Foto: Pavel Bednyakov

Svindyr mat och billig vodka – så slår sanktionerna mot Ryssland

Kraschade oljepriser och sanktioner från väst har sargat den ryska ekonomin svårt och för ryska folket är det blodigt allvar. Halva inkomsten spenderas på mat.

MOSKVA.

I en rund byggnad med välvt svart tak i centrala Moskvas södra del ligger Danilovskij-marknaden, en av Moskvas äldsta. Marknaden är på många sätt en rest från sovjettiden men dess historia påstås sträcka sig ändå tillbaka till 1200-talet. Med det sagt har de senaste årens utveckling lämnat sina spår med hippa snabbmatshak och uppfräschad inredning.

Ett ungt par sörplar hungrigt i sig nudelsoppa, till synes garnerad helt i enlighet med ryska kockars närmast tvångsmässiga dillfixering.

Det är helg, vilket så här års betyder att de som kan flyr storstadshysterin till förmån för datjan, som ryssar kallar landstället, men på Danilovskij är det full rulle. Besökare, en del barnfamiljer men också unga och pensionärer, trängs bland köttdiskar, grönsaksstånd och blomvagnar.

 • PÅVERKAS DU AV MATPRISERNA? ”Jo men visst, priserna stiger hela tiden så man har hela tiden mindre pengar över till annat. Till exempel går jag inte ut så mycket längre”, Masha, 27, Moskva. Foto: Pavel Bednyakov / PAVEL BEDNYAKOV
 • PÅVERKAS DU AV MATPRISERNA? ”Jag är vegetarian så jag bryr mig inte om köttpriser. Men det märks absolut. Jag får ju resa mindre och lägger mer pengar på vad jag äter”, säger Tanja, 30, chefsassistent, Moskva. Foto: Pavel Bednyakov / PAVEL BEDNYAKOV
 • PÅVERKAS DU AV MATPRISERNA? ”Jag köper mat men det är mycket svårare än bara ett går sedan. I fjol tänkte jag inte på det men nu får jag tänka noga på vad jag ska köpa eller inte köpa”, säger Dmitrij, 27, pianist, Moskva. Foto: Pavel Bednyakov / PAVEL BEDNYAKOV
Helskärm

 

I ett akvarium simmar levande fiskar medan personalen i blåvita sjömanskostymer langar färsk fångst till kunder. En äldre man skalar granatäpplen till jospressen och bredvid står en dam och säljer kvass, en sorts dryck på jäst mörkt bröd som påminner lite om svensk svagdricka.

”Chocksiffror pekade i fjol på att matpriserna enligt den officiella statistiken stigit med nästan en fjärdedel på bara ett år”

– Hallå där, får det vara något? frågar en brunhårig kvinna i förkläde över glasdisken där kött från ryska gårdar ligger uppradade.

Det finns flera saker som skiljer marknaden från Moskvas många matbutiker varav många ingår i kedjor som Perekrjestok eller tjusiga Azbucha Vkusa. Det är för det första billigare men iögonfallande är även avsaknaden av alla de utländska varor som kedjebutikerna proppar sina hyllor med. Dyrt och utländskt har också blivit allt närmare förknippade med varandra och matpriser är numera ett problem.

Danilovskij-marknaden i centrala Moskva är en av stadens äldsta. Foto: Pavel Bednyakov

– Generellt sett så är det rätt svårt. Jag känner många som lidit av det här, säger 27-årige pianisten Dmitrij som bor nära marknaden och alltid handlar där.

Chocksiffror pekade i fjol på att matpriserna enligt den officiella statistiken stigit med nästan en fjärdedel på bara ett år och nyligen kom nyheten att ryssarna i februari i år för första gången sedan 2008 spenderade mer än halva sin inkomst bara på mat. Men botten verkar inte vara nådd enligt rapportförfattaren Maria Ivanova som varnar att livsmedelsutgifter kommer att fortsätta stiga.

– Anledningarna kommer att förbli desamma: en fortsatt nedgång i realinkomster och konsumtionen av basvaror, säger hon till tidningen Kommersant.

 • DYRT I RYSSLAND: Kaffe, som Löfbergs lila, kostar 93 kronor kilot.
 • DYRT I RYSSLAND: Brieost kostar 410 kronor kilot.
 • DYRT I RYSSLAND: Importerad sprit, som Bowmore whisky (485 kronor för en liter).
 • DYRT I RYSSLAND: Även den ryska kaviarn slår i taket med kilopris på 3 028 kronor.
Helskärm

 

En opinionsundersökning från välansedda Levada-institutet pekar i liknande riktning. Bara 26 procent svarar att de spenderar mindre än halva hushållets inkomst på mat och sju procent säger att nästan alla pengar man tjänar går dit. Den ekonomiska krisen toppar listan över vad man ser som Rysslands största interna hot, trots försök från myndigheter att genom regelbundna uttalanden ingjuta lite optimism.

Att matpriserna rusar beror på att den ryska ekonomin överlag sargats av låga oljepriser och sanktioner från väst. Sanktionerna följde Rysslands inblandning i kriget i Ukraina och relationerna är kyligare än på mycket länge. Rubeln har dessutom störtdykt vilket gör importvaror ännu dyrare. Det är nämligen särskilt den typen av varor som skjuter i höjden – socker hade i fjol stigit i pris med hälften jämfört med året innan.

Ryssland har dessutom besvarat sanktionerna med importembargon som drabbar en rad livsmedel, vilket i sig är en viktigt anledning till de höga priserna.

 • BILLIGT I RYSSLAND: Vodkaflaska för 23 kronor.
 • BILLIGT I RYSSLAND: 750 gram sill för 13 kronor.
 • BILLIGT I RYSSLAND: 22 kronor kilot för kycklingklubbor.
 • BILLIGT I RYSSLAND: 200 gram syrad vitlök för 13 kronor.
Helskärm

Många Moskvabor vittnar om hur de i dag får vända på slantarna och prioritera. Man väljer bort resor och onödig lyx. Både trendiga restauranger och politiker talar om en återupptäckt av det ryska köket som ett nyttigt alternativ som stärker rysk ekonomi och landets oberoende. Och visst finns det god rysk mat, men entusiasmen över lokalproducerat klingar misstänkt krystad.

– Jag får ju resa mindre och lägger mer pengar på vad jag äter, säger 30-åriga chefsassistenten Tanja.

”Det är bra att det blir sommar nu för allting är ju dyrare på vintern”

Hon är vegetarian och bryr sig därför inte så mycket om köttpriser men spannmål och grönsaker har också blivit mycket dyrare så hon har ingen större hjälp av det. Däremot är hon mer påverkad av årstiderna.

– Jo, det är bra att det blir sommar nu för allting är ju dyrare på vintern, säger hon.

Den dyra matkassen är konsekvenserna av världspolitik i dess kanske mest konkreta form, i alla fall för vanliga Moskvabor. Det är internationella relationer ”in action” och fortsätter det så här så blir det kanske ännu fler som får välja bort köttbiten till förmån för en enkel soppa på benen som blir kvar. Trettio rubel per kilo kostar det, säger kvinnan i köttdisken och lägger an en bussig min.

– Fast vet du vad, du kan få dem för 25 bara du tar dem.

Svenskt kaffe i Moskva? Knappast till det priset... Foto: Pavel Bednyakov