Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Carl Fridh Kleberg

Stalins offer hedras i Moskva – hundra mil bort firas lägren

Foto: Carl Fridh Kleberg

MOSKVA. I Moskvakylan samlas människor i en känslosam manifestation till minne för Stalin-terrorns offer. Drygt hundra mil bort hålls också en ceremoni – men här hyllas männen bakom ett av de fruktade Gulaglägren.

– Ja, det finns sådana här konstiga och tråkiga saker. Men det finns också många andra saker som visar att det finns en utveckling, säger Alexandra Polivanova, en av Moskvamanifestationens arrangörer.

Anatolij Ivanovitj Petrov, 38 år. Förstesekreterare i distriktskommittén. Skjuten den 10 februari år 1938.

Maxim Prokopevitj Dalkov, 43 år, Präst. Skjuten den 5 december 1937.

Alexander Igorovitj Petrakov, 17 år. Student. Skjuten den 14 mars år 1938.

Anatolij Ivanovitj Petrov, 38 år. Förstesekreterare i distriktskommittén. Skjuten den 10 februari år 1938.

En efter en räknas namnen upp medan snöflingor singlar ned mot marken vid Ljubjanka-torget i centrala Moskva. Namnen på Moskvabor som blev skjutna under sovjetdiktatorn Stalins terror där hundratusentals människor miste livet. Många av dem just här i det före detta KGB-högkvarteret som tornar upp sig vid torget.

Det är tionde året människorättsgruppen Memorial arrangerar en ceremoni för att minnas Stalins offer. Funktionärer delar ut små röda glasburkar med tända ljus och vita lappar med namn, ålder, yrke och dödsdag på människor som dödades.

"Hänger ihop"

Tidigare höll man minnesceremonier för alla som drabbats av för politisk repression i Ryssland på samma dag. Nu är det två dagar: en den 29 för Stalins offer och en den 30 för dem som drabbas i dag, säger Alexandra Polivanova från memorial Memorial.

"Det är ändå viktigt att tala om Stalins terror", säger Alexandra.

– De är klart att det hänger ihop. Men det är ändå viktigt att tala om Stalins terror som trots allt inte är samma sak.

Deltagarna i manifestationen läser sedan upp texten vid en mikrofon, bredvid stenmonumentet som Memorial reste 1990 till minnen för offren i Stalins fruktade Gulag-läger.

Ryska opinionsundersökningar visar samtidigt på en allt mer positiv syn på Stalin i Ryssland. Sakta men säkert ser allt färre honom som en grym tyrann. Många beskriver en sorts Stalin-nostalgi i dagens Ryssland, men Polivanova håller inte helt med.

– Jag tror inte verkligen att folk har så mycket nostalgi om Stalin. Utan snarare att det är en sorts trauma med ett pågående sorgearbete där en del förnekar, en del reflekterar, en de försöker glömma och så vidare. Alla de här processerna kommer på samma gång.

Hon tillägger samtidigt att minnet av Stalintiden är lätt att använda för att manipulera folk att tro på staten som en absolut makt.

– De försöker använda de hela för att bevara och förklara Putins makt, statens makt. Det är det som är problemet – tanken om att staten ska vara en stormakt.

Firade lägret

Men bara någon dag innan manifestationen kom en nyhet som sätter fingret på den komplicerade relationen till Stalin. I delrepubliken Komi firade anställda vid en fångkoloni dess grundande som ett av Stalins Gulag-läger 1937. Det med ett minnesmärke till grundarnas ära och som del i festligheterna hölls en "Fröken Koloni 31, 2016”-tävling med sex kvinnliga fångar.

Firandet hölls ”av respekt och tacksamhet till kolonins grundare”, enligt ryska fängelsemyndigheternas sajt.

Minnessten över Gulag-grundarna.

Över tusen politiska fångar sattes i fånglägret under sovjettiden, enligt The Moscow Times.

Alexandra Polivanova från Memorial säger att hon sett nyheten och kallar tilltaget för ”dumt”, men hon vill hellre fokusera på positiva intiativ som också finns.

– Ja, det finns sådana här konstiga och tråkiga saker. Men det finns också många andra saker som visar att det finns en utveckling som sker, säger hon.