Tikritmassakern visade IS sanna ansikte

Massmord utifrån religiös tillhörighet, noggrant dokumenterad i skräckpropaganda. Männen som gripits i Finland misstänks för en massaker som definierar IS.

I kategorierna Krig & konflikt ochVärldspolitik

När medlemmar av jihadistgruppen som kallar sig Islamiska staten (IS) i juni i fjol samlade ihop och dödade hundratals obeväpnade flygkadetter från Camp Speicher-basen var det en av de absolut värsta massakrerna IS hade begått under sin 15 år långa existens. Det är den här massakern de två männen som gripits i Finland misstänks ha varit medskyldiga till. Enligt de vanligaste uppskattningarna dödades över 1 700 kadetter vid dådet, sedan de av officerare fått order om att byta till civilkläder och lämna basen.

Men Camp Speicher är mer än en massaker, det är också ett dåd som blottar IS väsen: Ultravåld som får sitt bränsle från samhällets sprickor och som sedan trycks upp i omvärldens ansikte i hopp om att de sprickorna ska djupna till en avgrund.

”IS finner näring i kaos och konflikt, och gruppens ideologiska propaganda bygger på tanken att sunnimuslimer är under attack och att IS är de enda som kan försvara dem.”

Ali Hussein Kadhim, en shiitisk soldat som överlevde massakern, beskrev i fjol för New York Times fasan han genomlevt. Han klarade sig genom att spela död efter att kulan från IS-soldaten missade hans huvud med minsta möjliga marginal.

– Jag såg min dotter i mina tankar och hörde henne säga ”pappa, pappa”, berättar han för tidningen.

– Så jag låtsades bara att jag hade blivit skjuten.

IS följer en extrem tolkning av sunniislam, långt utanför den sunnitiska mittfåran, och vittnesuppgifter pekar på att IS valt ut sina offer utifrån folkgrupp. Shiamuslimer, kristna och medlemmar av andra minoriteter mördades kallblodigt medan sunnimuslimer överlag tilläts leva. Konflikter och spänningar mellan olika religiösa grupper i Irak och Syrien har starkt bidragit till IS framväxt och styrka. IS finner näring i kaos och konflikt, och gruppens ideologiska propaganda bygger på tanken att sunnimuslimer är under attack och att IS är de enda som kan försvara dem.

  • Bilden uppges visa hur IS-rebeller avrättar dussintals tillfångatagna medlemmar av Iraks säkerhetsstyrkor på en okänd plats i Saladinprovinsen i Irak. Bilden kommer från en jihadistisk hemsida.
  • De tillfångatagna har lagts i ett uppgrävt dike för att skjutas till döds. Bilden kommer från en jihadistisk hemsida och uppges vara tagen i Saladinprovinsen i Irak. Foto: AFP
  • IS-soldater som tagit över en militärbas i Tikrit, Irak, har tvingat ner civilklädda irakiska säkerhetsstyrkor på marken under vapenhot. Bildens äkthet är verifierad av nyhetsbyrån AP. Foto: AP
  • Bilderna från den ockuperade basen i Tikrit postades på en jihadistisk hemsida på lördagen 14 juni. Foto: AP
  • Tillfångatagna irakiska säkerhetssoldater vid basen i Tikrit. Foto: AP
  • Civilklädda irakiska säkerhetsstyrkor, tillfångatagna av terrororganisationen Isis, bara minuter innan de läggs ner på marken för att avrättas. Bilden uppges vara tagen på en plats i Saladinprovinsen i Irak och kommer från en jihadistisk hemsida. Iraks högsta militära talesman, generallöjtnant Kassim Al-Moussawi, har under söndagen bekräftat att massmord på Irakiska soldater har förekommit men bildens äkthet är inte verifierad. Foto: AP
Helskärm

Delvis för att ge tyngd åt sitt argument men också av ren fanatism gör IS sitt bästa för att underblåsa de spänningarna genom att döda och sprida skräck. På så sätt är massakern i Tikrit typisk för IS. IS vill se Mellanöstern, för att inte säga världen, brinna och det är en viktig förklaring till dess till synes vettlösa brutalitet som handlar om mycket mer än bara religiös extremism.

”De vill inte att folk ska se att de tappar mark i Irak eller att ledare dödas i Libyen.”

– IS verkar inställt på att utplåna alla spår av minoriteter från områden som den nu kontrollerar i Irak, säger amerikanska människorättsgruppen Human Rights Watchs Mellanösternchef Sarah Leah Whitson i ett uttalande.

– Oavsett hur mycket gruppen ledare försöker rättfärdiga de här hemska handlingarna som religiös hängivenhet så utgör de inget mindre än ett skräckvälde.

Men det är inte bara genom valet av offer som Tikrit-massakern är typisk för IS. Det är också det faktum att det var IS själva som visade upp – stoltserade med – sitt dödande. En av IS mest uppmärksammade sidor är dess sofistikerade (om än kanske något överhajpade) men skräckinjagande propagandaapparat som dagligen vräker ut video, text och bild på gruppens övergrepp. IS är inte unika i sitt våld, men där många andra försöker gömma sina övergrepp så visar IS upp dem så mycket gruppen kan.

– De behöver ge bilden av övermakt, sade nyligen Charlie Winter, expert på IS propaganda, i en telefonintervju.

– De vill inte att folk ska se att de tappar mark i Irak eller att ledare dödas i Libyen.

”När folk väl börjar se dem som förlorare så kommer folk inte att ansluta sig.”

De första bilderna från Tikrit-massakern kom från IS-jihadisterna själva, och spriddes förmodligen i syfte att sprida skräck under gruppens då pågående framryckning i Irak. Medier har ställts inför svåra dilemman där en naturlig instinkt att visa upp verkligheten, även när den är hemsk, ställs mot oron för att manipuleras av jihadisterna. Det är särskilt bilden av IS som oövervinnerlig som gruppen vill sprida, en bild som för övrigt inte alls stämmer.

Många medier fattade i fjol beslutet att publicera bilder från attacken. På så sätt blev dåden i Tikrit, som de i Finland gripna männen misstänks för del i, en händelse som definierade omvärldens bild av IS: Mördare som lever på kaos och skryter med sina brott, i hopp om att omvärlden ska skrämmas till underkastelse. Men när bilden av IS som oövervinnerliga spricker kommer det också bli lättare att besegra gruppen militärt, enligt flera experter vi talat med.

– När folk väl börjar se dem som förlorare så kommer folk inte att ansluta sig, säger Randa Slim, en välkänd Mellanösternexpert vid Mellanösterninstituet MEI.

– Vi kan besegra IS militärt, men det kommer att ta lång tid.