Foto: Uncredited / AP TT NYHETSBYRÅN

”Systematisk massaker” när syriska sjukhus bombas till grus

Aleppo rämnar och dödssiffrorna stiger lavinartat, trots detta fruktar folk att söka vård. För i Syrien är sjukhus inte längre en trygghet utan en dödsfälla, säger Aleppobor efter att stadens två största sjukhus bombats.

Bland blod, smuts och döende människor har läkare kämpat för att under enklast tänkbara omständigheter rädda de som kan räddas i Syriens brutala krig. Som om deras uppdrag inte redan var svårt nog så har nu staden Aleppos två största sjukhus slagits ut, i flygbombningar som lokala invånare i det rebellkontrollerade området anklagar Syriens regering eller dess allierade för.

Syriens regering har överlag antingen avfärdat kritik om hur man strider mot landets väpnade rebeller, eller beskrivit det som en nödvändig del i vad man anser vara en ”antiterrorinsats”. En del av grupperna Syrien strider mot är terrorstämplade även internationellt, men långt ifrån alla.

Flygbombningarna kom tidigt på onsdagsmorgonen samtidigt som syriska regeringsstyrkor med stöd av sina ryska allierade trappade upp en markoffensiv mot stadens belägrade rebellkontrollerade områden. Den senaste veckans intensiva bombningskampanj mot rebellområden i östra Aleppo har redan krävt hundratals dödsoffer, enligt lokala aktivister, med många fler skadade varje dag.

”Sjukhus har i allt högre grad blivit direkta måltavlor i kriget”

Sjukvårds- och räddningspersonal i Aleppo vittnade under dagen om hur tillslagen mot de två största sjukhusen i staden försvårar en redan ”katastrofal” situation. Sjukhus och andra vårdinrättningar har i allt högre grad blivit direkta måltavlor i kriget, enligt aktivister och internationella organisationer. I dag vågar många skadade i Aleppo inte längre söka vård, av rädsla för att man i sjukhusen bara tar ännu större risker, enligt 29-årige räddningsarbetaren Ismail Alabdullah.

– Vi önskar att det internationella samfundet och internationell lag hade gjort något för att skydda sjukhus och skolor, säger han i telefon inifrån i belägrade östra Aleppo.

– Men så är det inte, tvärtom blir de bara ännu mer utsatta måltavlor.

Men även om världen förfäras över attackerna mot de två sjukhusen så är de på inget sätt unika i detta brutala krig. Inte bara lokala röster utan även internationella organisationer har upprepade gånger varnat för just sådana attacker. Inte minst Läkare utan gränser som har fått se sina egna sjukhus, eller sjukhus de samarbetat med, bli måltavlor för upprepade angrepp. Det trots att FN har beskrivit attacker mot skolor och sjukhus för brott mot internationell lag.

Läkare utan gränser beskriver efter de senaste attackerna en extrem upptrappning i en utveckling som sträcker sig flera år tillbaka i tiden. Det handlar i praktiken om ”en total kollaps av sjukvårdssystemet”, enligt Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på gruppen som inte skräder orden.

– Det här är verkligen en systematisk massaker som just nu pågår, säger han om angreppen mot sjukvård.

– Trots att vi sett det här ett bra tag nu, och trots att vi sett ett ofattbart högt antal attacker mot sjukhus och vårdinrättningar, så är det vi sett de senaste dagarna förbryllande.

 

Aleppo rämnar och dödssiffrorna stiger lavinartat. Foto: Uncredited / AP TT NYHETSBYRÅN

 

Det råder enligt honom en ”total urholkning av krigets lagar” och deras betydelse när sjukhus attackeras, i strid med folkrätten. Han var själv under dagen och lyssnade på utrikesminister Margot Wallström som på UD:s folkrättsdag beskrev ”oroväckande trender” inklusive just angrepp på sjukhus i Syrien.

van Eggermont beskriver en frustration över att få höra att läget är ”komplext” samtidigt som nyheterna om bombangrepp rullar in i telefonen. Han hoppas samtidigt att det just nu finns en framåtrörelse för att göra något åt attacker på sjukhus och vårdpersonal.

– Det är väldigt viktigt att det moment som nu byggts upp inte går förlorat och det är något vi kommer att föra fram till svenska regeringen: att man vill ha en kraftsamling och konkreta steg.

Expressen har sökt Margot Wallström för en kommentar.

”Inget händer, det blir bara värre och värre”

Gång på gång har vapenvilor i Syrien kollapsat och gång på gång har sjukhus och skolor bombats med endast skarpa uttalanden som följd, säger Ismail Alabdullah inifrån Aleppo. Vid det har laget vågar inga av stadens invånare längre tro på några löften eller optimistiska ord från omvärlden, suckar han och ger en mörk prognos för framtiden.

– Vi hoppas att någonting kan göra en skillnad och stoppa bombandet. Men innerst inne vet vi att det inte kommer att bli av. De har sagt så mycket om dödandet i Aleppo men inget förändras, säger han.

– Inget händer, det blir bara värre och värre och så kommer det att fortsätta är jag rädd.