MOSKVA.
Det var när den ryske premiärministern Dmitrij Medvedev i början av månaden var på besök på den annekterade Krimhalvön som den äldre kvinnan stegade fram för att säga storstadspolitikern ett och annat. Kvinnan, som inte har namngetts i medier efter händelsen, beklagade med eftertryck sin skrala pension som enligt henne själv bara var drygt tusen svenska kronor i månaden.
– Det är misär, sade hon till Medvedev.
Att ryska befolkningen vädjar direkt till högt uppsatta tjänstemän i hopp om att få något av alla sina problem lösta är i sig inte ovanligt. Men just den här händelsen har fått särskilt stor spridning, på grund av det svar kvinnan fick.
Medvedev försökte först förklara att det ”helt enkelt inte finns några pengar”, men när hon fortsatte sin klagan så vände han sig för att gå och fällde de nu bevingade orden:
– Håll ut, och ha det så bra!
”Det finns inga pengar. Håll ut och ha det bra!” har sedan dess exploderat i en flod av ironiska kommentarer och hån som vägrat ebba ut.
Enligt uppgift från anonyma källor kom beslutet efter att lokala tjänstemän har 'en konversation' med bagarna.
Tele 2:s ryska gren satte till exempel nyligen ut digitala reklamskyltar med beskedet ”Konkurrenter: Håll ut, och ha det så bra!” på flera platser i Moskva, även om annonserna sedan stoppades och Tele 2 bröt med reklambyrån. Banken Alfa-Bank publicerade också ett skämt med hänvisning till kommentaren i sociala medier.
Ett av de senare exemplen var produktionen av kakor prydda med Medvedevs citat i glasyr. Kakorna som var påfundet från bageriet Bajkalskij Prijanik i sibiriska delrepubliken Burjatien och ska ha varit mycket populära, enligt uppgift till nyhetssajten FlashSibiria. Exemplet med kakorna sattes dock i ett något mer suspekt sken när de påstått populära kakorna plötsligt försvann.
Bageriet har varit förteget om vad som fått dem att plötsligt plocka bort kakan ur sitt sortiment, men enligt uppgift från anonyma källor kom beslutet efter att lokala tjänstemän har ”en konversation” med bagarna, rapporterar sajten Meduza.
Men trots alla syrliga skämt så är Rysslands ekonomiska kris för många ryssar verkligen ingenting att skratta åt. Det är framför allt störtdykningen i oljepriset som sargat den ryska ekonomin svårt, men västsanktioner införda i protest mot Rysslands roll i Ukrainakriget, särskilt annekteringen av Krim, förvärrar läget ytterligare.
Priser på mat, mediciner och många andra varor har skjutit i höjden. Ryssar lägger numera mer än halva sin inkomst på livsmedel och importerade varor har på grund av den försvagade rubeln blivit betydligt dyrare för ryssar.
På det hela kan man säga att det kanske inte vore så förvånande om några ryska tjänstemän har ett finger med i spelet kring de retsamma kakornas försvinnande.
Rysslands ekonomi krympte i fjol med 3,7 procent och prognoser för i år är dystra även de, rapporterar The Financial Times. Analytikers uppskattningar varierar mellan en platt nolltillväxt till att ekonomin krymper 1,6 procent till.
Det finns en rysk kultur av att lite likgiltigt skämta bort svårigheter, en sorts kulturell överlevnadsstrategi i ett land som under så lång tid lidit av ekonomiska problem. Men alla måste trots allt äta och det finns en riktig ilska mot den rika överklassen som ofta anklagas för att strunta i det vanliga folket och deras problem.
I en sång inspirerad av Medvedevs kommentar iklär sig komikern Semjon Slepakov premiärministerns skepnad. Han försäkrar ironiskt att myndigheter gör allt de kan för att tjäna folket, fast kanske mest vilar upp sig på lyxjakter, privatplan och lyxiga utlandssemestrar.

– Vi hade tagit med er med, men det finns helt enkelt inga pengar.
På det hela kan man säga att det kanske inte vore så förvånande om några ryska tjänstemän har ett finger med i spelet kring de retsamma kakornas försvinnande. Någon mån av satir kan man kanske tåla, men den interna medvetenheten om det svåra ekonomiska läget är naturligtvis stor och det är en riktigt öm tå. Hårt styrda politiska system brukar också vara väldigt känsliga för humor och satir, som är svårare att försvara sig mot.
Tillväxtens sötebrödsdagar tycks allt mer avlägsna, och då snackar vi inte bara om mystiskt försvinnande kakor.
Att skämten kring Medvedevs uttalande efter mötet med kvinnan överhuvud taget blivit så stora och uthålliga säger nog också en hel del om läget, och om hur ekonomiska svårigheter blivit en allt större del av vardagen för vanliga ryssar långt från Kremls maktkorridorer. Tillväxtens sötebrödsdagar tycks allt mer avlägsna, och då snackar vi inte bara om mystiskt försvinnande kakor.