Förre IS-terroristens berättelse inifrån fängelset: Så planerar de nya attacker i Europa

När Harry Sarfo åkte för att ansluta till IS i Syrien fick han ett oväntat besked: Stanna i Tyskland i stället och utför dödliga dåd. För New York Times berättar Sarfo om hur dödssekten bygger sitt världsomspännande nätverk av mördare.

I kategorin Världspolitik

Beslutet hade vuxit fram och slutligen övermannat honom. Harry Sarfo skulle lämna hemlandet Tyskland och bege sig till Syrien för att ansluta till terrorgruppen IS.

Han lämnade arbetarklasstaden Bremen och reste i fyra raka dagar. Nu skulle han fullborda sitt kall. Bli en del av någonting större.

”Däremot: Deras stöd behövdes – men hemma i Europa – för att utföra attacker och uppfylla gruppens plan om världsomspännande terrorism.”

Framme i det IS-kontrollerade området tog sig allting en ny vändning för Harry Sarfo. Han hade inte ens hunnit komma tillrätta när han möttes av medlemmar ur en hemlig underrättelsefraktion inom IS. De bar maskar över sina ansikten och kom med ett oväntat besked. Harry och hans tyske vän som var med på resan var inte önskade i Syrien. Det fanns inget behov av fler européer för IS på plats vid slagfältet.

Däremot: Deras stöd behövdes – men hemma i Europa – för att utföra attacker och uppfylla gruppens plan om världsomspännande terrorism.

 

LÄS OCKSÅ: Attacker igen och igen bör oroa Sverige

 

Harry Sarfo berättar om sin upplevelse i en unik intervju med New York Times. Samtalet äger rum i ett säkerhetsfängelse nära Bremen i Tyskland. Det är här Harry Sarfo hamnade, dömd till tre år för brott kopplade till terrorism.

Han avslöjar detaljer om den hemliga förgreningen inom IS, kallad Emni, vars mål är att utveckla ett nätverk av terrorister världen över, redo att utföra dåd.

En av de maskerade männen i Syrien förklarade för Harry hur det fungerar. IS har redan många anhängare i europeiska länder. Men man behöver fler. Framför allt i Tyskland och Storbritannien. Och det ska vara anhängare som är redo att utföra terrordåd.

”De sa att de vill ha mängder av attacker på samma gång – i England, Tyskland och Frankrike.”

– De frågade mig: ’Skulle du kunna tänka dig att åka tillbaka till Tyskland igen, för det är det vi skulle behöva just nu’, berättar Harry Sarfo för New York Times.

– De sa att de vill ha mängder av attacker på samma gång – i England, Tyskland och Frankrike, minns Harry.

De maskerade männen från IS berättade öppet för Harry om situationen. De avslöjade att de redan har mängder av anhängare i europeiska länder som bara väntar på ett kommando, för att sedan slå till med attacker mot det europeiska folket.

 

LÄS OCKSÅ: Dådet i Nice inte det sista – terroristerna vill att hatet ska leda till kaos

 

Terrororganisationens underrättelsefraktion Emni består av en kombination av en intern polisliknande styrka och en extern förgrening med målet att exportera terrorism utomlands, avslöjas i de tusentals sidor av förhörsmaterial på franska, belgiska och tyska som New York Times begärt ut.

När vansinnet slog till mot Paris fredagen den 13 november 2015 var det IS som tog på sig dådet. Samma sak efter dådet i Bryssel 22 mars 2016. Och i Nice i mitten på juli i år. Händelserna drog global uppmärksamhet till det nätverk inom IS som inriktar sig på terrorism utomlands.

”Krossa hans skalle med en sten, eller slakta honom med en kniv, eller kör över honom med din bil.”

Genom berättelser som Harry Sarfos, och liknande vittnesmål, är insikten om hur dödssektens terrormaskineri egentligen är uppbyggt och fungerar nu kanske större än någonsin.

 

LÄS OCKSÅ: Vi förklarar IS: ✓ Terrorismen ✓ Kalifatet ✓ Pengarna

 

Det handlar om ett underrättelsearbete på flera nivåer, där den högste befälhavaren är IS aktade talesperson i Syrien, Abu Muhammad al-Adnani, skriver New York Times. Under honom finns en annan nivå av löjtnanter uppbackade för att planera attackerna i olika delar av världen. Det handlar om en ”underrättelsetjänst för europeiska affärer”, ”en underrättelsetjänst för asiatiska affärer” och ”en underrättelsetjänst för arabiska affärer”, enligt Harry Sarfo.

Sanningshalten i vissa delar av hans vittnesmål är svår att slå fast i sten, men berättelserna stämmer väl överens med uppgifter ur förhör med andra tidigare IS-rekryter som åkt fast.

 

LÄS OCKSÅ: Domedagsprofetian om ”inbördeskrig” säger mycket om oron i Frankrike

 

När IS pressas tillbaka och förlorar territorium i både Syrien och Irak satsar de i stället hårdare på terrorattacker runtom i världen, för att visa att de fortfarande är en maktfaktor värd att frukta.

”De väljs ut utifrån nationalitet och språk och delas in i små diskreta enheter.”

– Om du kan döda en otrogen amerikan eller europé, särskilt de ondsinta och smutsiga fransmännen – eller en australier eller kanadensare […] se då till Gud och döda honom på vilket sätt det än må vara. Krossa hans skalle med en sten, eller slakta honom med en kniv, eller kör över honom med din bil, eller kasta honom från en hög höjd, eller stryp honom eller förgifta honom, var ett av de första uttalandena Abu Muhammad al-Adnani gjorde efter att han axlat manteln som IS talesperson 2014.

IS talesperson Abu Muhammad al-Adnani är också befälhavaren för enheten Emni som är inriktad på att bygga upp ett nätverk av mördare och terrorister som är redo att slå till i bland annat Europa.

Förhör avslöjar att de ”terrorarbetare” inom IS som väljs ut för att skickas tillbaka, exempelvis till olika europeiska länder, väljs ut utifrån nationalitet och språk och delas in i små diskreta enheter. Medlemmarna arbetar diskret och träffas ibland bara någon gång före avresan utomlands, skriver New York Times.

”De sa till mig att det inte fanns många i Tyskland som var beredda att utföra jobbet.”

Terrorplaneringen, koordinerad av al-Adnani, har gått hand i hand med terrorsektens omfattande propagandaarbete. Enligt Harry Sarfo hålls månatliga möten där al-Adnani väljer ut vilka fasansfulla videoinspelningar från det självutnämnda kalifatet man ska välja att promota den här gången.

Terrorgruppen Islamiska staten pressas tillbaka på flera fronter och satsar då hårdare på attacker utomlands. Foto: AP

Harry Sarfo berättar för New York Times om hur det gick till när han anlände till IS område i Syrien. Han fick lämna fingeravtryck och genomgå en hälsoundersökning. Intervjuades med frågor som ”vad heter du?”, ”vem är din mamma?”, ”var kommer din mamma ursprungligen ifrån?”, ”vad är ditt mål?” och ”vad vill du uppnå?”, berättar han.

”Min vän frågade IS om Frankrike och de började skratta. Alltså, skratta på riktigt, med tårar i ögonen. De sa ’oroa dig inte för Frankrike’.”

– De sa till mig att det inte fanns många i Tyskland som var beredda att utföra jobbet. De hade haft några, men en efter en hade de fegat ur eftersom de fått kalla fötter och blivit rädda. Samma sak i England”, berättade Sarfo efter sitt gripande förra året.

 

LÄS OCKSÅ: Blodbadet i Irak – en skrämmande försmak av IS framtid

 

I Frankrike däremot ska man redan ha haft tillräckligt med frivilliga.

– Min vän frågade IS om Frankrike och de började skratta. Alltså, skratta på riktigt, med tårar i ögonen. De sa ’oroa dig inte för Frankrike’, berättar Sarfo om samtalet som ägde rum i april 2015, sju månader före den samordnade terrorattacken i Paris som tog livet av 130 människor.

Teamet av IS-medlemmar som varit inblandade i den koordinerade terrorattacken i Paris i november i fjol.

Enligt en tjänsteman inom den amerikanska underrättelsetjänsten och en ledare inom amerikanska försvaret ska hundratals ”terrorarbetare” ha skickats tillbaka ut i europeiska länder med målet att utföra terrordåd inom ramen för underrättelsefraktionen Emni inom IS. Ytterligare hundratals ska finnas bara i Turkiet.

Harry Sarfo, som nyligen förflyttades från sin isoleringscell i fängelset i Bremen då han inte längre anses våldsam, invänder inte mot bedömningen, utan tvärtom:

– Många har återvänt. Definitivt hundratals.