Han har suttit längst i världen: Nu tros kung Bhumibols död vara nära

Thailands kung Bhumibol Adulyadej är mycket svag, svårt sjuk och tros nu inte ha lång tid kvar. Thailand sörjer – och börsen störtdyker.

I kategorin Kungahus

Fotnot: Den här texten skrevs under onsdagen, när det fortfarande inte var bekräftat att Bhumibol Adulyadej avlidit.

 

LÄS OCKSÅ: Thailands kung Bhumibol Adulyadej är död

 

I Thailand har kungafamiljens medlemmar samlats på ett sjukhus i Bangkok där kung Bhumibol vårdats en längre tid.

Hans död tros nu vara nära.

Samtidigt har börsen i Thailand störtdykt under dagen.

Många thailändare har samlats vid sjukhuset. Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

 

Thailands kung Bhumibol Adulyadej är 88 år gammal, mycket svag och svårt sjuk och tros nu inte ha lång tid kvar.

I Thailand har kungafamiljens medlemmar under onsdagen samlats på Siriraj-sjukhuset i centrala Bangkok där kungen vårdats under en längre tid. Tre av hans döttrar anlände under dagen, och hans son, kronprins Vajiralongkorn, har flugit in från München, i Tyskland, där har tidvis bor. Det skriver tidningen Khao Sod.

Landets premiärminister, general Praytuh Chan-ocha, har avbrutit sitt program i östra Thailand och återvänt till Bangkok, skriver tidningen Prachathai.

Under torsdagen bekräftades att kungen avlidit. Här sörjer thailändare utanför Siriraj-sjukhuset i Bangkok. Foto: Sakchai Lalit/AP/TT

Samtidigt började människor att strömma till sjukhuset och har under dagen suttit utanför och bett och önskat att kungen ska återhämta sig. Många bär porträtt på honom, skriver tidningen Bangkok Post.

Världens längs sittande kung

Kung Bhumibol är världens längst regerande kung, och har suttit på tronen i 70 år. Han sågs länge som en stabiliserande faktor i Thailand, ett land som varit inklämt mellan krigs- och oroshärdar.

Under de senaste årens politiska oroligheter i Thailand har allt fler kommit att ifrågasätta landets monarki, som tycks bli allt mer politiserad och agera för särintressen. Kung Bhumibol har dock personligen i stort undsluppit sig denna kritik, som i stället har riktats mot krafter som utnyttjat kungahuset för sin egen vinning.

En oro finns också för vem som ska ta över tronen. Kronprins Vajiralongkorn är allmänt avskydd av stora delar av befolkningen för sin livsstil och sitt oberäkneliga beteende, men det tycks allt mer klart att han kommer att bli nästa kung.

Hans syster Sirintorn är betydligt mer populär, och tilldelades i vuxen ålder titeln kronprinsessa, vilket vissa tolkat som att hon en dag skulle bli landets drottning.

Kung Bhumibol har suttit längst på tronen i hela världen. Foto: EPA TT NYHETSBYRÅN

Sedan den folkvalda regeringen störtades i landet i maj 2014 och militären tog över, har en intensiv kampanj inletts för att bättra på kronprinsens popularitet, och bedömare ser det nu som tydligt att han nu kommer att ta över tronen.

Kungen hittades skjuten

Det tycks också klart att när kung Bhumibol dör, tar han med sig ett av 1900-talets stora kriminalmysterier i graven.

Bhumibol Adulyadej var inte född till kung. Han hade en äldre bror, Ananda Mahidol, som utnämndes till kung som nioåring. De båda bröderna stod varandra mycket nära.

9 juni 1946 hittades kung Ananda död i sitt rum i palatset i Bangkok, skjuten med en kula i huvudet. Han blev 20 år gammal.

Sedan dess har det viskats om omständigheterna kring hur det skedde. Det har spekulerats i både självmord, mord eller att han av misstag skulle ha avfyrat en pistol som han hade tillgång till.

Senare teorier gör gällande att det kan ha varit hans bror Bhumibol som av misstag avfyrade det dödande skottet när han lekte med pistolen. Han ska ha varit en av de sista som besökte Ananda på hans rum.

Sörjande thailändsk man. Foto: EPA TT NYHETSBYRÅN

Händelsen ledde till att Bhumibol motvilligt och mycket oväntat blev kung, 19 år gammal.

Tre anställda vid hovet åtalades senare för kung Anandas död och avrättades. Den som hade kunnat stoppa avrättningen och benåda dem, var kung Bhumibol, vilket alltså aldrig skedde.

Ämnet är tabu i Thailand men har gett upphov till böcker - som förbjudits i landet. Den enda som är kvar i livet och som var med vid händelsen är kung Bhumibol, som endast sagt att han inte var i rummet då skottet brann av.

Det thailändska kungahuset omgärdas av världens striktaste majestätslagar, som förbjuder all typ av kritik eller granskning av kungahusets främsta medlemmar.

Samtidigt är kungafamiljen omgärdad av en enorm propagandaapparat som lyft inte minst kung Bhumibol till en nästan gudalik figur.

Rykten i omlopp

Ingen typ av offentlig diskussion finns därför av kungahusets roll eller dess framtid, vilket i stället lett till en intensiv ryktesspridning, inte minst om kungens hälsa.

Nu förbereder sig Thailand på kungens död – som tros vara mycket nära förestående. Foto: EPA TT NYHETSBYRÅN

De rapporter kring kungens hälsa som hans läkarteam lämnat vid oregelbundna tillfällen, har nyligen tolkats allt mer negativt.

Nya rykten fick under onsdagen börsen i Thailand att störtdyka med nästan sju procent under dagen, även om den återhämtade sig vid stängningsdags.

Olika uppgifter har också cirkulerat om någon form av uttalande från palatset eller regeringen under kvällen, något som ännu inte bekräftats, skriver tidningen The Nation.

Strax efter klockan 15:00 svensk tid på onsdagen kom ett nytt besked från hans läkarteam. Här talas nu om blodtrycksfall, ökad hjärtrytm och sämre blodvärden. Samtidigt är levern nu utslagen. Kung Bhumibols tillstånd beskrivs inte längre som stabilt.

Nu förbereder sig Thailand på kungens död - som tros vara mycket nära förestående.