Carl Fridh Kleberg

Terrorist, javisst

När nyheter om misstänkta, för att inte säga förmodade, terrorattacker i dag en efter en briserade var det lätt att få intryck av en en terrorvåg som samordnat svepte över tre världsdelar.

För den som inte följt nyhetsrapporteringen så lyder den korta sammanfattningen ungefär så här:

I Frankrike stormade angripare en amerikanskt ägd kemifabrik nära Lyon, halshögg en person och försökte sedan spränga fabriken i luften men misslyckades.

I Tunisien har misstänkta terrorister enligt officiella siffror dödat minst 27 människor i en fasansfull attack som inte för första gången riktas mot turister, vilket både slår hårt mot Tunisien och förstärker skräckelementet eftersom västerländska dödsoffer som kanske bekant väcker större global uppmärksamhet.


Att så är fallet blev det tydligt i dag mot bakgrund av bombattacken mot en shiamuslimsk moské i Kuwait. Just nu uppges dödstalet till minst 25 med 202 skadade, enligt officiella siffror. Om det inte räcker för att oroa så är den här typen av attacker mot shiamuslimska moskéer särskilt skrämmande därför att de är ett tecken på hur blodigt religiöst våld sprider sig allt längre över Mellanöstern.

Att man vågar dra den slutsatsen beror inte bara på att den bär alla kännetecken av radikal sunniislamistisk terror. Av de tre attackerna, som inte på något sätt har belagts som kopplade till varandra, är det nämligen bara den tredje som den brutala sunniextremistiska gruppen som kallar sig Islamiska staten (IS) i skrivande stund tagit på sig skulden för. Olika källor har uppgett att en IS-flagga ska ha synts vid attacken i Frankrike, men som vi såg av gisslandramat i Sydney fjol är varken allmänheten eller journalister alltid experter på vilken svart flagga som betyder vad.

IS vill ge intrycket av att vara överallt hela tiden

Att IS tar på sig fler av dem är däremot inte bara möjligt utan också sannolikt. Internationella bedömares förmåga att förutspå internationella händelser helt fel är väldokumenterad, men här finns det fog för spådomen. Anledningen är att IS på mer eller mindre lösa grunder konsekvent försöker förknippa sig med olika attacker med sunniextremistiska förtecken.


IS vill ge intrycket av att vara överallt hela tiden, redo att slå var som helst när som helst. Ja, just den terrorvåg många i dag har sett framför sig, trots att vi inte vet om attackerna är kopplade till varandra (vilket samtidigt naturligtvis är möjligt). IS är också troligtvis en av de våldsamma extremistgrupperingar som skulle ha minst emot etiketten ”terrorist”. I deras propaganda hyllar de tvärtom uttryckligen att sprida skräck och ”terrorisera” sina fiender.

Det är viktigt att ha i åtanke att IS propaganda är effektiv och noggrant genomtänkt just för att sprida skräck, och även när vi inte har bevis för att attacker som de som inträffat i dag är sammankopplade, så vill IS att du tror det.