Taher Jabr tar Trump på orden och hävdar att Clinton har bidragit till att skapa IS. Här med Adnan El Kadri.
Taher Jabr tar Trump på orden och hävdar att Clinton har bidragit till att skapa IS. Här med Adnan El Kadri. Foto: Anna-Karin Nilsson

"Hillary Clinton har hjälpt till att skapa IS"

Blivande presidenten Donald Trump har stort stöd i muslimtäta Dearborn: "Värd en chans"

DETROIT. Donald Trump vill stänga de amerikanska gränserna för alla muslimer i väntan på att "vi reder ut vad i helvete som pågår".

Men den som tror att alla muslimer i USA per automatik röstade på demokraterna har fel.

– Hillary Clinton har hjälpt till att skapa IS. Vi vet att hon inte gjort något bra för våra länder, säger Taher Jabr, muslim från Syrien.

 

Tania Shatila driver familjens kafé berättar att hon bara läst om muslimer som är rädda för Trump - men aldrig träffat någon. Foto: Anna-Karin Nilsson

Detroitförorten Dearborn har en särskild plats i amerikansk industrihistoria. Det var denna ort biltillverkaren Henry Ford kallade sitt hem, och det är här Ford Motor Companys högkvarter fortfarande tronar i en jättelik byggnad som i folkmun kallas "Glashuset".

I dag bor här runt 100 000 invånare. 40 000 av dem har sina rötter i Mellanöstern, vilket innebär att Dearborn har USA:s största koncentration av muslimer. De allra flesta är hårt arbetande amerikaner med egna företag, butiker och restauranger. Stadsbilden präglas av kvarter med skyltar på arabiska och engelska om vartannat.

 

LÄS MER: Trumps totalvändning om Obamacare

 

Man kan förmoda att Trumps hårda och svepande uttalanden om muslimer i valrörelsen skulle göra det lätt att hitta kritiska röster mot USA:s nya president, men få här verkar oroliga över att leva som muslim i Trumps USA.

Vi träffar Tania Shatila som driver familjens kafé, Shatila, tillsammans med sin syster och sin mamma. Kaféet är en viktig samlingspunkt för åtskilliga "arab-americans" i staden.

– I början tog folk inte valet på allvar. Ingen trodde att Donald Trump skulle kunna bli nominerad ens, säger hon.

– Han har sagt så mycket konstiga saker, men personligen har jag inte träffat någon som är rädd för honom här. Jag har läst om människor som är oroliga för vad han kan göra, splittra familjer och så vidare, men ingen jag har pratat med känner så.

Hon säger att det som möjligt oroar henne är att retoriken han använt ska bli till sanning och rasism.

– Det är omöjligt att inte ta illa vid sig av vad han sa. Men jag vill ändå se det positivt, säger Shatila, som röstade på Hillary Clinton men har förlikat sig med tanken på Trump.

 

LÄS MER: Trumps första 100 dagar som president

 

Moskén i Dearborn Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Den vackra moskén är bara drygt ett decennium gammal och en av USA:s största. Hela komplexet, Islamic Center of America, innefattar en skola och enorma salar för olika konferenser och event.

Det är hit amerikanska myndigheter brukar vända sig när man vill samla in åsikter från USA:s muslimska befolkning.

– Om president Trump ville träffa oss skulle det förmodligen vara någon härifrån och någon från vårt center i Washington DC, säger imamen Ibrahim Kazerooni.

Det är inte orimligt att det kommer hända.

Donald Trump har sagt att han vill införa "extrema bakgrundkontroller" av muslimer och uttrycker samtidigt att terrorister är "radikala muslimer" - ordval som Barack Obama hållit sig ifrån.

"Än så länge håller vi oss lugna", säger Ibrahim Kazerooni om Donald Trumps kommande presidentskap. Foto: Anna-Karin Nilsson

I Donald Trumps värld är det ingen tvekan om att hårdare tag mot muslimer skulle göra USA säkrare. Obama har varit noga med att understryka att islam inte har något mer terrorism att göra.

– Än så länge håller vi oss lugna. Men om hans ord blir till policy så kanske vi måste samla ihop en delegation och åka till Vita huset och lägga fram vår syn på saken, säger Ibrahim Kazerooni.

 

LÄS MER: Vilka är egentligen Trumps familj

 

Islamic Center of America är noggrant utsmyckad med vackra detaljer, men känns amerikaniserad i sin arkitektur och inredning. Här samlas man till bön tre gånger om dagen, medan andra moskéer håller bön fem gånger.

Som i moskén Masjid Al-Salaam.

Men det är inte heller här vi träffar de största motståndarna till Trump.

– Jag röstade på Trump, säger Taher Jabr från Syrien.

Han håller en lång utläggning om varför. Trump är en bra ledare och han kan affärer. Att vara rädd för honom finns inte Jabrs värld.

 

Moskén i Dearborn är en av USA:s största och tillhör komplexet Islamic Center of America. Foto: Anna-Karin Nilsson

– Varför skulle jag vara rädd? Jag sköter mig, betalar mina skatter och är en bra medborgare. Jag vet inte vad folk tror? Att han ska utvisa oss alla? Han måste också följa lagen.

Jabr återkommer snarare till en misstro - mot Hilary Clinton.

– Vi vet att hon inte gjort något bra för våra länder, säger Jabr utan att kunna specificera exakt vad hon gjort fel.

– Hon har hjälpt till att skapa IS. Det har Trump hävdat och han har en poäng i det, säger Jabr.

 

LÄS MER: Uppdrag slutfört: Nu är Obamas tid över

 

För besökarna vi träffar i Masjid Al-Salaam-moskén handlar stödet för Trump om värdeord vi inte känner igen från hans tal senaste månaderna - fred och trygghet.

– Trump är värd en chans. Han förtjänar att få bevisa att han vill föra oss närmare varandra. Jag känner ingen som är rädd eller orolig. Mycket är sånt som bara sägs under kampanjerna, säger Jabr men medger att han inte heller var speciellt förtjust i uttalandet om att stänga gränserna för muslimer.

– Jag tror bara han sa det för att engagera den bortglömda gruppen av vita arbetare på landsorten.

Men Jabr har inte hört Trump tala så senaste tiden och tror heller inte att det kommer ske.

Tania Shatila, från kaféet, igen:

– Han är vår president nu. Jag vet att många bara vill ha förändring från det som varit. Jag tror vi måste vänta och se vad som händer innan vi kan säga att det är katastrof.

Imamen Ibrahim Kazerooni hoppas höra Donald Trump föra fram budskap om att förena folkgrupper snarare än splittra vid installationen den 20 januari.

– Vi kan inte agera på något annat sätt, säger han.