Franska extremhögerns nya ansikten – unga, vackra, välklädda

I dag spelar Frankrike semifinal i fotbolls-EM på hemmaplan. Supportrarna hyllar och lyfter sitt land i drömmen om guldet. Samtidigt blåser nationalistiska vindar i landet. Läs reportaget som publiceras i samarbete mellan Geo och elever på journalisthögskolan JMK.

PARIS/BORDEAUX.

Välutbildade, välklädda och högerextrema – möt de unga som ska hjälpa Marine Le Pen att ta över makten i Frankrike nästa år.

Front National är nu det största partiet bland unga väljare.

– Frankrike lider och jag vill göra något åt det, säger 20-åriga Julie Rechagneux.

 

TEXT: August Håkansson, Anja Löfman och Sofia Sidén, studenter på enheten för journalistik, medier och kommunikation, JMK, vid Stockholms universitet.

 

Marine Le Pen har arbetat aktivt med att normalisera Front National. Nästa år är det presidentval i Frankrike och anhängarna tvivlar inte – Marine Le Pen blir nästa president.

– Marine présidente, Marine présidente, Marine présidente!

Människorna i den stora lokalen ställer sig upp och skriker när kvinnan i den blonda pagen börjar gå mot scenen. Hon är omringad av fyra livvakter med hörsnäckor.

Det här vill Front National

 Gå ur EU, lämna euron och gå tillbaka till franc.

 Lämna Schengen och återinföra gränskontroller.

 Minska invandringen kraftigt.

 Tvångsutvisa utlänningar som bor i Frankrike och varit arbetslösa i över ett år.

 Förbjuda homosexuella par från att gifta sig.

 Folkomrösta om att återinföra dödsstraff.

 Att socialbidrag endast ska gå till familjer där minst en person är fransk.

 Förbjuda dubbla medborgarskap för personer utanför EU.

 

Källa: Front National, France24

Visa merDölj

Hundratals franska flaggor höjs mot taket. Två stora skärmar följer hennes väg genom folkmassan samtidigt som det börjar spela storslagen musik, som från en filmtrailer. När Marine Le Pen äntrar scenen exploderar rummet av jubel.

”Fransmännen lever i otrygghet. Och otryggheten är ett resultat av massiv invandring.”

Det är första maj i Paris. Högerextrema Front National håller en bankett till Jeanne d’Arcs ära, nationalhelgonet som räddade Frankrike från Englands förtryck. Partiet har alltid marscherat på Paris gator den här dagen, men i år var hotbilden för stor.

Besökarna är tvungna att passera en noggrann säkerhetskontroll och partiets egen säkerhetsstyrka är på plats.

Längs långbord sitter över 2 000 anhängare och blir serverade chokladmousse från silvriga fat. På borden står små vaser med liljekonvaljer, folk fläktar sig i värmen. Bakom scenen hänger ett tyg med en tecknad bild på Jeanne d’Arc som höjer den franska flaggan mot himlen. ”Ett stilla Frankrike med Marine Le Pen” står skrivet med stora bokstäver.

– Fransmännen lever i otrygghet. Och otryggheten är ett resultat av massiv invandring, säger Gaëtan Dussaussaye, 22, förbundsordförande för ungdomsförbundet Front National de la Jeunesse, FNJ.

”Fransmännen lever i otrygghet – och otryggheten är ett resultat av massiv invandring”, säger Gaëtan Dussaussaye, 22, förbundsordförande för ungdomsförbundet Front National de la Jeunesse, FNJ.

Vid ett bokbord står två barn och säljer souvenirer; muggar som pryds med Marine Le Pens ansikte, tändare och klockremmar med den franska flaggan. Bredvid står medlemmar ur ungdomsförbundet, många iklädda marinblå tröjor med orden “upp till kamp barn av Frankrike”. En av dem är juriststudenten Eve Froger, 19, som bär svarta glasögon och ett guldigt krucifix runt halsen.

Det största ungdomsförbundet

Front National de la Jeunesse, FNJ, är det största ungdomsförbundet i Frankrike med sina cirka 25 000 medlemmar.

Regeringspartiets Parti Socialistes ungdomsförbund har i dag 8 000 medlemmar.

Källa: Libération, Parti Socialiste

Visa merDölj

– Jag blev politiskt intresserad 2013 när frågan om homosexuella äktenskap lyftes. Familjen är grunden i samhället, därför ville jag inte se den förstöras.

När Marine Le Pen avslutar sitt en och en halv timme långa tal ansluter sig ungdomarna till henne på scenen. De sluter in henne i ett hav av svepande franska flaggor. Hon kastar slängkyssar till publiken och skriker:

– Länge leve republiken, länge leve Frankrike!

”Franska ungdomar är extremt trötta på politiken i det här landet. Man anser att politiker inte håller sina vallöften och söker sig därför till ett alternativ.”

I de franska regionvalen 2015 blev Front National största parti bland unga väljare och partiet har överlägset flest unga kandidater. Över hälften av de under 25 år som ställde upp i regionvalen representerade Front National.

FNJ är i dag Frankrikes största ungdomsrörelse med drygt 25 000 medlemmar. Varken regeringspartiets eller oppositionens ungdomsförbund kommer i närheten av de medlemssiffrorna.

– Franska ungdomar är extremt trötta på politiken i det här landet. Man anser att politiker inte håller sina vallöften och söker sig därför till ett alternativ som aldrig har haft makten. Att rösta på Front National blir en reaktion på gammal och tråkig politik, säger Grégoire Kauffmann, historiker och expert på fransk extremhöger.

”För mig representerar Marine Le Pen en kvinnlig ledare och ett hopp, hon är som en ny Jeanne d’Arc”, säger Julie Rechagneux, 20, här i Front Nationals partilokal i Bordeaux.

– Se upp för hundarna!

Julie Rechagneux, 20, ler där hon står i dörröppningen till Front Nationals partilokal i Bordeaux i sydvästra Frankrike. Bakom henne hörs ljudet av tassar mot parkettgolv. Det luktar nyblandad cement.

Hon är distriktsordförande för ungdomsförbundet i regionen. I tre år har hon varit engagerad i Front National och 2014 ställde hon upp i valet till kommunfullmäktige i Bordeaux.

– Jag har alltid varit patriot. Jag tror verkligen att jag har en fysisk koppling till Frankrike och det franska folket. När jag är i en liten by och hör kyrkklockorna ringa känner jag mig som hemma, det är naturligt. Den miljön vill man försvara mot allt annat.

Hon har bott i Bordeaux i hela sitt liv, förutom ett kort avbrott när hon gjorde en utbytestermin i USA.

Julie Rechagneux, 20, håller tal vid en manifestation för Jeanne d'Arc i Bordeaux.

– Det är bra att se andra delar av världen, men inte att tappa sina rötter. Det går inte att hoppa från land till land, om man bor på ett ställe där man har haft förfäder i flera sekler kan man inte bara lämna det.

I hallen står en liten staty av Jeanne d’Arc hållandes en fana och hälsar besökare välkomna. Ovanför statyn sitter en affisch: “100% Marine, 0% invandrare”.

– För mig representerar Marine Le Pen en kvinnlig ledare och ett hopp, hon är som en ny Jeanne d’Arc, säger Julie Rechagneux.

Senare i dag ska partiet hålla en manifestation till nationalhelgonets ära.

”Jean-Marie Le Pen blev känd för sina uppseendeväckande uttalanden och åtalades bland annat för hets mot folkgrupp.”

Sedan Marine Le Pen 2011 tog över ledarskapet efter sin pappa Jean-Marie har medlemsantalet i Front National växt explosionsartat. 70 procent av dagens medlemmar har kommit de senaste fem åren.

Marine Le Pen arbetar aktivt med att normalisera partiet. Processen kallas för en “avdemonisering” och ska göra sig kvitt med partiets tidigare rasism och antisemitism.

Jean-Marie Le Pen blev känd för sina uppseendeväckande uttalanden och åtalades bland annat för hets mot folkgrupp. Han har bland annat sagt att “Herr Ebola” kan lösa Frankrikes problem med invandring från Afrika.

I dag är han utesluten ur partiet. Marine Le Pen vill göra partiet till ett seriöst politiskt alternativ.

Barnen säljer muggar och andra souvenirer som pryds med Marine Le Pens ansikte och den franska flaggan.

– Front National framhäver sina unga. Man vill skapa en frisk släkt och dra nytta av dem. De är tacksamma att rapportera om i medierna och bidrar till Marine Le Pens försök att normalisera partiet, säger Grégoire Kauffmann.

Dominique Albertini är journalist och bevakar Front National för dagstidningen Libération.

– Det finns en stark oro i partiet för hur man uppfattas utåt, man vill verka förtroendeingivande. Att föra fram en ung kvinna eller man kan ge en tryggare och mer positiv bild jämfört med någon äldre.

”I Front National är det partiledaren som har full makt att välja ledaren för ungdomsrörelsen och Julien Rochedy var en av de första som valdes ut av Marine Le Pen.”

Julien Rochedy, 28, sitter på ett kafé i ett av Paris rikaste områden och rättar till en hårslinga som fallit utanför den perfekt lagda frisyren.

Mellan 2012 och 2014 var han förbundsordförande för FNJ. I Front National är det partiledaren som har full makt att välja ledaren för ungdomsrörelsen och Julien Rochedy var en av de första som valdes ut av Marine Le Pen.

Han har på sig en mörkblå pullover, rödrutig skjorta och blanka skor. För ett par år sedan läste han statsvetenskap och skrev sin masteruppsats om filosofen Nietzsche, bland annat känd för sina teorier om övermänniskor.

Julien Rochedy är tidigare ordförande för Front Nationals ungdomsförbund, och ett av partiets affischnamn: ”Det viktigaste för mig är att försvara den franska och europeiska civilisationen. Det är det vackraste som finns i världen”, säger han.

Front Nationals historia

1972: Det högerextrema partiet Front National grundas av Jean-Marie Le Pen. Partiet förespråkar dödsstraff, traditionella könsroller och vill begränsa invandringen.

1987: Jean-Marie Le Pen kallar Förintelsens gaskamrar för en “detalj i andra världskrigets historia”.

1998: Sverigdemokraterna går till val med ekonomiskt stöd från Front National.

2000: Jean-Marie Le Pen blir avstängd från Europaparlamentet efter att ha slagit en kvinnlig fransk politiker 1997.

2002: Jean-Marie Le Pen får 17 procent av rösterna i franska presidentvalet och slår ut socialisternas kandidat. Men i andra valomgången förlorar han stort mot UMP:s Jacques Chirac.

2003: Jean-Maries dotter Marine Le Pen går med i Front National. Ett par år senare leder hon en grupp i partiet som ska “avdemonisera” partiet.

2007: Stödet sjunker till 5 procent i parlamentsvalet.

2011: Marine Le Pen tar över partiledarposten. Samma år utses hon av den amerikanska tidskriften Time till en av världens 100 mäktigaste personer.

2012: Marine Le Pen får 18 procent av rösterna i det franska presidentvalet.

Marine Le Pens systerdotter, Marion Maréchal-Le Pen, blir den yngsta parlamentsledamoten i modern tid då hon väljs in i Frankrikes nationalförsamling, 22 år gammal.

2013: Frågan om homosexuella äktenskap skapar splittring i partiet. Marine Le Pen och flera andra i partiledningen vägrar delta i manifestationer mot homoäktenskap, medan personer som Marion Maréchal-Le Pen deltar.

2014: Front National får drygt 25 procent av väljarstödet i EU-valet och blir landets största parti.

2015: Jean-Marie Le Pen utesluts från sitt eget parti efter att ha återupprepat sitt kontroversiella uttalande från 1987 om Förintelsens gaskamrar.

Front National blir största parti i regionvalen och störst i 6 av 13 franska regioner.

2016: Front National är det största partiet bland unga väljare. Ungdomsförbundet är, med sina 25 000 medlemmar, den största ungdomsrörelsen i Frankrike.

 

Källa: Nationalencyklopedin, Libération, Expo, Le Temps

Visa merDölj

– Jag är en vanlig ung kille, jag har massor av vänner och jag går ut. Så jag liknar inte en hemsk nazist som äter barn till kvällsmat. Att ha lyft fram profiler som mig har självklart bidragit till normaliseringen, säger Julien Rochedy och tar en klunk av sitt sju euro-kaffe.

Han berättar att han är nära vän med Gustav Kasselstrand, sverigedemokraten som uteslöts från partiet bland annat på grund av sina kopplingar till rörelser med antisemitiska och extrema åsikter.

– Det som är viktigast för mig är att försvara den franska och europeiska civilisationen. Det är det vackraste som finns i världen.

Under och efter sin tid som förbundsordförande har Julien Rochedys utseende ofta diskuterats i medierna. Han har poserat för flera patriotiska klädmärken, bland annat Ancrage och märket Babtou Solide, som har kopplingar till Frankrikes våldsamma extremhöger.

”Ungdomsförbundet vill producera mer socker på det franska fastlandet och göra sig mindre beroende av sockerproduktion från tidigare kolonier.”

Den amerikanska tidskriften Ozy beskriver Julien Rochedy som “vältalig, snygg och djupt ideologisk”.

– Julien Rochedy för sig väl. Han är välklädd, vacker och verbal. Dessutom är han kultiverad och intelligent. Till viss del blev han säkert vald för att han hjälpte till skapa en positiv bild av partiet, säger Dominique Albertini.

Men det är inte alltid Marine Le Pens vilja att normalisera partiet lyckas. I samband med Rysslands införande av antigay-lagar, sa Julien Rochedy i en debatt att han gärna hade sett samma typ av lagar i Frankrike. Det gick i strid med Marine Le Pens åsikter.

– Julien Rochedy är ingen person som normaliserar utan är i sin retorik och i sina uttalanden väldigt radikal, säger Dominique Albertini.

 

– Julien Rochedy håller inte med Marine Le Pen lika mycket som jag gör, säger Gaëtan Dussaussaye.

Det är onsdagskväll. På Rue Jeanne d’Arc i Paris har ungdomsförbundet en av sina återkommande träffar. I kväll diskuteras sockerpolitik. Ungdomsförbundet vill producera mer socker på det franska fastlandet och göra sig mindre beroende av sockerproduktion från tidigare kolonier.

Nationella Frontens ungdomsförbund samlade för att diskutera sockerpolitik och umgås.

Ett 15-tal aktivister har samlats för att lyssna på två talare som läser innantill från en hög papper. Några medlemmar sitter i en trappa och flätar varandras hår, andra scrollar i sina telefoner. I kväll dricker de bål, gjord på socker från franska sockerbetor.

– Vi brukar samlas här varje vecka för att diskutera. Varje gång har vi ett speciellt tema och försöker lära oss mer om de mest konstiga ämnen, säger Gaëtan Dussaussaye.

Han förnekar att Front Nationals kandidater väljs på grund av ålder eller utseende, i linje med Marine Le Pens normalisering.

– Vi struntar i om man har ett fint leende, om man är skelögd eller har hår på hakan. Det som räknas är meriter.

Målet för Nationella Frontens ungdomsförbund är att det ska produceras mer inhemskt socker.

– Det är inte som att de har tvingat oss hit, vi vill ju vara här!

Julie Rechagneux suckar.

– Det är inte en strategi att sätta oss unga främst, vi är här och vi är många: därför syns vi. Jag tycker inte att partiet behöver en normalisering. Vi är redan normala.

Hon är på väg till manifestationen som ska hållas i Jeanne d’Arcs ära och går i samlad trupp med de andra i ungdomsförbundet.

”Till skillnad från Julie Rechagneux har många rakade skallar, mörka solglasögon och hårda kängor på sig.”

En av dem kommer fram och berättar att han har läst mycket om Sverige på nyhetssajter som “säger sanningen”. Han har slätrakad skalle och går snabbt i sina hårt knutna sneakers.

– Ni vet väl om att ni är ett utrotningshotat folk? Det föds för få svenskar och Sverige lider av massinvandring. Jag har hört mycket om Stockholm, visste ni att det är Europas våldtäktshuvudstad?

Framme vid Jeanne d’Arcs staty står en samling poliser. Ett femtiotal medlemmar ur Front National samlas vid statyns fötter. Till skillnad från Julie Rechagneux har många rakade skallar, mörka solglasögon och hårda kängor på sig.

Front National håller en hyllningsmanifestation till nationalhelgon Jeanne d'Arcs ära i Bordeaux.

Front National hotar med att stämma alla som kallar partiet för högerextremt. Men enligt Dominique Albertini finns samma idéer kvar i partiet, trots försöken att normalisera partiet.

– Front National menar att Frankrikes samtliga problem härstammar från utlandet och är emot hela det politiska systemet, säger han.

Grégoire Kauffmann menar att partiet varken är högerextremt eller fascistiskt, men “otroligt farligt” för Frankrike.

– De pratar om Frankrike som en sjuk organism, ett förfall, precis som extremhögern alltid har gjort.

”Länge leve republiken! Länge leve Frankrike! Länge leve Marine! Länge leve oss!”

När de folkvalda representanterna för Front National ställer sig tillsammans för att sjunga nationalsången bildas två läger. På ena sidan: Välklädda, leende människor i mörkgrå kostymer, tunna blusar och pärlörhängen. På andra sidan: Unga män i nötta jeans och nyckelkedjor i metall som klirrar fast de bredbent står stilla.

Frontfiguren Jeanne D’Arc

Jeanne D’Arc är ett franskt nationalhelgon. I början av 1400-talet var hon en frontfigur i Frankrikes strider mot England.

Hon sade sig vara vägledd av Gud och dömdes därför för häxeri av engelsmännen när hon senare tillfångatogs. Som straff brändes hon på bål.

Källa: Nationalencyklopedin

Visa merDölj

Mörka mansröster sjunger “ta till vapen, medborgare”. När sista tonen av nationalsången klingat ut skriker de högt:

– Länge leve republiken! Länge leve Frankrike! Länge leve Marine! Länge leve oss!

Efteråt dricker demonstranterna öl på övervåningen till sin lokal. De slår sig ned i slitna soffor och sippar på rödvin för fyra euro glaset. Många sneglar misstänksamt på filmkameran.

– Stäng av kameran, folk vill inte att ni filmar, säger Julie Rechagneux, märkbart stressad.

Någon hämtar en flaska ur kylskåpet. På dörren sitter ett tiotal klistermärken. “Du förstör Frankrike… Försvinn!” står det på ett av dem.

Nästa år är det val.

– Det är klart att Marine kommer bli president, säger Julie Rechagneux.

Anja Löfman, August Håkansson och Sofia Sidén som gjort reportaget är studenter på enheten för journalistik, medier och kommunikation, JMK, vid Stockholms universitet.