Foto: Facundo Arrizabalaga / Epa / Tt

Drottning Elizabeth fyller 90: Så räddade hon monarkin

Hon sitter säkert på tronen snart 20 år efter Diana-krisen: ”Drottningen och kungafamiljen har lyckats bra med att vända opinionen”

I kategorin Världsekonomi

LONDON.

I september förra året passerade drottningen det tidigare rekordet och blev den längst sittande brittiska regenten någonsin. Men den historiska milstolpen var inget drottningen ville fira.

Drottningen har gjort det tydligt att hon inte vill ha någon uppståndelse, sa en av hennes närmaste medarbetare då till Daily Mail.

Under torsdagen är det 90 år sedan en liten flicka, en prinsessa, föddes på 17 Bruton Street i Londonstadsdelen Mayfair. Inte heller födelsedagen väntas firas storskaligt av huvudpersonen själv.

Men hon får nog räkna med att folket gör det.

För de brittiska rojalisterna är hennes 90-årsdag en historisk händelse.

20 november 1947 gifte sig Elizabeth med prins Philip, som avsade sig sina prinstitlar i Grekland och Danmark och blev prins Philip, hertig av Edinburgh. Året därpå föddes parets första barn, prins Charles. Foto: Alastair Grant

 

Ingen trodde att den nyfödda prinsessan, som blev nummer tre i tronföljden, en dag skulle ta över tronen. Hennes far, George, skulle egentligen inte bli kung – hans äldre bror Edward var den som skulle ta över. Men när han abdikerade, under mycket uppseendeväckande former, blev i stället Elizabeth blivande drottning.

När fadern avled i cancer fick hon ta över tronen mycket tidigare än väntat, bara 25 år gammal.

Under sina många decennier på tronen har drottning Elizabeth avverkat 12 premiärministrar och upplevt framgångar och motgångar.

En av de svåraste privata perioderna präglades av krisåren före och efter prinsessan Dianas död. Efter den tragiska dödskraschen i Paris framstod drottningen som känslokall när landet kämpade med sorgen och deras drottning stängde in sig på residenset i Skottland och vägrade uttala sig. Blomhavet växte utanför grindarna vid Buckingham Palace i samma takt som ilskan bland folket.

Diana och drottning Elizabeth. Foto: Martin Cleaver

Folkets tilltro till drottningen och de brittiska kungligheterna var sedan lågt, men har senare förbättrats igen.

En ny undersökning, som gjorts av Ipsos på uppdrag av Kings College i London, visar att drottningens ställning i Storbritannien nu är stark. Stödet för monarken är högre än det var för tjugo år sedan. 75 procent av folket menar att monarkin har en viktig roll i Storbritanniens framtid och att de flesta britter gärna ser att drottningen sitter kvar på tronen så länge som möjligt. Bara en av fem i undersökningen hoppas att hon ska dra sig tillbaka, jämfört med omkring hälften 1981.

”På frågan om monarkin skulle överleva ytterligare 50 år svarade majoriteten av folket då att de inte trodde det. Det har helt förändrats nu”

– Drottningen är enormt populär. För nästa 20 år sedan när allt gick fel för kungafamiljen, inte minst efter Dianas död och några år efter det, visade de flesta indikatorer på att det var svajigt. Monarkins motståndare var säkra på att stödet för dem höll på att växa, säger professor Roger Mortimore vid Institute of Contemporary British History vid Kings College till Newsweek och fortsätter:

– På frågan om monarkin skulle överleva ytterligare 50 år svarade majoriteten av folket då att de inte trodde det. Det har helt förändrats nu. Drottningen och kungafamiljen har lyckats bra med att vända opinionen. De flesta människor i Storbritannien känner att monarkin är en del av deras nationella identitet, säger Mortimore till Newsweek.

Drottning Elizabeth har inga planer på att trappa ner. Foto: Wpa Pool

Inget tyder dock på att drottning Elizabeth har några planer på att trappa ner eller att dra sig tillbaka, även om frågan ställts många gånger sedan 65-årsdagen 1991.

Drottning Elizabeth syns fortfarande rida regelbundet, hon kör bil själv och spenderar mycket tid utomhus med sina hundar. Arbetsveckan har fortfarande fem dagar, som inledsklockan nio varje morgon och avslutas först vid 23-tiden.

Förra året utförde hon 341 officiella uppdrag. Hon tar plikttroget emot statsbesök, öppnar parlamentet varje år och missar inte det traditionella mötet varje vecka med den sittande premiärministern.

– Arbetet är vad som får henne att fortsätta, det är disciplinen och hennes beslutsamhet att uppfylla sin roll. Så länge hon har hälsan fortsätter hon. Jag tror att hennes medarbetare kommer att försöka övertyga henne att det är alldeles för mycket och att hon borde försöka minska på arbetsbördan, men detta är vad hon alltid har gjort, säger Ingrid Seward, chefredaktör för Majesty Magazine till The Scotsman.

Drottningfamiljen. ”Jag ser henne fortfarande mer som drottningen än som min farmor. Man har en enorm respekt för sin chef och jag ser henne alltid som min chef, och ibland som min farmor”, säger prins Harry i BBC.

 

Även om drottningen är en av världens mest kända personer är hon fortfarande hemlig. Hon har aldrig gett några intervjuer. Inför 90-årsdagen har flera brittiska tv-kanaler dock försökt komma monarken inpå livet och lyckats bättre än tidigare.

Ett tv-team har på uppdrag av den brittiska tv-kanalen ITV följt regenten bakom kulisserna. Filmen visar sidor av drottningen som folket aldrig annars får se.Vid ett tillfälle filmas drottningen då hon efter en ridtur på hemmaslottet Windsor matar en av sina hästar – som också heter Elizabeth – med en morot. Drottningen, med stor kärlek till hästar, spricker upp i ett stort leende.

Hon och maken prins Philip har även delat med sig av familjens egna filmer.

Prins William, som en dag i framtiden ska ta över som kung, berättar i Our Queen at 90 om hur tacksam han är för att drottningen låter honom ta den tid som krävs för att förbereda sig inför att en dag bli kung. Han delar också med sig av de ibland bisarra ögonblick som kan inträffa i farmors närvaro.

”Det är mycket darrande knän och ibland kan folk inte få fram ett ord”

En del blir väldigt exalterade och nervösa när de träffar henne och jag har sett en del komiska ögonblick. Jag har sett folk svimma framför henne, säger William.

En annan vanlig reaktion drottningen möts av är – tystnad.

– Det är mycket darrande knän och ibland kan folk inte få fram ett ord, säger prins William.

Hustrun Kate fick mycket stöd av drottningen under sin första tid i familjen. Hon berättar om ett besök i Leicester då maken inte kunde följa med och hon i stället fick sällskap av hans farmor.

– Hon var väldigt stöttande. Att hon tog sig tid för att se till att jag hade det bra och blev omhändertagen för det specifika tillfället, som av allt hon gör bara är en liten sak, visade hur omtänksam hon är, säger Kate.

”Folk verkade glömma när hon blev den längst regerande monarken att det bara var för att hennes far dog vid så ung ålder. Så du vet, för henne är det blandade känslor. Och det är ett rekord som hon helst inte hade behövt ha”, säger prinsessan Anne till BBC.

I en dokumentär som BBC gjort berättar prins Harry om vem det är som bestämmer i familjen:

– Jag ser henne fortfarande mer som drottningen än som min farmor. Man har en enorm respekt för sin chef och jag ser henne alltid som min chef, och ibland som min farmor, säger prins Harry i BBC.

Prinsessan Anne, drottningens dotter, säger i samma dokumentär att det inte var så konstigt att den historiska milstolpen 2015 inte firades.

– Glöm inte att det fanns två sidor av det. Folk verkade glömma när hon blev den längst regerande monarken att det bara var för att hennes far dog vid så ung ålder. Så du vet, för henne är det blandade känslor. Och det är ett rekord som hon helst inte hade behövt ha, säger prinsessan Anne till BBC.

Prinsessan Eugenie, dotter till prins Andrew, berättar om ett av drottningens favoritställen. Det privata residenset Balmoral i Skottland har blivit en plats där hon och maken prins Philip återhämtar sig.

– Det är den vackraste platsen på jorden. Jag tror att farmor är som lyckligast där. Promenader, picknickar, hundar – en hel del hundar, det är alltid hundar, och folk som kommer och går hela tiden, säger Eugenie i dokumentären.

Drottningen firar på Windsor på torsdagen. Foto: Andy Rain / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

 

Det privata födelsedagsfirandet hålls hemma i Windsor Castle på födelsedagen 21 april. Samma dag besöker hon även ett av Royal Mails jubilerande postkontor, samt ger sig ut för att ta emot hyllningar från folket i Windsor. Under kvällen ordnar prins Charles och hustrun Camilla en privat födelsedagsfest.

Men dagen därpå är det arbete igen, då president Obama kommer på besök till slottet i Windsor.

Den riktiga folkfesten sker först senare, i juni. 10 000 personer deltar i en gatufest på paradgatan The Mall vid Buckingham Palace.

”Firandet i april kan verka lågmält, men det fördelas över de kommande åtta veckorna”

– Folket kommer definitivt vara mycket glada för att få ta del av drottningens födelsedagsfirande och se tillbaka på hennes betydelsefulla liv och karriär, säger professor Roger Mortimore till Newsweek.

Att drottningen firar sin födelsedag vid två tillfällen är tradition, eftersom den faktiska födelsedagen inte infaller under sommaren.

– Det är viktigt att komma ihåg att det är fortfarande några månader kvar till hennes officiella födelsedag. Firandet i april kan verka lågmält, men det fördelas över de kommande åtta veckorna, säger Ingrid Seward till The Scotsman.

Foto: Paul Gilham

 

Tio viktiga årtal i drottning Elizabeths liv

1926: Föddes som Elizabeth Alexandra Mary på Bruton Street i centrala London, på samma adress där den kända restaurangen Hakkasan ligger i dag. Den lilla flickan blev nummer tre i tronföljden och fick smeknamnet Lilibet.

1936: I november blev hennes far kung George VI och Elizabeth blev plötsligt nästa i tronföljden.

1947: 20 november gifte sig Elizabeth med prins Philip, som avsade sig sina prinstitlar i Grekland och Danmark och blev prins Philip, hertig av Edinburgh. Året därpå föddes parets första barn prins Charles.

1952: 6 februari avled kungen efter en tids sjukdom. Elizabeth fick veta att fadern var död och att hon skulle ta över under en resa i Afrika. Året därpå kröntes hon till drottning.

1960: Efter att redan ha fått barnen prins Charles och prinsessan Anne fick Elizabeth ytterligare två barn under 60-talet. Först prins Andrew och fyra år senare det fjärde och yngsta barnet, prins Edward.

1977: Drottningen uppmärksammade sina första 25 år på tronen med att fira silverjubileum.

1982: Inkräktaren Michael Fagan lyckades ta sig in i Buckingham Palace och drottningen vaknade av att han tagit sig in i hennes sovrum. Fagan hölls lugn av drottningen till dess att polisen kunde gripa honom.

1997: Drottningen kritiserades starkt för sin hantering av prinsessan Dianas död. Samtidigt folket sörjde sin prinsessa höll sig drottningen undan i Skottland utan att uttala sig.

2006: Först firades att drottningen fyllde 80 och året därpå uppmärksammades att Elizabeth blev Storbritanniens äldsta monark och passerade drottning Victorias tidigare rekord.

2016: Drottning Elizabeth når en ålder av 90 år, men visar inga tecken på att vilja trappa ner. Födelsedagen firas privat i Windsor med officiellt firande först i juni.