Var den skrattande terroristen hög på stridsdroger?

Seifeddine Rezgui uppges ha använt captagon när han mördade 38 människor i Tunisien

I kategorin Krig & konflikt

Om Seifeddine Rezgui, eller Abu Yahya al-Qayrawani som hans tagna namn löd, kände någon fruktan när han den 26 juni anlände vid tunisiska turistorten Port El Kantaoui så visade han det i alla fall inte utåt. Överlevare beskriver hur Rezgui lämnade båten som fört honom till stranden och sedan, i skepnad av ännu en turist, utbytte några ord med folk på stranden innan han ur sitt parasoll drog fram en automatkarbin och kallblodigt öppnade eld.

Inte heller under attacken, som med 38 dödsoffer är den dödligaste terrorattacken i Tunisiens moderna historia, ska Rezgui enligt vittnen ha visat någon rädsla.

– Han skrattade medan han sköt, berättar hotellanställde Houssem för brittiska Daily Mail.

– När han var klar och hade dödat alla brydde han sig inte, han försökte inte fly. Han log, han var lycklig.

 

Ett annat vittne beskriver hur Rezgui under attacken, som den brutala gruppen som kallar sig Islamiska staten (IS) tagit på sig, kastade upp sitt vapen på ryggen för att skrattandes fotografera sina offer med sin telefon.

En förklaring till att Rezgui var så lugn, eller till och med extatiskt, under sin blodiga attack är uppgifterna om att han ska ha varit påverkad av någon form av drog. Brittiska tabloiden Daily Mail beskriver i en artikel, som fått stor spridning, att Rezgui ska ha varit påtänd på kokain (med en senare brasklapp om att det kan ha varit någon liknande drog).

– Obduktionen bevisar att terroristen använt någon sorts droger innan han genomförde attacken – samma drog som IS ger folk som begår terrorattacker så att de inte ska förstå vad de gör, som en icke namngiven källa beskriver det för tidningen.

Daily Mails slutsats om att det rör sig om kokain har fått stort medialt genomslag, och det finns uppgifter om att IS handskas med och eventuellt använder just kokain. Svenske journalisten Joakim Medin rapporterade i början på året om ett kokainfynd hos en IS-ledare som dödats i en eldstrid av kurdiska styrkor. Men lokala tunisiska medier ger en annan bild av vad Seifeddine Rezgui kan ha varit påverkad av, och det kan mycket väl vara här sanningen finns.

Det handlar om fenetyllin, captagon som det utifrån ett av sina försäljningsnamn kallas i Mellanöstern, och under de senaste åren har drogen hamnat i strålkastarnas ljus som det rasande syriska inbördeskrigets främsta stridsdrog.

 

Den libanesiska psykiatrikern Ramzi Haddad beskriver drogens effekter som typiska för en stimulant.

– Den ger en sorts euforisk känsla. Man blir pratsam, sover inte, äter inte och är energisk, säger han till nyhetsbyrån Reuters och tillägger att drogen dessutom är enkel att producera även i ett kaotiskt läge som i Syrien.

Rebeller och den syriska regeringen har länge framhållit att captagon-bruket är utbrett, naturligtvis företrädelsevis på den andra sidan.

Captagon används av stridande för att uthärda långa och utmattande uppdrag, men även bland civila uppges drogen ha blivit allt vanligare.

– Användningen av captagon och andra piller ökade efter revolutionen även bland civila på grund av psykologiskt och ekonomiskt tryck, sade syriska psykiatrikern ”George” till brittiska The Guardian i fjol.

Enligt George, som behandlat captagon-användare vid sin klinik i syriska regimfästet Latakia, använder troligtvis både regimmiliser – så kallade ”shabiha” – captagon ”särskilt när de tilldelas uppdrag nattetid eller andra långa uppdrag”.

 

Men den syriska produktionen uppges inte bara leverera droger på den inhemska marknaden. Drogerna exporteras även till andra länder i regionen, och syriska producenter har tagit upp konkurrensen med inte minst sina libanesiska kolleger.

– Det kommer ifrån Syrien. Den mesta captagon-produktionen finns där enligt våra uppgifter, sade överste Ghassan Chamseddine från den libanesiska antinarkotikaenheten till The Guardian.

Gulfländerna på Arabiska halvön har dock länge varit den största marknaden för captagon, och nyhetsrapportering om stora tillslag där är inte ovanliga. I början på juni gjorde det lilla öriket Bahrain utanför Saudiarabien enligt lokala myndigheter ett rekordtillslag bestående av 24 miljoner piller, värda flera miljarder svenska kronor.

Enligt överste Chamseddine exporteras droger dit, troligtvis i alla fall delvis för att finansiera stridandet inne i Syrien. Konkreta bevis för att väpnade grupper använder captagon-handel för att finansiera sitt krigande är samtidigt svåra att hitta, och vissa mäktiga aktörer framhåller att de inte ser med blida ögon på drogernas utbredning. Befälhavare för extremistiska Nusrafronten, al-Qaidas syriska gren, har för magasinet Time skrutit med att ha förstört flera captagon-fabriker med hänvisning till att det strider mot islamisk lag.

 

Om psykiatrikern ”George” har rätt så säger den växande syriska captagon-marknaden något om desperationen hos det syriska folket som genomlevt år av blodigt inbördeskrig. Den sätter också fingret på ett regionalt problem som blev än tydligare när ett antal smugglare, som även ska ha fraktat vapen, dödades av jordanska styrkor i en eldväxling vid den syriska gränsen för några veckor sedan. För nyhetsläsare världen om är stridsdrogerna i Syrien som sprids över regionen naturligtvis också en kittlande historia.

För Seifeddine Rezguis offer är det väl däremot – om det skulle visa sig att han verkligen var påverkad av captagon – bara en liten detalj i en fasansfull historia om en skrattande terrorist.