Foto: Rhona Wise / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Därför vallfärdar svenska politikerna till demokraternas konvent

Svenska politiker vallfärdar till USA för att sola i stjärnglansen kring presidentkandidaten Hillary Clinton. Drömmen är att hämta hem idéer för att vinna riksdagsvalet 2018. Men flera saker med den amerikanska politiska cirkusen lockar – nätverkandet, deras kampanjarbete och minnen att dela med sig av. Här berättar några av de svenska toppolitikerna var de ska göra i Philadelphia.

I kategorierna Presidentval i usa,Svensk politik ochVärldspolitik

Svenska politiker vallfärdar till USA för att sola i stjärnglansen kring presidentkandidaten Hillary Clinton. Drömmen är att hämta hem idéer för att vinna riksdagsvalet 2018. Men flera saker med den amerikanska politiska cirkusen lockar - nätverkandet, deras kampanjarbete och minnen att dela med sig av. Här berättar några av de svenska toppolitikerna var de ska göra i Philadelphia.

Ann Linde, S, EU- och handelsminister. Foto: Henrik Montgomery / TT NYHETSBYRÅN

Ann Linde, S, EU- och handelsminister, har varit på demokraternas samtliga konvent sedan år 2000.

Hon är troligen den svenska politiker på plats som har mest erfarenhet av demokraternas konvent.

– Ett särskilt minne var när jag 2004 såg Barack Obama presentera presidentkandidaten. Jag blev fullständigt charmad av den unga senaten, då skrev jag hem att jag sett en politiker som jag trodde vi måste följa. Då var han inte alls uppmärksammad i Sverige, säger Ann Linde.

Hon säger att det inte går att jämföra demokraternas konvent med en vanlig partikongress.

– Det är väldigt annorlunda. Jag skulle snarare jämföra det med Almedalsveckan. Hela dagarna är fyllda av olika slags seminarium och själva konventet är på kvällarna, säger Ann Linde.

Hon reser tillsammans med en delegation från Socialdemokraterna till konventet. Där ska de ha möten med personer som kan komma att tillhöra den framtida administrationen i USA.

– Det är också ministrar och partiledare från hela värden på plats. Jag har tidigare träffat personer på konventet som jag inte kunnat träffa i andra sammanhang. Det är också svårt att få en inbjudan, det är extremt attraktivt att få komma dit, säger Ann Linde.

 

LÄS MER: 9 punkter: Detta avgör USA-valet 2016

 

Mikael Damberg, S, närings- och innovationsminister. Foto: Christine Olsson/Tt / TT NYHETSBYRÅN

 

Mikael Damberg, S, närings- och innovationsminister, kommer att för första gången finnas på plats på konventet. Tillsammans med Ann Linde ska han träffa flera amerikanska politiker och svenska företag som verkar i USA, däribland Ikea och it-bolaget Qlik.

– Exakt vilka man får träffa och hur länge är ganska flytande när man planera en sådan här sak. Det är det land som betyder mest för att skapa jobb i Sverige. Det är något som vi inte så ofta tänker på, vi tänker ofta på vår kulturella gemenskap med film och musik. Ur ett politiskt och näringspolitiskt perspektiv är det ett oerhört viktigt land, säger Mikael Damberg.

Damberg hoppas även få möjlighet att diskutera mer kring ett "preclearance"-avtal med USA. Då skulle svenskar kunna genomföra säkerhetskontrollen i Sverige - i stället för i USA.

– Då är vi andra landet i Europa som får möjlighet med kontroll redan på Arlanda, säger han.

Han är orolig över den situation som skulle bli om republikanernas presidentkandidat Donald Trump skulle ta hem valet i USA.

– Jag är otroligt orolig över att vi får en osäker situation där USA skulle titta inåt när världen behöver mer av öppenhet och inte stängda gränser. För Sverige skulle det slå väldigt hårt mot vår ekonomi och även världshandeln.

Annie Lööf, Centerpartiets partiledare. Foto: Mikael Sjöberg

 

Annie Lööf, Centerpartiets partiledare, hoppas kunna lära sig ännu mer om demokraternas kampanjarbete som hon hoppas kunna ta med sig delar av hem till Sverige.

– Jag har många gånger varit över och följt den amerikanska valrörelsen och de är väldigt duktiga på att nå ut till varje enskild väljare. De är skickliga på sociala medier och hur man kan nå ut på ett ännu bättre sätt, säger Annie Lööf.

Men det är inte alla delar som hon att svenska politiker anammar.

– Smutskastningskampanjerna har kommit till Europa och Socialdemokraterna är väldigt skickliga på det. Det är något som man vill lämna där och inte ta med sig, säger hon.

Hon säger att det finns flera viktiga beröringspunkter mellan demokraterna och Centerpartiet.

– Under alliansregeringen knöt vi kontakter med Barack Obamas administration om miljöteknik. När han besökte Stockholm var det och grön verksamhet det enda sakpolitiska område som han gjorde studiebesök inom. Vi har ett upparbetat samarbete i den gröna vägen framåt.

Birgitta Ohlsson, riksdagsledamot för Liberalerna. Foto: Christine Olsson/Tt / TT NYHETSBYRÅN

 

Birgitta Ohlsson, riksdagsledamot för Liberalerna, säger att partiet har en nära relation med demokraterna.

Hon hoppas få vara med på plats under den dag som Hillary Clinton väljs som president.

– Vi har haft samarbete med det internationella organet i flera decennier tillbaka. Jag var på det förra konventet och det är fantastiskt att få vara på plats, säger hon.

Hon är tydlig med att det amerikanska valets betydelse inte går att underskatta.

– Den här valrörelsen känns viktigare än någonsin. Inte bara för USA, utan för hela världen. Vi har den mest meriterade politikern i Hillary Clinton som landet någonsin haft i ett val mot Donald Trump som kommer göra USA osäkert igen och med vulgärpopulistiska och nationalistiska värderingar. Det är mycket som står på spel, säger hon.

Hon säger att det är mycket som man lär sig under ett konvent.

– Det är en inspirationskälla. Det är mycket att lära utifrån bland annat kampanjteknik, de ligger långt före när man bildsätter politik. Det är mycket som man lär sig genom den politiska in- och utsidan.

Foto: Twitter

LÄS MER: Hillary Clintons räddning kan bli att motståndaren heter Trump

 

Tomas Tobé, partisekreterare för Moderaterna. Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Tomas Tobé, partisekreterare för Moderaterna, åker tillsammans med Jessica Polfjärd, partiets gruppledare i riksdagen, till demokraternas partikonvent. Partiet har historiskt visat stöd för republikanernas presidentkandidat.

Men nu är tongångarna annorlunda och Tomas Tobé deklarerar tydligt att partiets stöd är hos Hillary Clinton.

– Framförallt hoppas jag att det här ska ge oss ett antal människor som vi får goda relationer till. Vi hoppas att det är nästa administration som växer fram under Hillary Clinton. USA är väldigt viktigt oavsett vem som blir president, men vår förhoppning är att hon blir nästa president, säger Tomas Tobé.

– Vi har goda relationer med republikanerna och demokraterna sedan en tid tillbaka. Om man går längre tillbaka har vi stått närmare republikanerna.

Han kommer liksom de flesta svenska politikerna att delta på det särskilda program som finns för utländska gäster.

– Nu kommer vi kunna se den nuvarande ledningen och troligen få se ett stort antal nya stjärnor. Det är ofta konventet som blir den första plattformen.

 

Jessica Polfjärd, Moderaternas gruppledare i riksdagen. Foto: Christian Örnberg

Jessica Polfjärd, Moderaternas gruppledare i riksdagen, gör sitt första partikonvent med demokraterna. Hon ser fram emot vad som kommer att ske under konventet.

– Vi har under lång tid skickat representanter till demokraternas och republikanernas konvent. Amerikans politik är väldigt intressant, det handlar om påverkan av resten av valet. Vi tycket det är viktigt att följa vad som händer i USA.

Även hon är tydlig med att hon föredrar Hillary Clinton som president för USA.

– Jag personligen skulle föredra Hillary Clinton. Dels att hon har en bred politisk erfarenhet och kanske mer än de tidigare kandidaterna. USA är en storspelare i världspolitiken och som det ser ut nu behöver vi inte mer instabilitet.

De hoppas även få in flera möten i samband med konventet.

– Det är ett program som vi följer, sedan brukar det bli mer möten på plats, säger Jessica Polfjärd.