Därför kan kvinnorna bli Hillarys största problem

Sanders kvinnliga anhängare hotar med att rösta på ett tredje parti i presidentvalet – och därmed hjälpa Trump. ”Det skulle bli en väckarklocka, med Hillary blir det bara nya år av status quo.”

PORTLAND.

För ett år sedan var den allmänna uppfattningen att USA:s kvinnliga väljare skulle sluta upp bakom Hillary Clinton och skriva historia. Först genom att ge Clinton en behaglig resa genom primärvalen, och därefter genom att välja in henne som landets första kvinnliga president.

Så har inte blivit fallet.

En utdragen kamp mot Bernie Sanders närmar sig sitt slut och Clinton riskerar att förlora båda tisdagens primärval, i Kentucky och Oregon, för att därefter säkra nomineringen först den 7 juni i Kalifornien.

SÅ ÄR LÄGET INFÖR TISDAGENS PRIMÄRVAL I USA

DEMOKRATERNA

Hillary Clinton – 2 240 (varav 524 superdelegater)

Bernie Sanders – 1 433 (varav 40 superdelegater)

Återstående delegater på spel: 1 052 (2 383 totalt krävs för nominering)

KENTUCKY

Delegater på spel: 61

Hillary Clinton har kampanjat hårt i delstaten de senaste dagarna och hoppas kunna bryta en negativ svit under de senaste dagarna. Här har hon också sin bästa chans att besegra Sanders under tisdagen.

OREGON

Delegater på spel: 74

Amerikansk expertis är enig om att det kommer bli seger för Bernie Sanders i Oregon – i så fall sannolikt hans sista innan Clinton säkrar nomineringen vid Kaliforniens primärval den 7 juni.

REPUBLIKANERNA

Donald Trump – 1 134

Ted Cruz – 564

John Kasich – 156

Återstående delegater på spel: 436 (1 237 totalt krävs för nominering)

OREGON

Delegater på spel: 28

Precis som övriga återstående primärval en formalitet vid det här laget. Donald Trump kommer att vinna Oregon men får vänta några dagar till innan han, som enda återstående kandidat når nomineringsgränsen 1 237.

Visa merDölj

Hon kommer därefter tvingas utkämpa ett tvåfrontskrig i jakten på röster innan valet i november.

Dels, som väntat, bland de mittenväljare som står och väger mellan att rösta på republikanskt eller demokratiskt.

Och dels till vänster – där risken är stor att de väljare som stått bakom Bernie Sanders väljer att lägga ned sina röster, eller lägga dem på ett tredje parti i stället för att rösta på Clinton.

Där är kvinnor inget undantag.

I februari hade Clintons stöd bland kvinnor, enligt en mätning i Wall Street Journal, sjunkit från 75 procent till 53 procent inom loppet av ett drygt år.

YahNe Ndgo längtar efter en kvinnlig president: ”Men inte om kandidaten är Hillary Clinton.” Foto: Anders Sandqvist

– Jag vill också kunna stå bakom att välja in en kvinnlig president och det är hög tid för det, men inte om kandidaten är Hillary Clinton. Feminism handlar i grund och botten om att döma en person utifrån vad han eller hon uträttat och jag kan inte stå bakom henne som presidentkandidat, säger YahNe Ndgo när Expressen (GEO) träffar henne på Bernie Sanders kampanjkontor i Portland, Oregon.

 

Hon är talesperson för ”Bernie or Bust” (Bernie eller inget) som fått växande fäste och uppmärksamhet under de senaste månaderna.

Antalet som skrivit under löftet att inte rösta på Clinton om hon blir Demokraternas kandidat närmar sig 100 000.

Utöver dem som aktivt uttalar sitt motstånd mot Clinton finns fler vars stöd för Clinton i ett presidentval är högst osäkert.

”Jag är starkt övertygad feminist och jag känner inte någon som vill rösta på Hillary för att hon är kvinna”

Framför allt unga väljare, som spelade en avgörande roll i Barack Obamas båda valsegrar och nu med klar majoritet stöder Bernie Sanders. Bristande engagemang hos dem kan bli ödesdigert för Hillary Clinton.

YahNe Ndgo reser USA runt för att nå ut med sitt budskap och har bland annat intervjuats av CNN vid flera tillfällen för att förklara sin ståndpunkt och varför hon anser att ännu fler amerikanska vänsterväljare borde lägga ner sina röster på Hillary Clinton.

Carolanne Fry: ”Att Hillary är för att fortsätta borra efter naturgas gör hennes miljöpolitik oacceptabel.” Foto: Anders Sandqvist

Kritiken mot Clinton bottnar till stor del i en upplevd brist på trovärdighet. 57 procent av väljarna upplever att hon inte är ärlig och pålitlig enligt en undersökning gjord av Washington Post och ABC i april.

– Hennes politiska plattform är vid det här laget ointressant för hon byter konsekvent åsikt. Hon säger att hon jobbar för lika lön för män och kvinnor men hur hon betalat anställda i bland annat sin stiftelse bevisar motsatsen. Hon har sagt att hon var emot Columbia-frihandelsavtalet men de mejl som kommit fram i utredningen av henne bevisar motsatsen.

Carolanne Fry, kampanjarbetare för Sanders i Portland, är av samma uppfattning.

– Jag är starkt övertygad feminist och jag känner inte någon som vill rösta på Hillary för att hon är kvinna. Jag kan inte stå bakom henne. Jag håller inte med om att 12 dollar i minimilön är tillräckligt. Att hon är för att fortsätta borra efter naturgas gör hennes miljöpolitik oacceptabel.

– Min mamma dog i fjol för att hon inte hade sjukförsäkring. Hillary Clinton kommer inte jobba för fri sjukvård för alla i USA.

Bernie Sanders höglvarter i Portland. Med drygt två miljoner invånare med närområdet inräknat, är staden en av landets mest liberala.. Foto: Anders Sandqvist


Det finns också
ilska bland Bernie Sanders supportrar, som upplever att det demokratiska etablissemanget motarbetar honom.

712 av de 4 763 delegater som står på spel i demokraternas primärval är så kallade superdelegater – till största del individer med maktpositioner inom partiet. Av dessa stöder drygt fem procent Bernie Sanders, som fått drygt 40 procent av de enskilda väljarnas röster hittills.

De som ansluter sig till ”Bernie Or Bust”-rörelsen uppmanas att rösta på Green Party och presidentkandidaten Jill Stein i november – vilket skulle innebära kraftigt ökade chanser för Donald Trump. Foto: Drew Angerer / AFP GETTY IMAGES NORTH AMERICA

De som ansluter sig till ”Bernie Or Bust”-rörelsen uppmanas att rösta på Green Party och presidentkandidaten Jill Stein i november.

– Jag går på Demokraternas möten här i Oregon. Där känns det som att äldre människor känner att de måste rösta på Clinton. Vi som är yngre tänker inte låta oss tvingas – det är inte rimligt att kräva att man ska rösta på en person man inte gillar för att alternativet är ännu sämre.

Kritiken mot ”Bernie Or Bust”-rörelsen är utbredd och består i att den hjälper Donald Trump.

Carolanne Fry argumenterar inte emot.

”Många av oss är av uppfattningen att det skulle bli en väckarklocka om Donald Trump blir president. Med Hillary Clinton blir det bara ytterligare år av status quo”

– När det stod klart att det blir Trump måste jag erkänna att jag fick en tankeställare. Men jag har bestämt mig. Många av oss är av uppfattningen att det skulle bli en väckarklocka om Donald Trump blir president. Med Hillary Clinton blir det bara ytterligare år av status quo.

YahNe Ndgo:

– Det är de som stöder Hillary som hjälper Trump.

Du tycker inte att skillnaderna mellan Clinton och Trump inte gör det värt att rösta på henne?

– Vad är det som säger att skillnaden är så stor? Det finns skillnader mellan vad de säger men hennes handlingar talar ett språk som liknar Trumps.

 

Hillary Clinton går mot förlust i Portland. Foto: Mike Nelson / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

I Oregon är Hillary Clintons dilemma särskilt tydligt.

Portland, med drygt två miljoner invånare med närområdet inräknat, är en av landets mest liberala storstäder. Här kommer invånarna med all sannolikhet rösta för höjd bensinskatt om två dagar. Tre av kandidaterna i årets borgmästarval hymlade i den senaste debatten inte med att de föredrar marijuana framför vin. Delstaten har också lagstiftat om att fasa ut all kolkraft innan 2030 – i kontrast mot Kentucky, som också går till primärval på tisdag, där en av de viktigaste frågorna är att hålla delstatens kolgruvor öppna.

I fjol kom 28 000 människor för att höra Bernie Sanders tala i Portland – den näst största publiksiffran hittills under valsäsongen.

Kelli Kuhlman: ”Oavsett hur det går nu så har Bernie Sanders-kampanjen åstadkommit något enormt inom den politiska debatten som jag är säker på att vi kommer märka av ännu mer på sikt.” Foto: Anders Sandqvist

I Oregon har ett 100 000-tal väljare under de senaste månaderna bytt partitillhörighet från Oberoende till Demokrat, vilket krävs för att kunna rösta i Oregons stängda primärval.

Många av dem har tidigare sympatiserat med The Green Party eller Working Families Party och röstar nu med all sannolikhet på Sanders.

– De har sett en större chans att besegra Donald Trump genom att ansluta sig till oss. Hillary Clinton har inte lika stor chans att besegra honom, säger Monte Jarvis som leder delstatens Bernie Sanders-kampanj.

”Efter allt arbete vi lagt ner och med den energi som finns här kan vi inte sluta nu”

En seger i Oregon på tisdag kan mycket väl bli Bernie Sanders sista.

Kampanjkontoret är dock fullt av frivilliga som fortsätter ringa samtal till potentiella väljare in i det sista.

– Det råder förstås inga tvivel om att våra chanser är väldigt små vid det här laget men efter allt arbete vi lagt ner och med den energi som finns här kan vi inte sluta nu, säger kampanjarbetaren Kelli Kuhlman.

Hur hon kommer rösta i november vet hon ännu inte.

– Oavsett hur det går nu så har Bernie Sanders-kampanjen åstadkommit något enormt inom den politiska debatten som jag är säker på att vi kommer märka av ännu mer på sikt.