Dröm eller mardröm? De köar för att få plocka bär i Sverige

Trots höga risker och skandaler, här är thailändarna som drömmer om att få komma till Sverige och plocka bär. Vi möter dem vid svenska ambassaden i Bangkok.

BANGKOK/STOCKHOLM.

Djungelns lag rådde länge i den svenska blåbärsskogen, där tusentals utländska bärplockare utnyttjades av samvetslösa företag.

Många plockare riskerar fortfarande att bli lurade även om lagar och regler har skärpts.

Men drömmen om Sverige lever – i Bangkok köar thailändare för tillstånd att få plocka svenska bär.

 

Text: Arne Lapidus och Thomas Engström

En sommar i svenska bärskogar kan innebära mångdubblade inkomster för thailändare. De avskräcks inte av larmrapporter från tidigare år då bärplockare lurats på hela lönen och tvingats arbeta under slavliknande förhållanden.

Särskilt inte som plockarnas villkor har förbättrats under senare år under tryck av det svenska facket och allmänna opinionen – efter en rad uppmärksammade skandaler.

Kollektivavtal mellan Kommunal och bärplockningsföretagen

Sedan 2014 finns ett kollektivavtal mellan Kommunal och bärplockningsföretagen. Månadslönen var förra året 19 772 kronor. Bärplockare som plockar bär för ett värde mer än garantilönen kan tjäna extra pengar.

Lönen betalas per månad. Arbetsgivaren står för bensinkostnader i samband med transporter i arbetet. Fora-försäkringar ingår i avtalet.

Ombudsmän i Kommunal besöker anläggningar med viseringsplockare i mellersta och norra Sverige. Kommunal har tagit fram en informationsbroschyr som används i Sverige och Thailand.

Källa: Mats Wingborg

Visa merDölj

– Det har skett viss sanering i branschen. Men systemet är uppbyggt så att alla blir lurade lite grann. Och det finns risk för att en del blir lurade ordentligt, säger Mats Wingborg, utredare och granskande journalist som i många år följt de utländska bärplockarnas situation.

I år vill nära 3 500 thailändare komma till Sverige för att plocka bär. Vi har mött några av dem som köar för sina tillstånd på svenska ambassaden i Bangkok.

 

LÄS OCKSÅ: Bärplockarna lämnar drömmen om ett bättre liv

 

Bua Rian, 44, drömmer om en bra bärsäsong i svenska skogar och på svenska myrar. Hon förbereder sig för sin elfte raka resa till den svenska sommaren. 

”Jag vet att det ibland uppstår problem i Sverige. Ibland finns det inga bär att plocka och det händer att man inte får rätt betalt.”

– Jag har plockat bär i Sverige de tio senaste somrarna och jag kan tjäna 10 000 kronor i månaden i Sverige. I Thailand tjänar jag bara 2 000, säger tvåbarnsmamman som arbetar som lantbrukare hemma i Udon Thani.

– Men jag vet att det ibland uppstår problem i Sverige. Ibland finns det inga bär att plocka och det händer att man inte får rätt betalt, säger hon.

 

För Bua Rian är bärplockning i Sverige ett drömjobb. Trots riskerna tvekar hon inte att åka. På två månader kan hon plocka ihop en hel årslön. Även under sämre bärår är vinsten efter alla utgifter så pass stor att det räcker för att hon ska kunna försörja sin man och sina två barn i månader.

Expressen berättade 2010 om Sai Inkaew, 57, som är en av de asiatiska bärplockarna som blivit blåsta av svenska bärföretag. Han pantsatte sina risfält i Thailand för att betala resan. Foto: Axel Öberg

Enligt ambassadrådet Milan Bobic, chef för migrationssektionen på svenska ambassaden i Bangkok, har 3 500 ansökningar om tidsbegränsade uppehålls- och arbetstillstånd kommit in i år, något färre än tidigare år. Nytt för i år är att de thailändska bärplockarna ansöker om tillstånd online. Det medför att tiden för deras besök på ambassaden halverats, nu räcker det med att bli fotograferad och lämna fingeravtryck.

 

LÄS OCKSÅ: Bärresan blev en katastrof

 

– Jag hoppas tjäna ihop mycket pengar i Sverige den här sommaren. Jag är van vid att jobba hårt och siktar på att tjäna 12 000 kronor i månaden. Det är femte året som jag åker till Sverige, säger Fon, 44, lantbrukare från Chaiyaphum som väntar på ambassaden.

”Plockarna hade dåligt skydd av svensk lag, vilket utnyttjades av hänsynslösa bärbolag och bemanningsföretag, både i Sverige och i Thailand.”

Inte heller han låter sig avskräckas av alla skandaler kring bärplockningen i Sverige under tidigare år. Då kom det varje år larmrapporter om plockare från Asien och Östeuropa som arbetat under näst intill slavliknande förhållanden i norrländska skogar. De lurades på lönen, de hade omänskliga arbetstider, de fick betala ockerhyror för slumbostäder. Medierubriker talade om "slaveri" och "människohandel".

Plockarna hade dåligt skydd av svensk lag, vilket utnyttjades av hänsynslösa bärbolag och bemanningsföretag, både i Sverige och i Thailand. Och främlingsfientliga stämningar mobiliserades mot bärplockarna. 

 

Samtidigt engagerade sig många svenskar för nödställda plockare. Lokala stödgrupper bildades på flera platser. I dag är läget annorlunda. Myndigheter, fack och företag har börjat ta ansvar.

– Det är jättesvårt att hitta människor i Sverige som vill plocka bär i 60 dagar. Det är ett tufft arbete. Men thailändare är oftast starka jordbrukare och vana att röra sig i naturen. Vi har haft goda erfarenheter av thailändare de senaste tio åren, säger Juha Ruohola, vd på Polarica som anställer många bärplockare från Thailand varje sommar.

”De jobbar halva tiden för att betala tillbaka till bemanningsföretagen. Andra halvan tjänar de pengar.”

I september 2013 begick den thailändske bärplockaren Buala Lau Prom, 39, självmord i Umeå. Tillsammans med 200 andra plockare strejkade han i protest mot att ha blivit lurad på lönen.

Bärplockare kommer till Sverige från bland annat Thailand och Bulgarien. Ofta kan de tjäna ihop betydligt mer under sin tid i Sverige än de kan i sina hemländer. Samtidigt finns risker och det finns många exempel på bärplockare som har blivit utnyttjade. Foto: Roger Vikström

– Han tog livet av sig i desperation över att tvingas åka hem utan pengar. Tidigare blev många plockare lurade. Men under senare år har det blivit bättre tack vare insatser av Kommunal, Migrationsverket och bärföretagen, säger journalisten Mats Wingborg, som skrivit nio rapporter om bärplockarnas villkor genom åren.

– Alla thailändska plockare lånar pengar till resa, visum, logi, busstransporter och annat. De jobbar halva tiden för att betala tillbaka till bemanningsföretagen. Andra halvan tjänar de pengar.

– De får betalt i thailändska baath. Skulderna dras av från lönen. Växlingsavgifter, reseutgifter, allt är helt ogenomskinligt. Det är omöjligt att få inblick, säger han.

 

Så även om plockarna numera har kollektivavtal och garantilön tar de stora risker. Alla blir lurade när de ska betala tillbaka sina skulder till de thailändska bemanningsföretagen, enligt Mats Wingborg. Ett annat problem är dåliga bärår. Förra året kom bären sent – och då blev många plockare permitterade de två första veckorna av sin tid i Sverige, ett kännbart slag för dem.

”Förr var alla kommersiella plockare svenskar, men i dag är de flesta från Thailand, Bulgarien och Ukraina.”

– Det är ett fel i systemet. I dag tar plockarna hela risken om det är dåligt med bär. Risken borde delas mellan arbetsgivare och plockare, säger Mats Wingborg vars senaste rapport ”Så var säsongen för utländska bärplockare 2015” gavs ut av tankesmedjan Arena idé förra året.

Den svenska allemansrätten och gratis råvara är förutsättningen för den lönsamma bärbranschen som omsätter mer än en miljard kronor per år. Speciellt blåbär är en stor exportprodukt. Under bra bärår kan det plockas runt 10 000 ton blåbär för kommersiell försäljning.

Förr var alla kommersiella plockare svenskar, men i dag är de flesta från Thailand, Bulgarien och Ukraina. Thailändarna är viseringsplockare, anställda av bärplockarföretag, medan övriga är så kallade fria plockare som på egen hand säljer bär till uppköpare. Allemansrätten ger alla som lagligt uppehåller sig i Sverige rätt att plocka vilda bär.

Runt 500 utländska bärplockare trängdes sommaren 2012 i skogarna utanför Mehedeby i Uppland. De levde i misär, utan rinnande vatten och toaletter. Foto: Stefan Söderström

De fria plockarna är i dag mera utsatta än de anställda plockarna. De kan utnyttjas av mellanhänder. Sommaren 2012 uppmärksammades att cirka 500 bulgariska bärplockare levde i misär i ett tältläger i Mehedeby i norra Uppland. Den dåliga tillgången på bär gjorde att de inte tjänade som förväntat. Det förekom också konflikter med ortsbefolkningen. Till slut fick de hjälp av Bulgariens ambassad i Stockholm som transporterade dem i bussar till hemlandet.

”Vi kan kontrollera det som är synligt. Avtal, boende, försäkringar, arbetsskador, arbetsmiljö. Men vi kan inte kolla det som är osynligt.”

Under senare år har fackförbundet Kommunal drivit fram kollektivavtal för de anställda plockarna. Migrationsverket har vägrat oseriösa företag tillstånd att importera arbetskraft. Och företagen har introducerat en gemensam social kod, ”Riktlinjer för ansvarsfulla bäruppköp”, för att stärka plockarnas rättigheter. Bland annat kräver man att bären ska vara ”egenhändigt plockade”, detta för att bli av med mellanhänderna.

– Det har successivt blivit mycket bättre. Det är en kombination av att företagen tecknat kollektivavtal med Kommunal, av att Migrationsverket ställer högre krav på arbetsgivarna och att företagen infört en social kod, säger Anna Spånt Enbuske, utredare på Kommunal.

– Vi kan kontrollera det som är synligt. Avtal, boende, försäkringar, arbetsskador, arbetsmiljö. Men vi kan inte kolla det som är osynligt, alltså transaktionerna i Thailand mellan plockare och bemanningsföretag, säger hon.

 

På väg till Sverige: Thailändska bärplockare om sina förväntningar

På svenska ambassaden i Bangkok träffade Geo några av alla thailändare som drömmer om en riklig bärsäsong i skogar och på myrar i Sverige i sommar.

 

Bua Rian, 44, från Udon Thani:

Bua Rian: ”Jag vet att det kan uppstå problem i Sverige.” Foto: Thomas Engström

Yrke: Lantbrukare.

Familj: Make och två barn.

”Jag har plockat bär i Sverige de tio senaste somrarna och jag kan tjäna 10 000 i månaden i Sverige. I Thailand tjänar jag bara 2 000 kronor. Men jag vet att det ibland uppstår problem i Sverige. Ibland finns det inga bär att plocka och det händer att man inte får rätt betalt”, säger hon.

 

Pornthip, 42, från Udon Thani:

Pornthip: ”Jag åker till Sverige för sjätte gången.” Foto: Thomas Engström

Yrke: Risodlare.

Familj: Skild med två söner.

”Jag åker för sjätte gången, men den här gången blir det Finland i stället för Sverige. Det är inte så höga berg i Finland. I Sverige är det jobbigt för en kvinna med alla höga berg. Jag tjänar runt 10 000 kronor i månaden. Jag tycker mycket om Sveriges natur och har aldrig varit med om några problem när jag jobbat där”, säger hon.

 

Pailin, 42, från Udon Thani:

Pailin: ”Vädret i Sverige är fantastiskt.” Foto: Thomas Engström

Yrke: Lantbrukare.

Familj: Make och två barn.

”Jag gillar att plocka bär i Sverige och tjänar 9 000 kronor i månaden. Det är nionde gången som jag åker till Sverige. Vädret i Sverige är fantastiskt, inte lika varmt som i Thailand. Och svenskarna är så trevliga. I år åker jag till Dorotea. Jag har aldrig hört talas om några problem i Sverige, det är bra varje gång”, säger hon.

 

Viliman, 43, från Khon Khen:

Viliman: ”Jag hoppas tjäna mycker mer än i Thailand.” Foto: Thomas Engström

Yrke: Lantbrukare.

”Jag har aldrig varit i Sverige tidigare men hoppas kunna tjäna mycket mer än jag gör i Thailand. Jag fick tips från vänner som brukar åka”, säger hon.

 

Nuenghathai, 42, från Khon Khen:

Nuenghathai: ”Jag har ingen aning om vad som väntar.” Foto: Thomas Engström

Yrke: Massös.

Familj: Fyra barn.

”Jag har aldrig varit i Sverige tidigare och har ingen aning om vad som väntar. Men jag tror jag kommer att gilla den svenska sommaren. Jag tjänar inte så mycket i Thailand, kanske 2 000 i månaden”, säger hon.

 

Fon, 44, från Chaiyaphum:

Fon: ”Jag hoppas tjäna 12 000 i månaden.” Foto: Thomas Engström

Yrke: Lantbrukare.

”Jag hoppas tjäna ihop mycket pengar i Sverige den här sommaren. Jag är van vid att jobba hårt och siktar på att tjäna 12 000 i månaden. Det är femte året som jag åker till Sverige”, säger hon.

 

Warai, 44, Udon Thani:

Warai: ”Jag har varit i Sverige åtta gånger tidigare.” Foto: Thomas Engström

Yrke: Lantbrukare.

”Jag har varit i Sverige åtta gånger tidigare. Jag gillar vädret och svenskarna är trevliga. Ett år, när kilopriserna var höga, tjänade jag 15 000 i månaden”, säger han.

 

Enkät: Thomas Engström