Foto: Daniel Irungu

Universitetet gör comeback efter massakern: ”Vi kan inte låta dem vinna”

Återöppnandet av universitetet där jihadistgruppen al-Shabaab i april begick ett massmord beskrivs som en seger, men vad säger de drabbade? Geo har pratat med två personer på plats.

I kategorierna Krig & konflikt ochVärldspolitik

Utan större fanfar eller annat firande öppnade i går åter universitetet i kenyanska Garissa, nio månader efter att en blodig attack begången av somaliska jihadistgruppen al-Shabaab krävt minst 147 dödsoffer, varav 142 studenter.

Anställda, anhöriga till offer och myndighetsrepresentanter deltog vid en invigningsceremoni, som lyfts fram som en seger över skräck och terrorism.

  • Beväpnade säkerhetsvakter patrullerar vid ingången till universitetet i Garissa, nordöstra Kenya, som återöppnade i går, nio månader efter massakern som dödade 147. Foto: AP
  • Människor utanför portarna till universitetet i Garissa, som i går återöppnade.
  • Några av studenterna från universitetet tröstar varandra efter den blodiga attacken i april. Foto: Daniel Irungu
Helskärm

– Vi har kämpat hårt för att ha det här universitetet här. Vi kommer att använda alla medel för att hålla det öppet, sade rektorn Ahmed Oman Warfa, enligt nyhetssajten Quartz.

Säkerheten vid skolan har förstärkts och en del reparationer genomförts, men det gick fortfarande att se spåren av det blodiga dådet i våras.

 

Den kenyanske frilansjournalisten Abdi Latif Dahir var en av dem som närvarade vid ceremonin och kan beskriva hur kulhål fortfarande syns i väggar och krossade fönster som ännu inte reparerats. Stämningen var dov, säger han, samtidigt som det visade prov på enighet och motstånd mot angrepp utifrån.

– Återöppnandet och allt runt visar på något större. Samhället är starkt och kommer trots allt att gå vidare, säger han på telefon.

Vid öppnandet höll också personalen sitt första officiella möte sedan skolan stängdes. Utbildningen kommer att börja först om några dagar, den elfte januari, då ett drygt 60-tal studenter återvänder. Resten, cirka 600, väntas börja i skolan första i september.

”Vi kommer inte att låta ondskan segra. Vi kommer att skämma ut dem som attackerade och dödade oskyldiga studenter.”

Stämningen var dock dämpad jämfört med under återöppnandet av Westgate-gallerian i fjol, som al-Shabaab angrep 2013 i en attack där 67 människor dödades. Men gemensamt för de båda återöppnandena är att de lyfts fram som triumfer för myndigheterna gentemot extremisterna i al-Shabaab och skräcken som terrordåd i landet fört med sig.

– Garissa-universitet är del av den infrastrukturella utvecklingen som det här landet behöver. Det måste öppna igen för att studenter ska kunna koncentrera sig på sina studier och uppnå sina mål i livet, sade landets biträdande president William Ruto förra månaden, enligt Daily Nation.

– Vi kommer inte att låta ondskan segra. Vi kommer att skämma ut dem som attackerade och dödade oskyldiga studenter.

Tv-inslag från den kenyanska tv-kanalen NTV Kenya om återöppnandet av universitetet i Garissa.

 

Återöppnandet av universitetet följer påtryckningar från lokala aktivister som har krävt tillbaka det enda universitetet i en region som myndigheter ibland anklagas för att försumma eller till och med överge.

– Det är det enda universitetet i regionen och om det stängs betyder det att utbildningen kollapsar. Att öppna universitetet igen är att ge tillbaka hopp till dem som bor här, säger Qamar Qamar, en lokal aktivist från gruppen Northern Advocacy på telefon från Garissa i Kenya.

”Vi kan inte bara stänga en institution på grund av terrorism, då vinner terroristerna. Så det är ett sätt att visa dem att vi inte är rädda för dem.”

Även Qamar Qamar deltog vid skolans öppnande och hon anser att det skickar en viktig signal inte bara om samhällets motståndskraft och förmåga att återhämta sig, utan också till terrorister.

– Vi kan inte bara stänga en institution på grund av terrorism, då vinner terroristerna. Så det är ett sätt att visa dem att vi inte är rädda för dem, säger hon.

Massakern vid universitetet var den värsta i den våg av extremistattacker som drabbat Kenya sedan landet 2011 skickade sin militär för att strida mot al-Shabaab i Somalia. Där har jihadistgruppen sitt fäste, men grupper begår också attacker över gränser vilket fått andra länder att agera.

Några av studenterna på högskolan i Garissa tröstar varandra efter attacken för nio månader sedan. Foto: Khalil Senosi/AP

Men trots den optimistiska ton som slogs an i måndags dröjer sig mörka minnen kvar hos de anställda som nu återvänder till skolan i Garissa.

De drabbade, studenter liksom personal, har upplevt hemska saker och trots upptrappad säkerhet runt skolan känner många ur personalen fortfarande oro.

– Att komma tillbaka till universitetet ger mig minnesbilder från dödandet, säger Khadija Mohamed, som var skolans kurator när den attackerades, till nyhetsbyrån AP.

– Som deras kurator stod studenterna mig mycket nära. De var som mina barn. Jag förlorade många av mina barn.