Foto: Getty Images

Donald Trump – och den (o)möjliga resan till Vita huset

Från pappas pojke till dollarmiljardär, världskändis och presidentkandidat: Här är berättelsen om Donald Trump. I kväll börjar Republikanernas konvent i Cleveland, Ohio, och Trump ska formellt utses till partiets kandidat i kampen om presidentposten.

I kategorierna Världsekonomi ochVärldspolitik

Det har sagts att Donald Trump inte går över gränser. Att han i stället suddar ut dem.

Du har under det senaste året sett honom gräla, förolämpa och också skamlöst ljuga sig fram till nomineringen i USA:s presidentval.

Det som sades vara omöjligt är nu verklighet.

I dag inleds Republikanernas konvent där ett djupt splittrat parti ska enas kring sin mest kontroversiella presidentkandidat genom tiderna.

Det här är berättelsen om den Donald Trump du inte sett under valkampanjen och om det liv som tagit honom till att om fem månader kunna bli världens mäktigaste politiker.

UPPVÄXTEN

Det står tidigt klart att Donald John Trump kommer gå i faderns fotspår.

Han är pappas pojke. Favoriten bland de fem syskonen i New York-familjen. Men också stökig. Bland annat slår han till en lärare.

”Donald Trumps farfar invandrade från tyska Kallstadt 1885. Efternamnet Drumpf blir till Trump i det nya landet.”

Han skickas till en militärakademi för pojkar som 13-åring där den som inte sköter sig bestraffas med armhävningar och i värsta fall en smäll på käften av lärare som tjänstgjort under andra världskriget. Själv älskar han att spela baseboll och lämnar akademien med högsta betyg i ordning och uppförande.

Familjen är inte svenskättlingar, som Fred Trump sagt till vänner och bekanta efter andra världskrigets slut – och som Donald återupprepat i sin självbiografi från 1987. Donald Trumps farfar invandrade från tyska Kallstadt 1885. Efternamnet Drumpf blir till Trump i det nya landet.

Who knew this innocent kid would grow into a monster? #TBT #Trump

Ett foto publicerat av Donald J. Trump (@realdonaldtrump)

Fred Trump bygger stadigt en förmögenhet med bostäder för krigsveteraner och låginkomsttagare, framför allt i Brooklyn och Queens. En av hyresgästerna är aktivisten och musikern Woody Guthrie, en av centralfigurerna i den amerikanska musikhistorien som inspirerade bland andra Bob Dylan.

 

1950 skriver Guthrie följande rader om hyresvärden Fred Trump där han antyder att svarta amerikaner inte var välkomna i hans lägenheter:

”Jag antar att gamle gubben Trump vet precis hur mycket rashat han skapar … med linjen han drar här.”

1973 dras Fred Trump inför rätta. Anklagad just för att diskriminera svarta hyresgäster. Det hela slutar i förlikning.

#TBT With Donald Trump Jr. almost 35 years ago.

Ett foto publicerat av Donald J. Trump (@realdonaldtrump)

Det kommer fortfarande dröja 56 år innan sonen Donald anklagas för att bygga sin politiska karriär på främlingsfientlighet och misstänkliggörande av minoriteter i USA.

En tonårig Donald Trump är fullt inställd på en karriär i fastighetsbranschen. Han får en kick varje gång pappan lyckas med en deal. Men han drömmer om betydligt större och mer spektakulära projekt än hyreshus i New Yorks utkanter.

 

STUDENTTIDEN

”Jag ska bli kungen av fastigheter i New York”, svarar en 20 år gammal Donald Trump sin professor vid Wharton Business School, en av USA:s mest högaktade.

Han tillhör en liten grupp på 5-6 personer som valt fastighetsmäkleri som huvudämne.

”I den tillfälliga hemstaden Philadelphia köper han upp små fastigheter, rustar upp dem och säljer dem vidare.”

Attityden, självförtroendet och hårkalufsen som fortfarande kännetecknar honom har nu börjat växa fram. Politik är inget som intresserar. När många studenter går ut för att protestera mot det pågående Vietnamkriget stannar Trump hemma: ”Jag var inget fan av kriget. Men jag var inte typen som marscherade”.

 

LÄS OCKSÅ: Välkommen till Trumps uppblåsta värld

 

Med ett lån på 17 miljoner kronor från pappan är Trumps karriär redan i gång. I den tillfälliga hemstaden Philadelphia köper han upp små fastigheter, rustar upp dem och säljer dem vidare. Något som upptar betydligt mer av hans uppmärksamhet än studierna.

#FlashbackFriday Just after I did my renovation in Central Park of Trump Rink.

Ett foto publicerat av Donald J. Trump (@realdonaldtrump)

”Taktfullhet var inte hans styrka då heller. Han ogillade den akademiska processen. Vad han verkligen var intresserad av var en snabb deal och han kände förakt inför grovarbetet”, säger en klasskamrat.

”Han fick jobba som en hund åt sin pappa. Det gnällde han om. Jag tyckte synd om honom.”

När han ber den nyblivna skönhetsmissen Candice Bergen om en dejt får han nobben och före detta klasskamrater vittnar om hur en ofta frustrerad Trump varje fredag sätter sig på bussen hem till New York för att hjälpa till i pappans företag.

”Han fick jobba som en hund åt sin pappa. Det gnällde han om. Jag tyckte synd om honom”, säger en annan klasskamrat.

 

ETT IMPERIUM TAR FORM

Det är 1973 och två år efter examen från Wharton när Donald Trump blir vd över familjeföretaget. Trump slösar ingen tid. Nu ska hela USA få veta vem han är. Namnet Trump flyttar in till Manhattan när ett nedgånget hotell på 42:a gatan köps upp. Planen är densamma som den varit vid så gott som varje fastighetsaffär sedan dess: Att bygga om, bygga nytt och förändra till dess att det går att ösa superlativ som ”världsklass” över fastigheten.

Donald Trump tittar på en bild av en ny byggnad tillsammans med bland annat New York-borgmästaren Hugh Carey på 1970-talet. Foto: AP

1981 bildar han Trump Organization – under vilken han börjar samla samtliga sina projekt och nu börjar det gå undan. Trump Tower, där presidentkandidaten fortfarande bor och arbetar, blir en av stadens vräkigaste skyskrapor där dekoren går i guld. Lyx är hela tiden nyckelordet i verksamheten och i takt med att fler byggnader köps upp går Trump från dollarmiljonär till miljardär.

Sättet han hanterar dem som ställer sig i vägen för hans planer känner den som följt vårens primärvalsdebatter väl igen.

”Om det står Trump på byggnaden får du mer betalt per kvadratmeter. Att bo i hans lägenheter är en symbol för att du lyckats.”

– Han kan göra alla en stor tjänst och avgå. Han har ingen talang och bara genomsnittlig intelligens, säger han om New Yorks borgmästare när han får avslag på ett fastighetsprojekt.

 

LÄS OCKSÅ: Ok, men hur rik är egentligen Donald Trump? (En hint: väldigt rik)

 

Särskilt på en punkt skiljer sig Trump från konkurrenterna: Han inser tidigt vad man kan åstadkomma genom att bli sitt eget varumärke och medan de flesta av USA:s dollarmiljardärer håller sig så långt borta från rampljuset de kan är Donald Trump till synes besatt av att sätta sitt namn på så många byggnader, företag och produkter som möjligt.

Donald Trump framför Trump Tower i Chicago 2007. Foto: Charles Rex Arbogast/AP

I urval, och utöver de skyskrapor, golfanläggningar och casinon som varit delar av hans huvudverksamhet: Brädspel, oxfilé, deodorant, mineralvatten, chokladkakor, vodka, flygbolag, onlineresbyrå, cykeltävlingen Tour de Trump, hemförsäljning av vitaminer och ett universitet som nu står under utredning för bedrägeri.

Lyckade investeringar ekonomiskt? Långt ifrån alltid.

Bidragande till att bygga hans kändisskap? Definitivt.

”Redan i slutet av 1980-talet tar Trump plats bland skådespelare och artister i tv-soffor, på magasinsomslag och i New York-tidningarnas skvallerspalter.”

– Om det står Trump på byggnaden får du mer betalt per kvadratmeter. Att bo i hans lägenheter är en symbol för att du lyckats. Han ser till att göra sig själv berömd för att bli mer effektiv i sin marknadsföring, säger arkitekten Phillip Johnson i en dokumentär från 1996.

Redan i slutet av 1980-talet tar Trump plats bland skådespelare och artister i tv-soffor, på magasinsomslag och i New York-tidningarnas skvallerspalter. Han håller spektakulära presskonferenser och arrangerar pr-jippon. Dyker hastigt upp i biosuccén ”Ensam Hemma 2”. Gör reklam för Pizza Hut.

Vy över jättehuset i Palm Beach, Florida, som Trump sålde till en rysk miljardär 2008. Foto: Splash News

– Jag tror att Donald Trump skulle vara en djupt olycklig man om ingen gav honom uppmärksamhet, säger Tony Schwartz som skrev boken ”Trump: The Art of the Deal” tillsammans med Trump 1987.

 

LÄS OCKSÅ: Trumps bok inspirerade till "American Psycho"

 

Tidigare i år avslöjade Washington Post hur en man vid namn John Miller i början av 1990-talet ringde runt till tidningar för att berätta om vilka kvinnor som var intresserade av att dejta Donald Trump. Namn som Carla Bruni och Madonna nämns. Att döma av bandinspelningen, och enligt Washington Post, är det Trump själv som ringer samtalen under fingerat namn. Något han nekar till.

 

EN POLITIKER FÖDS

Det republikanska partiet ser potential i Donald Trump och bjuder in honom för att tala när George HW Bush kandiderar för att bli president 1987. Trump nappar och bestämmer sig för att lägga 800 000 kronor av sina egna pengar på politisk annonsering i form av öppna brev till allmänheten under de kommande åren.

”Om jag någonsin försökte bli vald skulle det gå bättre om jag var Demokrat än Republikan.”

Budskapen: ”Låt länder som Japan och Saudiarabien stå för kostnaderna för att vår militär försvarar dem” och krav på att delstaten New York ska återinföra det avskaffade dödsstraffet: ”Jag vill hata dessa rånare och mördare”, skriver Trump i annonsen efter att New Yorks borgmästare, samme Ed Koch som han tidigare kallat obegåvad, uppmanat medborgarna till besinning efter ett uppmärksammat brottsfall.

Efter att Donald Trump tar examen 1973 går han all in på fastigheter och bygger på sitt lyxiga imperium. Nu är det 2016 och han hoppas bli USA:s nästa president. Här under ett massmöte i Dallas i höstas. Foto: Larry W. Smith/Epa

”De ska tvingas att lida och när de mördar ska de avrättas för sina brott”, skriver Trump vidare i annonsen.

10 viktiga årtal i Donald Trumps liv och karriär

1946: Föds den 14 juni i Queens, New York som det fjärde av Fred och Mary trumps fem barn.

 

1968: Tar examen i fastighetsmäkleri vid Wharton Business School i Philadelphia för att därefter börja jobba i pappans fastighetsföretag.

 

1973: Tar kontroll över familjeföretaget och förverkligar drömmen om ett fastighetsprojekt på Manhattan när ett nedgånget hotell köps upp.

 

1981: Bildar Trump Organization där han samlar alla sina affärsprojekt som under åren innefattat allt ifrån casinon och golfresorts till vodka och brädspel.

 

1987: Blir politiskt aktiv. Ställer sig bakom Republikanen George HW Bush i 1988 års val och börjar ta ställning politiskt. Bland annat för att USA inte ska stå för kostnaden av militärt skydd för Japan och att dödsstraff ska återinföras i New York.

 

1991: Står på randen till konkurs efter flera misslyckade affärsprojekt och är enligt egen utsago försatt i svår skuld.

 

2004: Blir huvudperson i dokusåpan ”The Apprentice”. Namnet Trump blir känt över hela världen och tv-serien följs av miljonpublik med Trumps medverkan under elva år.

 

2012: Överväger att kandidera i 2012 års presidentval och har vid det här laget vid flera tillfällen blivit tillfrågad om att också kandidera till guvernörsposten i delstaten New York.

 

2013: Förbereder sig på en valkampanj, bland annat genom att lägga åtta miljoner kronor på att undersöka möjligheten att kandidera till presidentposten.

 

2016: kör över 17 konkurrenter i kampen om att bli Republikanernas presidentkandidat och ska nu officiellt utses till kandidat vid partiets konvent i Cleveland. Ett event som hittills bara kommer slås av sommar-OS i Rio de Janeiro i år vad gäller mediebevakning.

Visa merDölj

Han inser redan nu att han är en politisk kameleont och någon som inte rakt av passar in i något av landets partier:

– Om jag någonsin försökte bli vald skulle det gå bättre om jag var Demokrat än Republikan, säger han i en intervju med Playboy 1990.

– Inte för att jag är liberal, för jag är konservativ. Men för att den arbetande mannen skulle rösta på mig. Han gillar mig.

Fram till 2009 är det också Demokraterna som får mest pengar i kampanjbidrag av Trump och han har under de senaste 30 åren hunnit vara registrerad som så väl Republikan som Demokrat och oberoende i de amerikanska valen.

”Flygbolaget Trump Shuttle, amerikanska fotbollslaget New Jersey Generals och det nystartade tv-lekprogrammet ”Trump Card” floppar.”

Samtidigt som han får upp ögonen för politiken möter han motgångar som affärsman: Flygbolaget Trump Shuttle, amerikanska fotbollslaget New Jersey Generals och det nystartade tv-lekprogrammet ”Trump Card” floppar. Fastighetsmarknaden i USA dyker och hans casinoverksamhet i Atlantic City går på knäna.

Det sena 1980-talet och tidiga 1990-talet blir, i sammanhanget, magra år.

Dottern Ivanka minns hur den hårt skuldsatta pappan pekar på en hemlös man när de promenerar i New York och säger till sin dotter:

– Den där mannen har åtta miljarder dollar mer än mig.

 

PRIVATPERSONEN

50-rummaren som upptar de tre högsta våningarna av Trump Tower utgör basen för Donald Trump och hustrun Melania, fotomodell från Slovenien, som han gifte sig med 2005.

Skilsmässan från hans första fru Ivana, fotomodell från Tjeckoslovakien, var förstasidesstoff i New York-tidningarna efter att Trump samtidigt träffat Marla Maples, modell och skådespelerska som sedan kom att bli hans andra fru. De skilde sig 1999.

Donald Trump med dåvarande flickvännen Celina Midelfart på US Open i tennis 1999. Foto: AFP

Han är far till fem barn. Sonen Eric, 32 och dottern Ivanka, 34 har de mest framskjutna rollerna i så väl familjeföretaget som den pågående presidentvalskampanjen.

Trump har alltid låtit stora delar av sitt privatliv vara en del av offentligheten – och fritidsintressena utgör också delar av affärsverksamheten. 

”1981 dog den åtta år äldre brodern Freddy i sviterna av sin alkoholism. Det fick Donald Trump att bestämma sig för att aldrig dricka en droppe.”

Hans golfintresse tog sig senast uttryck i form av den nyöppnade och omdiskuterade resorten Turnberry i Skottland. Han backade upp Mike Tyson, som också blev en av hans vänner, under hans boxningskarriär och protesterade när Tyson dömdes för våldtäkt 1992.

1981 dog den åtta år äldre brodern Freddy i sviterna av sin alkoholism. Det fick Donald Trump att bestämma sig för att aldrig dricka en droppe.

Donald Trump med nuvarande och tredje hustrun Melania efter en presskonferens i Florida 2005. Foto: Cliff Mcbride/AP

När det kommer till mat är en rejäl stek favoriträtten – men i en av sina böcker skriver Trump att han är försiktig med vad han äter, även om han avfärdar strikta dieter som strunt. Han följer i stället vad han kallar Mar-a-Lago-dieten, döpt efter hans resort i Florida, där checklistan består av att maten serveras i en ”fantastisk miljö”, ”ser fantastisk ut”, ”smakar otroligt” och ”gör att du inte går upp i vikt”. Till favoriträtterna hör lax och lingonsorbet.

”I sociala sammanhang undviker han helst att skaka hand, och vidröra hissknappar, av rädsla för baciller.”

Han ser fester som en del av sitt jobb men när möjligheten uppstår lutar han sig enligt egen utsago helst tillbaka i tv-soffan med en pizza för att slappna av.

Trump har beskrivit sig själv som ”ett renlighetsfreak”. I sociala sammanhang undviker han helst att skaka hand, och vidröra hissknappar, av rädsla för baciller och har kallat handslag för ”en av det amerikanska samhällets förbannelser”.

 

VÄRLDSKÄNDISEN

1992 är Donald Trump på nåder räddad från konkurs av myndigheterna.

Han säljer sin privatjakt och en rad andra företag och tillgångar för att bli likvid.

Vändningen blir en marknad på uppgång och att återgå till grunderna med fastighetsprojekt i New York.

Donald med Melania och sonen Barron efter att ha fått en stjärna på Hollywoods walk of fame. Foto: Damian Dovarganes/AP

Efter att ha varit skuldsatt upp över öronen växer hans förmögenhet igen. Och på andra sidan millenieskiftet går Donald Trump från att vara känd till att bli ett så kallat ”household name”. När NBC 2004 gör honom till stjärna i dokusåpan ”The Apprentice”, där deltagarna tävlar om en anställning i Trumps företag, hittar Trump in i vardagsrum över hela världen och får onelinern ”You’re Fired” (du är sparkad) att leta sig in i populärkulturen.

”Killen går runt och får massor av röster. Det bevisar om inte annat vilket enormt ansvar som följer med att skapa en version av något i ett tv-program.”

När Donald Trump tolv år senare är presidentkandidat konstaterar NBC-chefen Paul Telgedy:

– Det är väldigt, väldigt märkligt. Killen går runt och får massor av röster. Det bevisar om inte annat vilket enormt ansvar som följer med att skapa en version av något i ett tv-program. Han är en fenomenartad tv-personlighet.

Trump ägde rättigheterna för Miss Universum tills i fjol. Här med Miss USA-finalister 1999. Foto: David Lefranc/Bulls

Samtidigt fortsätter Trump att sammanfläta sitt namn med projekt som för honom andas lyx och glamour. Han startar en modellagentur i New York och köper rättigheterna till skönhetstävlingen Miss Universum, vilka han ägde fram till i fjol.

– När jag köpte Miss Universum blev baddräkterna mindre, klackarna högre och tittarsiffrorna större, har han kommenterat affären.

”Målar upp invandring som en orsak till arbetslöshet.”

Samtidigt ökar hans närvaro i den amerikanska politiken. Han uttalar sig ofta och gärna. Kritiserar George W Bush och beskriver Irakkriget som ett stort misstag. Målar upp invandring som en orsak till arbetslöshet.

I ett USA där politikerföraktet växer, medelklassen krymper och Tea Party-rörelsen gör sitt intåg i 2010 års mellanårsval talar Trump till en målgrupp som är mer villig än någonsin tidigare under hans livstid att lyssna.

 

PRESIDENTKANDIDATEN

Veckorna innan julen 2013 sitter 25 personer och väntar på Trump vid ett konferensbord i Trump Tower.

De vill att han ska kandidera till att bli guvernör i delstaten New York. Trump har redan på allvar doppat tårna i politiskt vatten efter att ha varit nära att kandidera till presidentposten 2012. Nu gör han klart för dem att han kommer försöka på nytt när Vita huset blir ledigt 2016.

”Jag vet hur man bearbetar medierna på ett sätt som gör att de aldrig kommer flytta strålkastaren från mig”, ska Trump ha sagt. Foto: David J. Phillip/AP

En av personerna i rummet minns vad han sa:

– Jag kommer kliva in och opinionsmätningarna kommer få spel. Jag kommer suga allt syre ur rummet. Jag vet hur man bearbetar medierna på ett sätt som gör att de aldrig kommer flytta strålkastaren från mig.

Exaktheten i Trumps framtidsprognos är slående.

”Under de kommande månaderna säger att han ska bygga en mur längs mexikanska gränsen.”

Vid det här tillfället är han i politiska sammanhang betraktad som en populist känd från tv och också som en konspirationsteoretiker. I filmer han lagt upp på Youtube från Trump Tower har han varit frontfigur för ”birther”-rörelsen som hävdar att president Obama inte är född i USA och försökt hetsa honom till att visa upp sitt födelsebevis. Något som också sker och motbevisar Trump. Fortfarande tror 57 procent av hans sympatisörer att Barack Obama inte är amerikan.

 

LÄS OCKSÅ: Varsågod: Din guide till USA-valet i 14 punkter

 

När han lanserar sin kandidatur den 16 juni 2015 gör han det med en agenda som inte liknar någon av konkurrenternas.

Under de kommande månaderna säger att han ska bygga en mur längs mexikanska gränsen. Att han ska riva upp frihandelsavtal och ta tillbaka industrijobb från Kina och Mexiko. Att han ska stoppa muslimer från att kunna resa till USA och att han ska krossa IS.

När han lanserar sin kandidatur den 16 juni 2015 gör han det med en agenda som inte liknar någon av konkurrenternas. Foto: Ross D. Franklin/AP

Han revolutionerar användandet av Twitter i politiska sammanhang med påhopp och utspel som får global uppmärksamhet. Ringer själv in till nyhetskanalerna för att styra nyhetsflödet och lockar tusentals människor till arenor över hela landet.

Hela tiden med fingret på pulsen hos den del av den amerikanska väljarkåren som är nyckeln till att säkra nomineringen. Ju mer hånfull han är mot sina motståndare och ju mer överdrivna hans påståenden är – desto mer växer hans framgångar. Märker han att opinionen är på väg åt annat håll gör han en helomvändning, förnekar vad han tidigare sagt och ändrar uppfattning.

”Jag skulle kunna stå mitt på femte avenyn i New York och skjuta någon och jag skulle inte förlora några röster på det. Det är otroligt.”

”Lite överdrifter skadar aldrig. Människor vill tro att något är det största och bästa och mest spektakulära. Jag kallar det sanningshaltiga överdrifter. Det är en oskyldig form av överdrift – och ett väldigt effektivt sätt att göra promotion”, har Trump skrivit i en av sina böcker.

Den politiske kameleont som 26 år tidigare slagit fast att han förmodligen skulle göra det bättre som Demokrat trots att han är konservativ har lyckats blanda en cocktail av sakfrågor över hela det politiska spektrat. När det kommer till invandring ställer han sig längst ut på högerkanten. När det kommer till frihandelsavtal ställer han sig till vänster om Hillary Clinton, kanske till och med Bernie Sanders, och lovar att den amerikanska tillverkningsindustrin ska få en renässans.

Och de lågutbildade män i den amerikanska arbetarklassen han alltid känt stöd och beundran från backar upp honom med rungande enighet.

Det Republikanska etablissemanget försöker med alla medel hindra honom. Men inget kan stoppa det framstormande Trumptåget.

 

LÄS OCKSÅ: 9 punkter: Detta avgör USA-valet 2016

 

Vid ett tillfälle konstaterar han till och med själv:

– Jag skulle kunna stå mitt på femte avenyn i New York och skjuta någon och jag skulle inte förlora några röster på det. Det är otroligt.

I juni i år har han krossat sina 17 konkurrenter med segrar i 40 av 50 delstater. Måndag den 18 juli intar han scenen i Cleveland, Ohio när det parti som gjort allt för att bli av honom nu måste omfamna honom som sin kandidat i kampen om att återta Vita huset efter två raka valförluster.

 

LÄS OCKSÅ: USA-valet – så fungerar det amerikanska presidentvalet

 

EXPERTERNA OM POLITIKERN DONALD TRUMP

1) Var står Donald Trump ideologiskt?

2) Vilka andra politiker kan han jämföras med? I USA, Sverige och Europa?

3) Vad kan vi konkret förvänta oss av Trumps första tid som president om han vinner valet?

 

Frida Stranne, lektor i statsvetenskap och Expressens expertkommentator

1) Under det gångna året kan han inte tolkas som annat än extremt högerpopulistisk och till delar främlingsfientlig eller rasistisk utifrån hur han delar in människor i grupper och gärna beskriver samhällsproblem utifrån dessa indelningar.

”Han följer delvis väljarvindarna och det som passar hans syfte för stunden.”

Han har samtidigt svängt i en mängd olika sakfrågor, från att vara liberal till ytterst värdekonservativ. Han följer delvis väljarvindarna och det som passar hans syfte för stunden.

I Europa finns det gott om högerpopulister som använder sig av samma förenklade problembeskrivningar som Trump, poängterar Frida Stranne. Foto: Dan Cappellazzo/Polaris

2) Till sin person och sakpolitik liknar han inte någon annan. Men osannolika kandidater har det funnits flera av genom historien.

”I Europa finns det gott om högerpopulister som använder sig av samma förenklade problembeskrivningar som Trump.”

Ronald Reagan kändes osannolik som presidentkandidat efter en karriär som B-skådis. Nu betraktas han i många undersökningar som en av moderns tid främsta presidenter. I Europa finns det gott om högerpopulister som använder sig av samma förenklade problembeskrivningar som Trump.

 

3) Många av hans löften är så radikala och okonventionella att jag inte ser dem som genomförbara. Han kan inte hindra muslimer från att resa in i USA. Och ska en superkapitalist som Trump som byggt ett helt affärsimperium utifrån arbetskraft och kapital i fritt flöde nu strypa olika handelsavtal? Jag har inte sett några konkreta planer för hur någonting ska genomföras.

 

Erik Åsard, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet

1) Han är en pseudopopulist, som säger sig ta folkets parti gentemot etablissemanget men som förespråkar en politik som på många områden skulle gynna dem som redan har mest. Det är meningslöst att placera in honom på vänster-högerskalan.

 

2) Vad gäller retorik och politik liknar han mycket Italiens Silvio Berlusconi och i någon mån Ross Perot, miljardär från Texas och presidentkandidat på 1990-talet.

”I Sverige skulle jag möjligen jämföra honom med Ian Wachtmeister.”

Skillnaden är att Perot var betydligt mer seriös och tog sina hjärtefrågor, främst budgetunderskottet, på allvar. Trump följer med vinden och kan inta vilka positioner som helst. I Sverige skulle jag möjligen jämföra honom med Ian Wachtmeister.

Ian Wachtmeister kan – på vissa sätt – liknas vid Donald Trump, enligt Erik Åsard. Foto: Jonas Lemberg

3) Han skulle säkert lägga fram flera av de förslag han förfäktar. Muren mot Mexiko, förbud mot muslimer att resa in i USA (om jurister inte får honom att avstå), vissa skattelättnader. Men mycket lita av detta kommer kunna genomföras då det fordrar kongressens godkännande och finansiering. En sak han säkert kommer göra är att nominera en nionde domare till Högsta domstolen.

 

Elizabeth Walentin, statsvetare och PR-konsult

1) Historiskt har han inte haft de ideologiska ståndpunkter han har nu. I sin roll som affärsman och showman har han varit inblandad i politik som man förväntar sig av en makthavare som han. Han har gjort det som varit bra för hans business och följt med i hur vinden blåser.

”Möjligtvis påminner han om Ronald Reagan som var skådespelare och också kom från utsidan.”

2) Så gott som alla andra politiker har haft en ideologisk övertygelse under mycket längre tid än Trump innan de hamnar i hans position. Hillary Clinton kämpade för exakt samma frågor för 20 år sedan som hon gör i dag. Det gör inte Trump. Möjligtvis påminner han om Ronald Reagan som var skådespelare och också kom från utsidan.

USA:s före detta president Ronald Reagan. Foto: Barry Thumma / AP

3) Ta bara en sådan sak som att han vill begränsa möjligheterna att få ”green card” (arbets- och uppehållstillstånd) i USA. Bara att få igenom en sådan sak skulle ha en enorm konsekvens.

Handeln och varuutbytet med omvärlden kommer förändras. Bara i sättet han pratar om vissa frågor skapar han ett ideologiskt skifte. Det får konsekvenser oavsett hur långt han kommer.