Vän eller fiende – vilken Trump vill Putin ha?

Ryska etablissemanget firar Trumps seger över ”häxan” Clinton. Frågan är om det håller i sig, att såga USA är ju så tillfredställande.

I kategorin Amerikanska presidenter

Plopp! Plopp! Plopp!

Medan Moskvas nattmörker upplöstes i grådassig morgon kunde så var de nästan så att man lågt, lågt kunde höra ljudet av champagnekorkar inifrån ryska duman och de statliga tv-kontoren. Donald Trump hade rest sig ur ruinerna av opinionsmätningar och löst tyckande, nu som USA:s blivande president.

Nationalistiske partiledaren Vladimir Zjirinovskij, ”Rysslands egen Trump”, bjöd bokstavlig talat in journalister på skumpa medan propagandakanalen RT:s chef Margarita Simonjan som är chef gjorde en hårdsladdande 180-graders sväng. Från att dödförklara den amerikanska demokratin – "Democracy RIP” – till solskenshumör och lovsånger,

Vjatjeslav Nikonov, ledamot för Putins maktparti i duman, berättar med stor glädje för mig om hur folket valt en ledare som ska rulla tillbaka USA:s makt och bli vän med Ryssland. Tvärtemot den här avskydda Hillary Clinton som av en kollega till Nikonov beskrivs som en ”förbannad häxa”,

 

LÄS MER: Trump vann USA:s viktigaste distrikt

 

Även folket föredrar Trump, något statliga mediestormen gissningsvis kan ha bidragit till. Dejtingföretaget Tinder pekar i en undersökning, som väl mest är marknadsföring, ut Ryssland som det enda land vars hjärta bultar för Trump. Men det visar även riktiga mätningar – i alla fall gillar man Trump mer än Clinton, de flesta kan eller vill inte svara.

– Jag följer inte direkt rysk politik men Trump gillar jag. Han är kul, och har mycket pengar, jag gillar rika politiker, säger 24-åriga Murad som småspringer över ett slaskigt Röda torget under ombyggnad.

 

Han tillägger att han nog inte väntade sig att Trump skulle vinna. Det verkar han inte vara ensam om. För även om ryska medier hejar på Trump så har de verkat lika chockade som någon annan när han faktiskt vann.

 

LÄS MER: Ryska näthjärtan bultar för Trump

 

Själva regeringen – Vladimir Putin med omnejd och utrikesdepartementet – har varit mer försiktiga i uttalanden. En förklaring är enligt experter jag talar med att man försöker räkna ut vem Trump egentligen är. Clinton hade förmodligen varit en av USA:s mest förutsägbara presidenter någonsin, medan Trump uppfattas som oberäknelig.

Men det finns också en annan fråga som nog vållar djupa pannveck i Moskva:

Hur hanterar man egentligen ett USA som vill vara kompis?

Att Ryssland ser USA som ett hot är inte bara hittepå, även om man kan tycka att det är paranoia. Men Ryssland blåser också upp yttre hot, för att sedan utmåla sig som nationens enda beskyddare och på så sätt vinna folkets stöd.

 

LÄS MER: Nya högervindar i EU efter Trumps seger

 

Hade skurkstämplade Clinton vunnit valet hade det också varit ett tacksamt slagträ mot USA:s demokrati, här utmålat som korrupt och framför allt inte bättre än den i USA ofta kritiserade ryska.

Vad gör man då med (möjligtvis) mer vänliga Trump?

Ryssland får helt enkelt fundera några varv på om USA är mer värdefullt som vän eller som fiende. Besvärligt nog är det ingen som riktigt vet vilken av dem Trump egentligen kommer att vara.