Hennes berättelser om IS våldtäkter får en hel värld att gråta

Nadia Murads hölls fången som sexslav av terrorgruppen. Hennes vittnesmål lämnar ingen oberörd, nu har hon nominerats till Nobels fredspris.

I kategorin Krig & konflikt

Yazidiern Nadia Murad, 21, hölls fången som sexslav av Islamiska staten, IS, under tre månader.

Sedan hon lyckades slå sig fri har hon tagit upp kampen mot terrorgruppen och försöker få världen att förena sig.

En dagsaktuell intervju med BBC är en av många som väckt uppmärksamhet och tårar.

Den unga kvinnan, som fått en fristad i Tyskland, har ett enda tydligt budskap:

– Dessa kriminella måste ställas inför rätta, säger hon till tv-kanalen France 24.

Nadia Murads hemby Sinjar i norra Irak togs av IS-anhängare 3 augusti 2014. Invånarna, som till stor del tillhör minoritetsgruppen yazidier, ställdes inför krav om att konvertera till islam. Om de inte lydde skulle de bestraffas med döden. Knappt två veckor senare blev det brutala våldet verklighet.

– Folk i vårt område ombades att gå till skolan, som hade två våningar. De tog kvinnor, flickor och barn till första våningen och männen var tvungna att stanna på bottenvåningen. Mina syskons söner, vi försökte ta med oss dem… De fick pojkarna att hålla upp sina armar och om de hade hår under armarna var de tvungna att stanna där nere, om de inte hade hår fick de gå upp, säger hon till Vice.

Hon berättar att hennes mor och systrar såg genom ett av fönstren hur männen och pojkarna dödades.

– Vi kunde se ut, de sköt männen och de halshögg dem också. De förde också bort dem i bussar, säger Nadia Murad i intervjun.

Om detta berättade hon i en annan intervju med norska NRK. Intervjun, där hon själv inte kunde hålla tårarna tillbaka och fick stöd av programledaren, har uppmärksammats över hela världen.

Hennes berättelse är fruktansvärd. Nadia Murad har vittnat om hur hennes bröder dödades. Senare gick även hennes mor samma öde till mötes. Ingen vet vart kroppen fördes. Stora delar av hennes familj var borta. Tidigare hade hon levt med sin mamma och 12 syskon i ett stort hus i byn. Hennes far dog 2003.

I samband med ett besök i London sa hon, enligt The Independent:

– Jag var redan föräldralös eftersom jag inte har en far, allt jag hade i den här världen var min mor.

– Men när de tog mig till Mosul och våldtog mig glömde jag min mor och mina bröder. Därför det de gjorde med kvinnorna var svårare än döden, sa hon.

 

Nadia Murad lyckades fly när mannen som till slut hade köpt henne, en IS-chaufför, lämnade henne ensam. Hon sprang för livet och bankade på dörrar. Till slut öppnades en dörr och hon blev insläppt. Där gömde hon sig i två veckor innan hon smugglades ut med ett falskt id. I nordvästra Irak återförenades hon med sin bror.

Enligt Nadia Murad är 3 400 kvinnor fortfarande i händerna på IS, samtidigt som 27 massgravar upptäckts i regionen.

– Många människor tycker att min historia är svår, men många andra har haft det betydligt svårare än jag. De dödade sex av mina bröder, men det finns familjer som har förlorat tio bröder, säger hon enligt The Mirror.

Nadias berättelser väcker starka reaktioner, även i FN.

De senaste månaderna har hon besökt flera länder för att tala om sitt chockerande vittnesmål. Hon har besökt Mellanöstern, USA och Europa för att möta politiska ledare.

– Jag vill att alla hjälper till, kanske bara genom att tala… att hjälpa alla människor som påverkats av det här kriget.

Hon rörde Säkerhetsrådet i FN till tårar när hon berättade om sina upplevelser och hennes tal inför de mäktiga ledamöterna har blivit ett viralklipp.

Nadia Murads mod har fått henne att nomineras till Nobels fredspris.

Till Vice säger hon:

– Jag får mycket stöd från hela världen. Och jag vet att för många skulle det vara en väldigt bra sak att bli nominerad till Nobels fredspris. Och självklart hjälper det mig i min kamp för att befria de som är i fångenskap. Men även om jag skulle få fredspriset, skulle jag ta emot det med ett brustet hjärta.

Vid framträdandet i London, där flera parlamentsledamöter fanns bland de som tog del av hennes vittnesmål, uttrycktes en stark önskan om att den unga kvinnan skulle få fredspriset.

Uppmaningen möttes av rungande applåder i kongressalen.

Nadia Murads twitterkonto på onsdagen.