Cirkus Assange: Från rockstjärnehyllad näthjälte till jagad, efterlyst och instängd

1 325 dagar har han befunnit sig inne på en ambassad i London. Nu slår en utredning fast att Julian Assange är olovligen frihetsberövad. Här är berättelsen om nätaktivisten som blev misstänkt för sexbrott, avskydd och efterlyst.

I kategorierna Krig & konflikt ochVärldspolitik

 

LONDON.

Wikileaksgrundaren Julian Assange hyllades av sina anhängare som en sanningens riddare.

Sedan blev han misstänkt och jagad för misstänkta sexbrott i Sverige.

Under 1 325 dagar har han befunnit sig på Ecuadors ambassad och sovit på en damtoalett.

I dag presenteras en FN-rapport som Assange menar borde innebära att han släpps fri – utan att gripas.

Wikileaksgrundaren Julian Assange håller presskonferens i oktober 2010, efter att filmen som visar hur civila dödas av en amerikansk helikopter i Irak släppts. Foto: Lennart Preiss/AP

På eftermiddagen den 19 juni 2012 dök ett välbekant ansikte upp på gatan Hans Crescent i västra London. Den vithårige australiske mannen syntes ofta i tidningar och hade blivit en superkändis på bara några år. Men trots det var det ingen som kände igen honom. Gatan befolkas dagligen av miljardärer som släpps av i sina lyxbilar och shoppingsugna turister som strosar omkring med mörkgröna påsar. Nästa kvarter utgörs av det världskända lyxvaruhuset Harrods, i ett område betraktat som ett av de mest fashionabla i London.

På Hans Crescent ligger Ecuadors ambassad inrymd i en anspråkslös tegelbyggnad. Det var dit den välkände mannen skulle den här sommardagen. Julian Assange hade brutit mot borgensreglerna han fått av en brittisk domstol och gick nu upp för trappan för att presentera sitt ärende.

”Min första reaktion var att han inte hade avtalat möte. Jag sa åt mina medarbetare att ge honom kaffe och be honom vänta.”

Ecuadors dåvarande ambassadör Ana Alban har i en intervju med Financial Times berättat om en av de märkligaste eftermiddagarna under posteringen i Storbritannien:

– Jag var inte på ambassaden men min personal ringde mig för att berätta att mr Assange var där. Min första reaktion var att han inte hade avtalat möte. Jag sa åt mina medarbetare att ge honom kaffe och be honom vänta, säger Alban.

Hon fortsatte:

– När jag kom dit gav han mig ett kuvert. Det var ett brev där han frågade om asyl.

Efter att ha kontaktat sina överordnade i huvudstaden Quito fick Ana Alban instruktioner om att ordna med boende åt Julian Assange på ambassaden.

Wikileaksgrundaren har suttit där sedan dess.

I 1 325 dagar.

Julian Assange efterlystes för sexbrott via den internationella kriminalpolisorganisationen Interpol. Foto: Getty Images

När Julian Assange grundade Wikileaks 2006 blev han snabbt ett namn det talades om över hela världen. Hans organisation skulle se till att hemliga uppgifter kom ut. Dess uppgift var att söka sanningen, leta fram det som hade mörkats med hjälp av läckor – och berätta för världen. Organisationen var liten, de hade knappt några pengar och bara några få medarbetare.

Men det tog inte lång tid efter organisationens grundande innan Wikileaks lyckades med sitt mål: Att genomföra flera avslöjanden. Det rörde sig om uppgifter som visade på korruption i den tidigare kenyanska presidenten Daniel arap Mois familj. De kom över uppgifter om vad som egentligen skedde på den omstridda militärbasen och terroristfånglägret Guantanamo och Wikileaks såg också till att innehållet på Sarah Palins Yahoo-konto blev offentligt.

”Den 39 minuter långa filmen publicerades oredigerad och visade inte bara rent visuellt hur attackerna gick till.”

Men uppmärksamheten kring Wikileaks och Julian Assange tog fart först i april 2010, då en av deras mest uppmärksammade ”läckor” publicerades. De släppte då en film, som visade hur amerikanska soldater sköt ihjäl 18 civila från en helikopter i Irak. Uppgifterna var oerhört kontroversiella. Den 39 minuter långa filmen publicerades oredigerad och visade inte bara rent visuellt hur attackerna gick till.

Det gav också en insyn i hur de amerikanska militärerna såg på sitt uppdrag och vad de tänkte när de fick se barn på platsen, som snart skulle stå under attack.

– Det är deras fel att de tar med sig barnen till strid, sa en av piloterna på filmen och fick medhåll av sin kollega.

Assange håller tal från balkongen på Ecuadors ambassad i London i augusti 2012. I ambassaden har han befunnit sig i 1 325 dagar. Foto: Rosie Hallam

Wikileaks publicerade även 91 000 hemligstämplade amerikanska försvarsdokument om kriget i Afghanistan, som både representanter för USA och Pakistan snabbt fördömde som irrelevanta och skadliga.

Julian Assange uppgav själv att Wikileaks hade samlat på sig hemlig information från länder över hela världen.

– Vi har byggt upp ett enormt lager av avslöjanden från visselblåsare, sa han enligt MSNBC.

USA kunde inte dölja vad de tyckte om att nationella hemligheter kom ut. Vita husets säkerhetsrådgivare Jim Jones sade i ett uttalande att de läckta uppgifterna ”sätter amerikanska liv och våra partners i fara”.

”Historien om honom fascinerade och vid ett tillfälle höll fem filmer på att produceras samtidigt om Wikileaks och Assange.”

Samtidigt som Julian Assange betraktades som en fiende – främst av USA – skulle han också bli en hjälte för många.

– Jag älskar verkligen det du gör och du är som en hjälte, du är verkligen det, sa en student till Assange i samband med att han höll ett anförande inför studenter i London i juli 2010.

Hans mest ivriga anhängare har fortsatt se honom som en modig försvarare av sanningen. Wikileaks och uppmärksamheten i internationella medier gjorde Assange till en världskändis. Historien om honom fascinerade och vid ett tillfälle höll fem filmer på att produceras samtidigt om Wikileaks och Assange. Assange blev också inbjuden till länder över hela världen för att berätta om sitt arbete.

På sensommaren 2010 hade han accepterat en inbjudan från Sverige och flög till Stockholm.

”Släpp Assange”, står det på banderoller som demonstranter höll upp utanför Ecuadors ambassad i London i dag. Foto: Facundo Arrizabalaga / Epa / TT

Att Assange var i Sverige för att tala var ingen jättenyhet. Han hade bjudits in för att föreläsa, bland annat i LO-borgen i Stockholm, på temat om hur sanningen var ett offer i kriget.

Men sent på kvällen den 20 augusti kunde Expressen rapportera något mycket uppseendeväckande: Att Wikileaksgrundaren var eftersökt av svensk polis.

På kvällen kom en bekräftelse på att uppgifterna verkligen stämde.

– Han är anhållen i sin frånvaro, sa Maria Häljebo Kjellstrand, jourhavande åklagare i Stockholms city till Expressen.

”Julian Assange hade redan förhörts i polishuset på Kungsholmen i Stockholm. Men när polis och åklagare senare ville genomföra nya förhör hade Assange lämnat landet.”

Uppgifterna om att mannen bakom Wikileaks söktes av svensk polis spred sig över hela världen. Misstankarna gällde först våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång. Dagen efteråt hävdes anhållandet och brottsrubriceringen ändrades till ofredande. Ytterligare några dagar senare ändras rubriceringen igen och gällde då misstänkt våldtäkt.

– Det verkar vara någon slags rättslig cirkus, sa Assange när Expressen mötte honom efter ett möte med den dåvarande svenska advokaten Leif Silbersky.

Julian Assange hade redan förhörts i polishuset på Kungsholmen i Stockholm. Men när polis och åklagare senare ville genomföra nya förhör hade Assange lämnat landet.

 

Klockan 9.30 lokal tid den 7 december gick Julian Assange in på en polisstation i London. Få visste var han hade hållit hus. Men hans advokater uppgav för The Guardian att de tagit emot en arresteringsorder som gällde brotten i Sverige och att man kvällen före hade legat i förhandlingar med brittisk polis om att arrangera ett möte.

Knappt en timme efter gripandet kom uppgiften ut i brittiska medier. Metropolitan Police i London bekräftade också att den eftersökte fanns i polisens förvar och att hans ärende – som i Storbritannien gällde att lämnas över till Sverige – skulle tas upp i domstol redan samma dag.

”Det är hög tid att vi kommer någon vart med det här och att vi får sanning, rättvisa och en rättslig bedömning.”

Julian Assanges dåvarande brittiska advokat Mark Stephens, ständigt iklädd kritstrecksrandig kostym och som ofta gjorde dramatiska framträdanden under hela rättsprocessen i England, sa till BBC:

– Det är hög tid att vi kommer någon vart med det här och att vi får sanning, rättvisa och en rättslig bedömning.

Han fortsatte:

– Han har försökt att möta henne (den svenska åklagaren) för att få reda på vilka anklagelser det är han ställs emot och för att få veta om bevisen mot honom, som han ännu inte har fått se.

Både Assange och försvarsteamet påstod att hans främsta oro var risken för att bli utlämnad till USA.

Efter flera förhandlingar i Westminster Magistrates Court – som var belägrad av medier från hela världen – släpptes Julian Assange fri mot borgen. Förutom borgensumman på omkring två miljoner kronor fanns också en kravlista från domstolen för att han inte skulle låsas in igen. Assange var tvungen att inställa sig hos polisen varje dag, bära en fotboja och vistas hemma hos vännen och journalisten Vaughan Smith på en lantgård i Suffolk i östra England.

Efter åtta dagar i en cell var Assange ute igen och sa till BBC, efter att vänner och anhängare skramlat ihop borgenssumman:

– Det är fantastiskt att andas Londons friska luft igen.

Assange när han höll sitt tal från balkongen på ambassaden i London 2012. Foto: Peter Macdiarmid/Getty Images

I drygt ett halvår pågick sedan en rättslig cirkus i de brittiska rättsinstanserna där Julian Assange och hans försvarsteam försökte uttömma alla möjligheter de kunde hitta för att stoppa utlämningen till Sverige. Assange överklagade i stort sett till alla instanser han kunde – men misslyckades.

Turerna kring Julian Assange

Oktober 2006: Julian Assange startar Wikileaks.

April 2010: Wikileaks släpper film som visar hur civila dödas av en amerikansk helikopter i Irak.

Juli 2010: Wikileaks släpper uppgifter kring USA:s krigföring i Afghanistan.

Augusti 2010: Svensk åklagare meddelar att Julian Assange eftersöks av polis och har anhållits.

Oktober 2010: Wikileaks släpper sin största läcka, om USA:s inblandning i Irak-kriget.

November 2010: En kvarts miljon hemliga dokument släpps av Wikileaks. Amerikansk åklagare bekräftar att det finns en pågående brottsutredning som gäller Wikileaks.

December 2010: Den amerikanske vicepresidenten Joe Biden kallar Assange för "terrorist".

December 2010: Julian Assange grips av brittisk polis i London, men släpps mot borgen.

Februari 2011: Brittisk domstol godkänner utlämnande av Assange till Sverige.

November 2011: Brittisk domstol avslår Assanges överklagan om tidigare domstolsbeslut.

Maj 2012: Högsta domstolen i Storbritannien stoppar Assanges möjlighet att överklaga ytterligare.

Juni 2012: Julian Assange flyr sin husarrest och tar sig till Ecuadors ambassad för att söka asyl.

Augusti 2014: Assange uppger att han snart tänker lämna ambassaden, efter hälsoproblem.

November 2014: Svea hovrätt slår fast att Assange ska vara fortsatt häktad.

Mars 2015: Överåklagare Marianne Ny begär att få förhöra Assange i London.

Juni 2015: Sveriges begäran avslås av Ecuador.

Oktober 2015: Polisbevakningen utanför ambassaden i London avbryts.

Januari 2016: Ecuador säger nej till Sveriges begäran om att förhöra Assange i London.

Februari 2016: FN-utredning visar att Assange är olovligen frihetsberövad.

Visa merDölj

Domarens beslut i februari 2011 att Assange ska överlämnas till Sverige gällde även efter att han överklagat till den brittiska motsvarigheten till hovrätten, High Court, som kom med samma beslut i november. För Wikileaksgrundaren fanns ett alternativ kvar – den brittiska högsta domstolen, Supreme Court. När förhandlingen där inleddes den 30 maj fanns Assange inte på plats. Han gjorde därför inget framträdande inför medierna.

När domstolens utslag senare kom på Twitter skrev han:

”Vi fick nyheterna vi inte hade hoppats på”·

Den juridiska långbänken var över och Julian Assange hade förlorat den långa fajten.

 

Sedan Julian Assange tog sig till ambassaden i Knightsbridge för att söka asyl, som han också beviljades, har han tillbringat sina dagar mer eller mindre isolerad. Han har berättat hur ambassadens personal blivit som en familj för honom och fått besök av bland andra kända personer som Vivianne Westwood och Lady Gaga.

I snart fyra år har han bott i ett litet rum i änden av en korridor i ambassadens lokaler. Där finns ett skrivbord, ett litet kök och ett löpband. Det enda fönster som finns har frostat glas. På nätterna går Julian Assange och lägger sig i sitt sovrum, en omgjord damtoalett.

I en intervju med The Times i augusti förra året berättade han att han inte andats frisk luft på tre år. Den enda möjligheten som finns för en nypa luft är den balkong, som han kom ut på och höll ett uppseendeväckande tal till sina anhängare.

– Det finns säkerhetsproblem med att vara på balkongen. Det har varit bombhot och mordhot från olika personer, sa Assange i The Times.

Vid flera tillfällen har det kommit rapporter om att hans hälsotillstånd förvärrats. Ecuadors ambassad hävdade i augusti 2014 att Assange drabbats av hjärtfel och behövde sjukhusvård och begärde därför att få fri lejd till sjukhus, vilket han aldrig fick.

”Efter beskedet rapporterade brittiska medier att Assange firade med en pizza. Den levererades av ett bud på vespa till ambassaden i namnet 'J Assange'.”

Interna dokument från Ecuador som brittiska medier rapporterade om i september 2015 avslöjade att det fanns planer från Ecuadors sida att smuggla ut mannen som i dokumenten ska ha kallats för ”Mr Guest”. Enligt Buzzfeed fanns bland annat planer på att få ut honom ur ambassaden med hjälp av diplomatisk immunitet, förklädnad eller i en väska.

I oktober 2015 meddelade den brittiska polisen att bevakningen av Ecuadors ambassad skulle upphöra. Poliser hade då ständigt funnits utanför adressen sedan 2012, till en kostnad av omkring 150 miljoner kronor. Kostnaden för polisoperationen hade blivit ohållbar, med allt fler högljudda och kritiska röster bland politikerna i Westminster.

Efter beskedet rapporterade brittiska medier att Assange firade med en pizza. Den levererades av ett bud på vespa till ambassaden i namnet ”J Assange”·

Sedan juni 2012 har Julian Assange bott på Ecuadors ambassad i London. Foto: Getty Images

Brotten Julian Assange misstänktes för gällde först fyra sexbrott. Men ett fall av olaga tvång och två fall av sexuella ofredanden preskriberades i augusti 2015. Det svensk polis och åklagare nu vill att han ska förhöras om gäller det brott som inte preskriberas förrän 2020: Misstänkt våldtäkt.

Turerna kring förhören av Assange har varit minst sagt lika snåriga och långdragna som den övriga processen. Svenska myndigheter har ansökt om att få förhöra honom på ambassaden i London, men i januari i år meddelade Ecuador att landet vill låta landets egna åklagare utföra utredningsåtgärderna.

Tidigt på morgonen torsdagen den 4 februari 2016 skickade Wikileaks ut ett meddelande på Twitter inför resultatet av en utredning av UNWGAD, FN:s oberoende arbetsgrupp för godtyckliga frihetsberövanden. BBC rapporterade några timmar senare uppgifter om att Assange skulle få rätt, vilket också bekräftades av svenska UD under eftermiddagen. FN-gruppen menar att Assange är godtyckligt frihetsberövad, vilket strider mot internationella åtaganden.

”Jag förväntar mig ett omedelbart återlämnande av mitt pass och att alla försök att gripa mig stoppas.”

Den svenska regeringen fick information redan två veckor tidigare om UBWGAD:s slutsats, enligt UD.

– Deras rekommendationer är inte juridiskt bindande. Men sen kan de ändå ha viss juridisk betydelse beroende på innehållet och kvalitén och hur juridiskt övertygande de är, säger Anna Ekberg vid UD:s presstjänst till TT.

Utlåtandet kan åtminstone få stor betydelse för Julian Assange – om vad han själv hävdade på Twitter blir verklighet när FN-gruppens rapport blir offentlig.

”Jag förväntar mig ett omedelbart återlämnande av mitt pass och att alla försök att gripa mig stoppas”, skrev Assange.

Källor: BBC, The Guardian, The Times, MSNBC, The Telegraph, TT.