Flickan räddades ur ruinerna – tyvärr är hon ett undantag i skräckens stad

Räddningspersonal grävde i fyra timmar för att rädda Ghazal Qasim ur rasmassorna. Samtidigt fortsätter bilderna av mardrömmen att strömma ut från Aleppo.

I kategorin Världspolitik

En man skriker ut sin förtvivlan när hans dotter grävs fram ur ruinerna efter ännu en bombattack i Aleppo. Hundratals människor har dödats i staden under de senaste dagarna. Ljusglimtarna är tyvärr få. Foto: Karam Al-Masri / AFP

Människor som bombas till döds när de köar för att köpa bröd på gatan. Hjärnoperationer som utförs på golvet i överbelamrade sjukhus där utrustning saknas. Andra sjukhus som sprängs sönder i luftattacker. Barn begravda i ruinerna och mammor och pappor som skriker rakt ut i förtvivlan.

De fasansfulla bilderna och berättelserna som strömmar ut från Aleppo via sociala medier och nyhetskanaler vittnar om den fortsatta mardrömmen i den syriska staden.

”Bara ett 30-tal läkare tros finnas kvar i den delen av staden – och enligt Läkare utan gränser inte fler än sju kirurger.”

Hundratals civila har dödats i attacker under den senaste veckan efter att syriska regeringsstyrkor med allierade inledde en omfattad offensiv för att ta över kontrollen över den rebellkontrollerade östra delen av staden.

 

LÄS OCKSÅ: Välkommen till Aleppo – eller förlåt, till "helvetet"

 

USA:s utrikesminister John Kerry har hotat att avsluta all kontakt med Ryssland om inte de ryska attackerna mot Aleppo stoppas.

Samtidigt tros fortfarande över en kvarts miljon människor sitta fast i östra Aleppo. Bara ett 30-tal läkare tros finnas kvar i den delen av staden – och enligt Läkare utan gränser inte fler än sju kirurger.

”Vi vet inte hur vi ska säga det längre: Det här måste få ett slut.”

Behoven är enorma i förhållande till möjligheten till vård och efter att två stora sjukhus träffades av bomber tidigare i veckan är många rädda för att söka vård.

Bilder på skadade och dödade strömmar ut ur Aleppo

LÄS OCKSÅ: ”Systematisk massaker” när syriska sjukhus bombas till grus

 

– Det här kommer i en tid när östra Aleppo varit belägrat sedan juli och lider av de blodigaste urskillningslösa bombningarna sedan krigets början, har Carlos Francisco, chef för Läkare utan gränsers uppdrag i Syrien, sagt i ett uttalande och det är tydligt att orden börjar ta slut, inte minst bland de som kämpar mot lidandet på plats.

– Vi vet inte hur vi ska säga det längre: Det här måste få ett slut, fortsatte Francisco.

Räddningsarbetare lyckades rädda den lilla flickan Ghazal Qasim ur rasmassorna efter att ha grävt och borrat i timmar. 24 personer ska ha dött i det bombdådet.

På bilder från staden syns döda människor och delar av lemlästade kroppar i ruinerna av de söndersprängda husen. Men mitt i mardrömmen finns även små ljusglimtar. Som när räddningspersonal efter fyra timmar av intensivt grävande lyckades rädda den lilla flickan Ghazal Qasim ur rasmassorna. På videobilderna syns personal från Syrian Civil Defence, SDF, som borrar genom betong och gräver medan flickan hörs skrika.

 

LÄS OCKSÅ: Vi förklarar kriget i Syrien: ✓ De krigar ✓ Därför krigar de ✓ Så många har dött

 

I attacken mot byggnaden ska 24 personer ha dödats. Bara Ghazal överlevde, skriver The Telegraph.

Människor stod på kö på gatan för att köpa bröd i Aleppo när bomberna föll över dem. Foto: TT
Ett skadat syriskt barn i Aleppo förs till ett sjukhus för att få vård efter en bombattack. Foto: Georges Ourfalian/AFP
Förödelsen i Aleppo är enorm efter att regeringsstyrkor med allierade inlett en offensiv mot de rebellkontrollerade östra delarna av Aleppo. Foto: TT
Hundratals civila har dödats i attacker under den senaste veckan. Foto: Abdalrhman Ismail/Reuters
Högar med bröd ligger kvar på gatan efter en bombattack i östra Aleppo i veckan. Människor skulle köpa bröd när bomberna föll. Foto: Abdalrhman Ismail/Reuters
En man bryter ihop när hans dotter grävs fram ur rasmassorna i Aleppo. Foto: Karam Al-Masri / AFP