Foto: Mosa'Ab Elshamy

Vänta lite, ska Saudiarabien leda FN:s människorättspanel?

9 skrämmande sätt Saudiarabien bryter mot mänskliga rättigheter.

I kategorin Världspolitik

FN:s iögonfallande beslut att ge den saudiske ambassadören ordförandeklubban i en inflytelserik människorättspanel väcker upprörd kritik världen om. Ambassadören Faisal Bin Hassan Trad har utsetts att leda en grupp som ser över FN:s råd för mänskliga rättigheter, med makten att tillsätta nyckelpersoner runtom i världen. Det kontroversiella beslutet avslöjades i helgen av UN Watch. Organisationens chef Hiller Neuer kallar valet ”skandalöst” och framhåller att Saudiarabiens meriter i fråga om mänskliga rättigheter är de ”kanske sämsta i hela världen”.

En lista över alla övergrepp mot mänskliga och demokratiska rättigheter som den religiöst styrda och ultrakonservativa diktaturen anklagas för vore lång, vi på Geo har valt ut nio exempel.

1. Dödsstraff

Saudiarabien tillämpar dödsstraff för ett antal brott, bland annat mord, narkotikabrott, väpnade rån, otrohet och häxkonst. Oftast avrättas dödsdömda genom halshuggning. Antalet avrättningar i Saudiarabien ökar, minst 135 människor har hittills avrättats i år, enligt Human Rights Watch (HRW).

Under den senaste veckan har särskilt fallet med Ali al-Nimr, som dömdes för brott kopplade till protester 2011, uppmärksammats. al-Nimr var bara 17 år när brotten ska ha begåtts och människorättsgrupper varnar att han kan ha torterats i sin fångenskap.

Som om dödsstraffet inte räckte kommer al-Nimrs kropp sedan, enligt domen, att korsfästas offentligt.

2. Andra våldsamma straff

Saudiarabiens bödlar har fler ansvarsområden utöver halshuggningar till exempel amputationer av händer eller fötter och piskrapp. Ett uppmärksammat exempel är domen mot bloggaren och författaren Raif Badawi som 2014 dömdes till 1000 piskrapp, tio års fängelse och böter för att ha ”förolämpat islam” på nätet.

Domen mot Raif Badawi har väckt skarp kritik världen om, både från politiker och människorättsgrupper, och Amnesty International betraktar honom som samvetsfånge.

3. Tortyr vanligt

Förutom de brutala kroppsstraff som saudiska domstolar utdömer förekommer även tortyr i fängelser, enligt människorättsorganisationer. Folk som hållits av polisen har vittnat om brutalt våld från säkerhetsstyrkor, som inte heller ställs till svars för sina övergrepp.

Tortyr av fångar uppges vara vanligt och domstolar dömer fångar utifrån ”erkännande” som framkommit efter tortyr, enligt Amnesty International.

4. Kvinnors rättigheter begränsas

Kvinnor och flickor i Saudiarabien diskrimineras både i lagtext och i praktik i Saudiarabien, enligt Amnesty International. Lagar ser till att kvinnor har en underordnad ställning, särskilt i familjefrågor som äktenskap, skilsmässor, arv och vårdnad om barn. Stränga lagar dikterar klädsel och interaktioner mellan könen.

Kvinnor kommer i år, för första gången, kunna rösta i lokala val. Men de kommer inte att kunna gå dit utan en man, eftersom kvinnor inte får röra sig fritt på egen hand utan en mans uppsikt. De kommer inte heller kunna själva köra dit eftersom de inte heller tillåts köra bil i landet. Kvinnor som deltagit i protester mot förbudet riskerar att fängslas eller trakasseras.

5. Obefintlig yttrandefrihet

Domen mot Raif Badawi är bara ett av många exempel på aktivister eller andra som dömts till fängelse för att ha kritiserat myndigheter, eller på annat sätt misshagat regimen genom sina uttalanden.

Under de senaste två åren har ”alla Saudiarabiens framstående och oberoende människorättsförsvarare fängslats, hotats till tystnad eller flytt landet”, skrev Amnesty International tidigare i år.

Demonstrationer och andra offentliga samlingar är dessutom ett brott och demonstranter riskerar att fängslas för att ha ”uppviglat folket mot myndigheterna”. Pressfriheten i landet är i princip obefintlig och myndigheter censurerar eller övervakar både traditionella medier och nätet.

6. Minoriteter förföljs

Medlemmar av Saudiarabiens shiamuslimska minoritet, varav de flesta lever i den oljerika Östra provinsen, utsätts för omfattande diskriminering från myndigheterna i det huvudsakligen sunnimuslimska kungadömet.

Shiaaktivister har dömts till döden eller till stränga fängelsestraff för att ha deltagit i protester 2011 och 2012, vilket även är vad ovan nämnde Ali al-Nimr dömts till döden för.

7. Godtyckliga gripanden

Saudiska myndigheter griper regelbundet personer utan att åtala dem för brott, enligt Human Rights Watch. Hundratals människor ska ha hållits fångna på det här sättet och gripna förhindras från att kontakta familjer eller andra anhöriga.

”Kung Abdullah har spenderat miljontals dollar på reformer i rättssystemet, men om gripna kan hållas i månad efter månad utan att anklagas för brott är det tydligt att systemet är trasigt och orättvist”, sade HRW:s Mellanösternchef Sarah Leah Whitson i fjol.

”Myndigheterna bör antingen åtala eller släppa de här fångarna och stoppa godtyckliga gripanden.”

8. Utländska arbetare tas ifrån sina rättigheter

Utländska arbetare som kommer till Saudiarabien lyder ett så kallat ”sponsorsystem” där anställda inte kan byta jobb fritt och inte lämna landet utan arbetsgivarens tillstånd. Det här öppnar för övergrepp och utnyttjande från arbetsgivarens sida, enligt kritiker.

Saudiska myndigheter har dessutom genomfört våldsamma räder mot migrantarbetare som brutit mot sponsorsystemets regler genom att stanna i landet utan tillstånd, eller genom att arbeta för någon annan arbetsgivare. Flera hundratusen migranter har deporterats under det senaste året.

Många av de som deporterats vittnar också om våldsamma attacker, svåra fängelseförhållanden och övergrepp i fångenskap, enligt en rapport från Human Rights Watch.

9. Inga HBTQ-rättigheter

Saudiarabien erkänner inga rättigheter för HBTQ-personer och landets inrikesdepartement avfärdade i somras att något sådant kan bli aktuellt. I ett uttalande meddelade departementet att det stöder andra typer av mänskliga rättigheter men inte gayrättigheter. Under saudisk lag är samkönade förhållanden förbjudna och sodomi är belagt med dödsstraff.

Polis har genomfört räder mot fester där de misstänkt att homosexuella vistats och en man dömdes i fjol till tre års fängelse och 450 piskrapp för att ha ”uppmanat till synd och homosexuella handlingar”.

Saudiarabiens FN-ambassadör Faisal Bin Hassan Trad (ja, just det, samma som nu ska välja människorättsexperter) fördömde i fjol veva kritik mot Saudiarabien som ”oacceptabel” och en ”flagrant inblandning i landets interna angelägenheter”.

Ambassadören har under sommaren bland annat varit med och valt kandidater till jobben som FN:s speciella rapportör om våld mot kvinnor och medlemmar i FN:s arbetsgrupp om godtyckliga gripanden, enligt UN Watch.