Trump eller Hillary? USA-valet i Ryssland, nu som snabbmat

En rysk snabbmatskedja lanserar mackor som ska representera USA-valets två kandidater. Det hela är ungefär så knäppt som man kan vänta sig – och förstås ett enda stort PR-jippo.

I kategorin Världspolitik

Visst, det är lätt att vara efterklok. Och så här i backspegeln kan man fråga sig vad annat än galenskap man kunnat vänta sig, när Ryssland med pompa och ståt lanserade sina senaste USA-inspirerade snabbmatsfenomen. Men minst en svensk korrespondent som kommit för att bevittna premiären för Trump- respektive Hillary-mackorna på ”Rolls Race” var inte riktigt beredd på vad han skulle bevittna.

”Trump är en väldigt intressant man för det ryska folket, han verkar gilla Ryssland och kanske president Putin.”

Så mycket stod klart någonstans mellan att ryske skådespelaren Alexander Pjatkov framförde Frank Sinatras ”New York, New York” (annonserad som en Trump-favorit) och uppläsningen av en vulgär dikt som anspelade på Hillary Clintons makes Bills otrohet. En expertpanel av ryska mediepersonligheter radades sedan upp för att rulla ihop mackorna inför grillning och sedan provsmakning.

En rysk snabbmatskedja lanserar mackor som ska representera USA-valets två kandidater. Foto: Carl Fridh Kleberg

Pjatkov säger sig efter framträdandet föredra Trump både som presidentkandidat och som macka (en sorts köttig senapsbomb, Hillary-mackan smakar snarare bönor eller lite leverpastej).

– Trump är en väldigt intressant man för det ryska folket, han verkar gilla Ryssland och kanske president Putin. Kanske är framtiden med Putin–Trump och Ryssland-USA mer bättre, säger han.

– Hillary är en äldre kvinna som saknar Trumps energi.

Trump- och Hillary-mackor serveras på ”Rolls Race” i Moskva. Foto: Carl Fridh Kleberg

Det rådde från början inget tvivel om att det var den Trump-inspirerade mackan som var huvudnumret. Donald Trump, lätt orange till färgen, syntes på flera affischer tillsammans med uppmaningen: ”Smaka på Trump!”. Clinton-mackan syntes däremot bara till på en enda rullande skärm, med den något besynnerliga uppmaningen ”Slicka Hillary!”, ett ordval kocken som uppfunnit mackorna hade något svårt att förklara.

”Jag gillar också Donald Trump. Jag tycker om att han är rak och uppriktig och talar om sådant som jag kan hålla med om.”

Det hela var i själva verket naturligtvis ett enda stort PR-jippo, ett försök att utnyttja medieuppmärksamheten kring det amerikanska valet för att sälja snabbmat utan någon egentlig koppling till någon av kandidaterna. Att så var fallet medgav även arrangörerna villigt. Men trots detta sköts det in tydligt politiserade uttryck och inslag som återspeglar vad många ryssar trots allt tycker om det amerikanska valet.

Oleg Nazarov, arrangör och presentatör. Foto: Carl Fridh Kleberg

– Jag gillar också Donald Trump. Jag tycker om att han är rak och uppriktig och talar om sådant som jag kan hålla med om, säger Oleg Nazarov, som arrangerat och presenterar jippot.

Dikten som en av gästerna läste upp innehåller hänvisningar till Hillary Clintons makes otrohet när han var president, inklusive plumpa antydanden som i Sverige eller USA säkerligen tolkats som ren sexism. Men ryska medier har upprepat hänvisat till dem och dessutom inte sett alls lika allvarligt på anklagelser om sexuella övergrepp riktade emot Trump.

Nazarov medger att han inte tyckte att dikten var lämplig.

Här serveras Hillary- och Trump-mackorna. Foto: Carl Fridh Kleberg

– Jag tycker inte att det var bra av honom att presentera en sådan dikt. Hade det varit en dikt om Donald Trump så hade jag stött det men jag tycker inte att det var bra.

Nazarov, som helst vill bli beskriven som ”showman”, beskriver de två mackorna som återspeglingar av de två kandidaternas personlighet. Bara en sådan sak som att Trump-mackan är varm och Hillary-mackan är kall ska säga något om kockens avsikt. Att de båda i själva verket är varmgrillade spelar mindre roll för det är tanken – och framför allt det stora medieuppbådet som är huvudsaken.

”Putins Ryssland föredrar att självt vara oberäkneligt medan väst är beräkneligt och därför kan man föredra Clinton även om hon förmodas vara tuffare mot Putin.”

Om någon av de två mackorna kommer att falla ryssarna på läppen återstår att se. Men ryska medier har i alla fall haft klart större aptit för den ena kandidaten än för det andra, och opinionsundersökningar pekar på att opinionen hänger med. En dag innan valet publicerade välansedda Levada-institutet en mätning där 38 procent av de svarande tror att Trump vore bättre för Ryssland medan nio procent tror att Clinton vore bättre. Mer än hälften vet inte eller vill inte svara.

Lilija Sjevtsova, Rysslandexpert i Moskva.

Sett från Moskva förkroppsligar Hillary Clinton den "hökaktiga" amerikanska utrikespolitiken med militära ingripanden och hårdare ton mot Ryssland.

”Man vill misskreditera världens ledande demokrati, men jag ser ingen seriös och allvarlig tanke i cirklarna runt Kreml, att det vore så dumma att de vill ha Trump.”

Trumps ord om ett utrikespolitiskt mer tillbakadraget USA är som musik i öronen på styret i Kreml, men många bedömare också ser honom som farligt oberäknelig.

– Putins Ryssland föredrar att självt vara oberäkneligt medan väst är beräkneligt och därför kan man föredra Clinton även om hon förmodas vara tuffare mot Putin, säger säger Lilija Sjevtsova, Rysslandexpert i Moskva.

Alexander Pjatkov, skådespelare och jurymedlem. Foto: Carl Fridh Kleberg

Att ryska medier och även många politiker så tydligt tagit ställning för Trump handlar mest om att peka ut USA:s politiska system som svagt, kaotiskt och i alla fall inte bättre än det ryska som väst ofta kritiserar, enligt Sjevtsova.

– Man vill misskreditera världens ledande demokrati, men jag ser ingen seriös och allvarlig tanke i cirklarna runt Kreml, att det vore så dumma att de vill ha Trump, säger hon.

På det hela smakar ingen av de två mackorna något vidare. I alla fall inte utifrån en ovetenskaplig runtfrågning bland de utländska journalisterna på plats. Det är helt enkelt ”ett val mellan två onda”, ett uttryck som återkommit i valrörelsen inte bara i USA, utan också här i Ryssland.