De mördas för sanningen om IS – nu prisas gruppen

”Raqqa slaktas i tysthet” är en unik röst från skräckens vardag under IS. I dag prisas gruppen med ett pressfrihetspris i Stockholm, för sin kamp för sanningen.

”Raqqa slaktas i tysthet” får Reportrar utan gränsers årliga pressfrihetspris för att de ”med stor risk för sina egna liv, är en journalistisk ljuspunkt i ett annars helt mörklagt land”.

Priset delas ut på Kulturhuset i Stockholm klockan 17.00 i dag.

För gruppens medlemmar är utmärkelsen en bekräftelse på att jobbet man gör är viktigt.

– När vi startade fanns inga tankar på några priser. Men det här visar att vårt arbete betyder något och nu vill vi göra ett ännu bättre arbete, för människorna som lever under IS, säger Aziz al Hamra, en av grundarna till gruppen som i dag bor i Tyskland, på telefon.

”Även om många av våra vänner dödats har vi valt att fortsätta. Vi har känt oss pushade att göra det för deras skull.”

”Raqqa slaktas i tysthet” är en unik oberoende röst inifrån ett blödande, sargat Syrien. Sedan aktivistgruppen grundades för två år sedan, efter att IS intagit Raqqa i norra delen av landet, har medlemmarna varit några av IS mest hatade och jagade personer.

IS-soldater drar fram längs en gata i den självutnämnda huvudstaden Raqqa. Två år har gått sedan jihadistgruppen stormade in i den syriska staden.

Jihadisterna vill ha full kontroll över den information som sprids om den egna organisationen.

al-Raqqa: IS syriska ”huvudstad”

al-Raqqa (eller bara Raqqa) är en stad i nordöstra Syrien och huvudort i den större provinsen Raqqa som i dag tagits över av IS. Den hade 2004 en befolkning på cirka 220 000. Staden, en av Syriens äldsta, är IS syriska "huvudstad" och gruppens starkaste fäste.

Det är inte heller första gången. År 796 efter Kristus gjorde abbasidiske kalifen Harun al-Rashid det till huvudstad i sitt dynastiska styre – ett av de historiska riken som kallats kalifat och som IS vill knyta an till genom sitt val av namn.

Visa merDölj

Den pumpas ut i form av välpolerad och ofta glorifierande propaganda för att locka så många nya medlemmar som möjligt till verksamheten.

”Raqqa slaktas i tysthet” grundades för att man ville berätta sanningen – om undergångskulten IS, avrättningarna, skräcken och förtrycket. Från början var man 17 medlemmar. I dag är de 27, varav 17 befinner sig inne i ”IS huvudstad”.

 

Aziz al Hamra och övriga medlemmar ser tillbaka på två viktiga men smärtsamma år. Fyra medlemmar och ytterligare fem personer som står gruppen nära har mördats av IS. Rädslan har varit stor, men man har valt att inte vika ner sig.

– Vi visste från början att det skulle bli svårt. Och det har varit svåra tider. Det här är inget spel. Men även om många av våra vänner dödats har vi valt att fortsätta. Vi har känt oss pushade att göra det för deras skull, berättar al Hamra.

”Nästan all oberoende information har upphört inifrån IS-kontrollerade områden i Syrien. Kvar är bara propaganda.”

Tillsammans med medgrundaren Sarmad Al Jilande kommer han i dag att närvara vid Reportrar utan gränsers prisutdelning i Stockholm, som hålls under den Internationella pressfrihetsdagen.

Syrien är ett av världens farligaste länder för journalister att rapportera ifrån och hot, gripanden och kidnappningar är vardagsmat. ”Raqqa slaktas i tysthet” rapporterade initialt från området i hemlighet genom att föra ut information till journalister utanför Syrien. I dag är Twitter och Facebook viktiga kanaler.

– Nästan all oberoende information har upphört inifrån IS-kontrollerade områden i Syrien. Kvar är bara propaganda. Arbetet RBSS har gjort är ovärderligt och det är svårt att överskatta de personliga risker de själva utsatt sig för för att få ut rapporterna ur landet, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser, i ett pressmeddelande.

Sedan 2003 har organisationens pressfrihetspris delats ut årligen. Bland de tidigare vinnarna finns Dawit Isaak, Anna Politovskaja och Malahat Nasibova.

 

Geo har tidigare flera gånger berättat om gruppen ”Raqqa slaktas i tysthet”. Bland annat när reportrarna Kassem Hamadé och Carl Fridh Kleberg i ett reportage genom vittnesskildringar målade upp en bild av livet och skräcken under IS i Raqqa.

  • Geos Kassem Hamadé träffade i januari Moussa Joumma, hustrun Yazzi och parets barn i ett tält vid gränsen mellan Libanon och Syrien. De valde att fly från Raqqa men berättade om livet under IS. Foto: Kassem Hamadé
  • Raqqa, en av Syriens äldsta städer, är IS syriska ”huvudstad” och gruppens starkaste fäste. ”Raqqa slaktas i tysthet” har rapporterat inifrån staden sedan 2014. Foto: AP
Helskärm

– IS försöker visa upp Raqqa som ett paradis där folk är glada, att det är huvudstaden i deras ”kalifat” och att folk ska ansluta sig. Men allmänheten vet inte att folket lider, att folket dör. När vi nu rapporterar så får det genomslag och det är en mycket stor ära för oss. Att vi kan säga att vi förändrat något till det bättre för staden, berättade medgrundaren Abu Ibrahim då.

”Efter att IS tog över Raqqa vägrade hon att lämna. Hon hamnade under övervakning av IS och greps i augusti förra året.”

En av dem som avrättats av IS för koppling till ”Raqqa slaktas i tysthet” är den kvinnliga medborgarjournalisten Ruqia Hassan. Hon beskrev det dagliga livet under jihadisterna, men rapporterade också om de koalitionsledda flygattackerna mot staden. Hon skrev under pseudonym för att inte bli avslöjad och mördades i höstas.

I januari i år bekräftades nyheten efter att IS först hävdat att hon fortfarande levde. Ruqia Hassan hade studerat filosofi vid universitetet i Aleppo och gick med i det studentledda upproret mot president al-Assad när revolutionen började 2011. Efter att IS tog över Raqqa vägrade hon att lämna staden.

Hon hamnade under övervakning av IS och greps i augusti förra året, anklagad för kontakter med Fria syriska armén.

Fyra medlemmar och ytterligare fem personer som står gruppen ”Raqqa slaktas i tysthet” nära har mördats av IS. Ruqia Hassan är en av dem. Foto: Rex

Trots motgångarna är Aziz al Hamra och resten av medlemmarna i ”Raqqa slaktas i tysthet” långt ifrån redo att ge upp – även om de ser en fortsatt tuff resa framför sig.

 

Varför är det viktigt för er att fortsätta den här kampen?

– För att Raqqa är vår stad. Om vi inte gör det här så gör ingen det. Vi vill inte att IS idéer och ideologier sprider sig till en generation till. Vi vill rädda det som räddas kan, säger al Hamra och fortsätter:

– Vi vet att IS kommer att bli besegrade. Syrien kommer att bli en fri demokrati. Det kanske är en lång väg dit men en dag kommer det att hända.