrikanska kolonierna självständiga.

– Storbritannien efter kriget var inget samhälle i särskilt gott tillstånd. Det rådde konstant ekonomisk kris. Imperiet avvecklades snabbt och det var stor invandring från de gamla kolonierna, säger Johan Hakelius, publicist och författare till boken ”Rule, Britannia”.

– Det är inte lätt att vara statschef i ett land med så stor förändring. Elizabeth har hanterat det väldigt säkert och skickligt. Hon och monarkin är en nationell symbol, en stor enande kraft, säger han.

 

Elizabeth blev drottning 1952 och kröntes året därpå. Foto: AP

Året hon tillträder gör rebellrörelsen Mau Mau uppror i Kenya och skakar de brittiska kolonialherrarna. Samma år provspränger Storbritannien sin första atombomb. På hösten har Agatha Christies morddrama ”Råttfällan” premiär – och har sedan dess spelats oavbrutet i 63 år, precis som drottningens egen föreställning.

I USA vinner Dwight Eisenhower presidentvalet 1952, i Egypten störtas kung Farouk. Koreakriget rasar för fullt.

I Sverige regerar Tage Erlander. Sovjet skjuter ned två svenska plan över Östersjön. Och bara någon vecka innan Elizabeth blir drottning slår bandyspelaren Gösta ”Snoddas” Nordgren igenom med låten ”Flottarkärlek” i Lennart Hylands populära radioprogram ”Karusellen”.

Elizabeth II tillträdde i en annan tidsålder, långt före månlandningar och internet. Medlemmarna i Beatles och Rolling Stones var småpojkar när hon blev drottning, inte ens Elvis Presley hade spelat in någon skiva än.

Sedan dess har hon varit symbol för sitt Förenade kungarike genom Suezkrisen och Profumoaffären, genom 60-talets glada Swinging London och 70-talets bittra ”winter of discontent”, missnöjets vinter som störtade landet i kaos. Hon var regent under 90-talets optimistiska Cool Britannia-epok och under det kontroversiella Irakkriget. Hittills har hon avverkat tolv brittiska premiärministrar, tio USA-presidenter och nio svenska statsministrar.

Därmed tar hon nu det brittiska tronsittningsrekordet från sin farfars farmor Victoria som var drottning 1837–1901. Det sker på onsdagen ungefär klockan 18.30. Då blir nya rekordtiden 63 år och 217 dagar, enligt hovets uträkning. Den har alla utsikter att förbättras avsevärt eftersom Elizabeth, 89, har goda gener; hennes mor blev 101 år.

Drottningen Elizabeth (då prinsessa) till vänster om sin mamma, Winston Churchill, kung Georg VI och prinsessan Margaret. Foto: AP

 

Monarkin är populär i Storbritannien, sju av tio britter vill ha en kung eller drottning. Detta får nog tillskrivas Elizabeths plikttrogna arbete, att hon är noggrann med att aldrig uttrycka en politisk åsikt och att strikt fungera som ett symboliskt statsöverhuvud – och att hon till skillnad från övriga familjemedlemmar har lyckats undvika skandaler genom alla år. Hon har levt upp till det tal hon som kronprinsessa höll till sina blivande undersåtar på sin 21-årsdag i april 1947.

– Jag förklarar inför er alla att jag ska ägna hela mitt liv, oavsett om det blir långt eller kort, åt att tjäna er och den stora imperiefamilj vi alla tillhör, sade hon den gången.

Men resten av familjen har trasslat in sig med jämna mellanrum. Hennes man, prins Philip, har allt som oftast gjort plumpa uttalanden och uppges ha varit notoriskt otrogen genom åren. Tre av hennes fyra barn genomgick uppslitande skilsmässor där varje snaskig detalj redovisades offentligt. Sonen Charles stormiga äktenskap med Diana var en långvarig prövning för Elizabeth.

TIDSLINJE: DET HÄNDE I DROTTNINGENS LIV – OCH I VÄRLDEN

1926

Det hände i Elizabeths liv: Elizabeth Alexandra Mary föds den 21 april som dotter till hertigparet av York. Hennes far blir kung George VI när hans bror Edward VIII abdikerar 1936.
Det hände också: Storstrejk i Storbritannien. Prinsessan Astrid av Sverige gifter sig med kronprins Leopold av Belgien.

 

1947
Det hände i Elizabeths liv: Kronprinsessan Elizabeth gifter sig den 20 november med sjöofficeren Philip Mountbatten, som är av grekisk-dansk kunglig börd.
Det hände också: Indien och Pakistan blir självständiga från Storbritannien. Sveriges arvprins Gustaf Adolf, den nuvarande kungens far, omkommer i en flygolycka.

 

1948
Det hände i Elizabeths liv: Kronprinsessparet får sitt första barn, Charles, den 14 november. Dottern Anne föds två år senare.
Det hände också: Staten Israel bildas sedan britterna lämnat området. Kommunisterna tar makten i Tjeckoslovakien genom en kupp.

 

1952

Det hände i Elizabeths liv: Kung Georg VI dör och Elizabeth blir drottning. Hon och Philip är på besök i Kenya när de får beskedet om kungens död.

Det hände också: Storbritannien spränger sin första atombomb. Den så kallade Enbomsligan avslöjas i Sverige, tre personer får långa fängelsestraff för att ha spionerat för Sovjet.

 

1953
Det hände i Elizabeths liv: Elizabeth kröns till drottning i Westminster Abbey den 2 juni. Det är den första tv-sända kröningen och blir ett stort genombrott för tv-försäljningen i Storbritannien.

Det hände också: Sovjets ledare Josef Stalin dör.

Korkfabrikören Wicander donerar godset Harpsund som rekreationsbostad för statsministern.

 

1960

Det hände i Elizabeths liv: Prins Andrew föds. Det är första gången som en regerande monark får barn sedan 1857. Prins Edward föds fyra år senare.

Det hände också: John Kennedy vinner presidentvalet i USA över Richard Nixon. Det nya svenska ATP-systemet träder i kraft.

 

1966
Det hände i Elizabeths liv: En stor dag för Elizabeth och England när engelska fotbollslandslaget vinner VM-guld på hemmaplan och hon får dela ut segerpokalen till lagkaptenen Bobby Moore.

Det hände också: Kulturrevolutionen inleds i Kina. Folkstorm utbryter sedan skådespelaren Per Oscarsson klätt av sig i bara kalsongerna i tv-showen Hylands hörna.

 

1977
Det hände i Elizabeths liv: Drottningen firar Silverjubileet, sina 25 år på tronen. Festligheterna kritiseras på grund av Storbritanniens stora ekonomiska problem vid den tiden.

Det hände också: 583 människor dör när två Boeing 747 kolliderar på startbanan på den spanska ön Teneriffa.

Drottning Silvia föder dottern Victoria, som senare blir kronprinsessa.

 

1981
Det hände i Elizabeths liv: Kronprins Charles gifter sig med Diana. 700 miljoner tv-tittare över hela världen följer bröllopet.

Det hände också: Ronald Reagan blir USA:s president.

Den sovjetiska ubåten U 137går på grund i skärgården utanför Karlskrona.

 

1982
Det hände i Elizabeths liv: En 33-årig man, Michael Fagan, bryter sig in i Buckingham Palace och tar sig in i Elizabeths sovrum. Drottningen talar med honom i sju minuter tills polis och vakter kommer.

Det hände också: Falklandskriget mellan Storbritannien och Argentina. S vinner valet, Olof Palme återtar makten efter sex år.

 

1992
Elizabeths förskräckliga år, "annus horribilis". Dottern Anne och sonen Andrew skiljer sig, Charles separerar från Diana. Windsors slott får omfattande skador i en brand.

Det hände också: Kriget i Bosnien utbryter. Sveriges riksbank höjer dagslåneräntan till 500 procent för att stoppa valutautflödet.

 

1996
Det hände i Elizabeths liv: Charles och Diana skiljer sig efter ett stormigt äktenskap.

Det hände också: Boris Jeltsin omvald som president i Ryssland. Göran Persson efterträder Ingvar Carlsson som statsminister.

 

1997
Det hände i Elizabeths liv: Prinsessan Diana dör i en bilkrasch i en tunnel i Paris. Folket sörjer den populära prinsessan. Drottningen kritiseras hårt för att Buckingham Palace inte omedelbart flaggar på halv stång.

Det hände också: Tony Blair blir brittisk premiärminister efter 18 års konservativt styre. Dokusåpan "Expedition Robinson" sänds i SVT för första gången.

 

2002
Det hände i Elizabeths liv: Drottningen firar Guldjubileet, 50 år på tronen. Miljoner människor kommer till det tre dagar långa firandet.

Det hände också: Tjetjenska terrorister tar 700 som fångar i en teater i Moskva, 170 dör sedan ryska soldater sprutat in gas. Astrid Lindgren dör vid 94 års ålder.

 

2011
Det hände i Elizabeths liv: Drottningens sonson, prins William, gifter sig med Kate Middleton. Två miljarder tv-tittare över hela världen följer bröllopet.

Det hände också: Anders Breivik mördar 77 människor i terroristattacker i Norge. Håkan Juholt blir ny S-partiledare.

 

2012
Det hände i Elizabeths liv: Diamantjubileet, Elizabeth firar 60 år på tronen. Samma år medverkar hon i en kortfilm med Daniel Craig som spelar James Bond och gör ett "fallskärmshopp" rakt ned i invigningen av London-OS, något som väcker stort jubel.

Det hände också: Barack Obama blir omvald till USA:s president. Det svenska kronprinsessparets dotter Estelle föds.

 

2014
Det hände i Elizabeths liv: Elizabeth II twittrar för första gången på en IT-utställning på Vetenskapsmuseet i London. Hennes Twitter-adress är BritishMonarchy.

Det hände också: Malaysia Airlines flight MH370 försvinner med 239 människor ombord. Stefan Löfven (S) blir statsminister. 

Visa merDölj

Särskilt 1992 blev dystert för drottningen som kallade det ”annus horribilis”, ett förskräckligt år då både dottern Anne och sonen Andrew skilde sig, medan Charles separerade från Diana. Dessutom fick Windsors slott omfattande skador i en brand.

Enda gången drottningen själv hamnade i otakt med opinionen var efter prinsessan Dianas död 1997 då hon framstod som känslokall medan hela folket sörjde ”folkets prinsessa”. Men den krisen blev kortvarig.

– Jag gillar henne för att hon är en tuff tant. Hon ger britterna trygghet och stabilitet. Premiärministrar kommer och går, men Elizabeth består, säger Expressens krönikör Cecilia Hagen som skrivit mycket om de brittiska kungligheterna, bland annat boken ”Mina resor med Diana”.

– Jag beundrar henne för att hon stått ut med sin förskräcklige man som varit otrogen i alla år. Jag hoppas hon har varit lite otrogen hon också och inte bara tröstat sig med sina corgihundar.

– Hon kommer nog att bli lika gammal som sin mamma som blev 101 och var ännu populärare än Elizabeth. Men det är lite synd om Charles som får stå i skuggan av sin duktiga mor så länge, säger Cecila Hagen.

Elizabeth och Philip vid deras smekmånad 1947. Foto: Topical Press Agency

 

Kronprins Charles, 66, är också rekordhållare. Redan för tre år sedan blev han den brittiske tronarvinge som väntat längst. Den lätt excentriske Charles har vållat sin mamma en del bekymmer genom åren. Desto större glädje har hon av hans barn och barnbarn.

Särskilt prins Williams äktenskap med Kate Middleton har visat sig lyckosamt, inte minst opinionsmässigt, för kungafamiljen. Den unga familjen med barnen George, 2, och Charlotte, 4 månader – som är på tredje respektive fjärde plats i tronföljden – får Elizabeth att se den kungliga framtiden an med tillförsikt.

Drottning Elizabeth håller låg profil själva rekorddagen. Detta för att hon inte vill fira något som räknats fram med utgångspunkt i hennes fars och farfars farmors dödsdagar, förklarar källor inom hovet för flera medier. Hon tillbringar dagen först med att inviga en ny järnvägslinje i Skottland och sedan med en middag på slottet Balmoral i sällskap av prins William och Kate.

Man kan utgå från att hon också denna dag bär sin handgjorda handväska av märket Launer. Denna accessoar har blivit en så klassisk symbol för drottningen att det till och med har skrivits böcker om den. Brittiska medier vet att berätta att väskan bland annat innehåller mintpastiller, en reservoarpenna, läppstift och spegel och på söndagar en exakt vikt fem- eller tiopundssedel för kollekten i kyrkan – samt en liten krok försedd med sugkopp så att hon kan hänga väskan under bordet på olika tillställningar.

Dianas dödsfall innebar en kort men intensiv kris för monarkin i England. Foto: Martin Cleaver
Drottningens man har omgärdats av otrohetsrykten. Foto: Paul Gilham
Monarkin står sig åter stark i England.
Drottningen går vidare mot nya uppgifter, hela tiden med fast grepp om väskan. Foto: Wpa Pool