I sagornas värld hänger troll mest under broar och smider planer, ett välkänt faktum för de flesta flitiga barnboksläsare. Men nätets egna troll behöver varken mörka skogar eller djupa berg. Ett oansenligt kontorshus räcker gott och väl, som det spektakulära fallet med den skandalomsusade "trollfabriken" i ryska S:t Petersburg tydligt visat. Ett fall som nu kan få oväntade juridiska konsekvenser – om myndigheter inte väljer att kasta det på soptippen.
På fabriken jobbade dussintals ryssar i 12-timmarspass med att mala ut inlägg efter inlägg av hätsk prorysk nätpropaganda, enligt avhoppade troll som trätt fram i ljuset – vad det verkar utan att spricka. Betalningen ska ha varit omkring 40 000 rubel, cirka 6 000 kronor i månaden.
Det kanske mest kända ex-trollet är Ljudmila Savtjuk, 35. Hon har själv sagt att hon som aktivist och journalist började arbeta undercover på trollfabriken för att avslöja dess verksamhet. Där fick hon i uppdrag att skriva blogginlägg som stödde ryska regeringen. Två månader senare demaskerades hon efter att hon under pseudonym fördömt ”propagandafabriken” i lokala tidningar. Avslöjandet blev det en kittlande story i både ryska och internationella medier.
– Det första som slog mig är omfattningen, säger hon till Expressen.

– Hundratals människor fyllde kontoren i fyravåningshuset och jobbade dygnet runt i informationskriget. Det här är folk som fyller internets varje hörn med alla sorters innehåll.
LÄS MER: Så avslöjade hon Putins propaganda
Trollen i S:t Petersburg – en fabrik med Kremlvänliga åsikter
”Troll” har blivit ett allt luddigare begrepp som i dag ofta används för att avfärda folk på nätet vars åsikt man inte gillar. Från början syftade uttrycket på folk som likt fiskare stryker runt på nätet och för nöjes skull retar gallfeber på nätets andra invånare. Fisketekniken dragrodd heter nämligen ”trolling” på engelska och det är där uttrycket har sitt ursprung.
Men den särskilda art av troll som företaget i S:t Petersburg anställde har ett helt annat syfte. De här trollen jobbade med att på nätet föra fram Kremlvänliga åsikter på massiv skala under rad falska identiteter, enligt tidigare anställda. Företaget, Internet Research Agency, har i stället hävdat att man håller på med marknadsundersökningar och inte propaganda.
Trollfabriken tros bara vara en av många med liknande metoder för att föra fram den ryska synen på inrikes- och utrikespolitik. Savtjuk kallar det ren hjärntvättning i Kremls tjänst för att komma åt dem man inte når genom vanliga statliga medier.
Enligt henne var de anställda nästan helt och hållet ryssar. men ”trollen” arbetar på flera olika språk. Man väljer helt enkelt den identitet som passar bäst och säger sedan det man blir tillsagd. Savtjuk säger sig inte ha någon egen kännedom om någon avdelning riktad mot Sverige, men säger sig tro att det kan förekomma.

– Om svenska internetanvändare stöter på mycket av samma sorts kommentarer – proryskt innehåll som hyllar Putin och hans politik – så lita på att det är troll.
LÄS MER: Vladimir Putins armé av internettroll
Vladimir Putin och Ryssland försöker påverka genom sociala medier
Savtjuks påstående kan inte bekräftas. Den ryske presidenten har också visat sig kunna hitta stöd även i Sverige, företrädelsevis på den politiska skalans yttre höger- och vänsterkanter. Men det motsvarar ändå den oro många känner för försök att med falska nätprofiler påverka västländers politik. Ryska experter har tidigare sagt att Ryssland försöker påverka opinionen i väst på bland annat sociala medier.
Enligt uppgifter i ryska medier är företaget ett projekt knutet till den kände kocken Evgenij Prigozjin som har nära band till president Vladimir Putin. Den ryska regeringen har dock förnekat att man har några kopplingar till företaget eller dess verksamhet.

– För att vara helt ärlig vet vi inte vad det här företaget är och det har aldrig funnits något samarbete med det, sade Kremls talesman Dmitrij Peskov i fjol.
– Vi kan inte ha samarbetat med det eftersom vi inte vet vad det här företaget är, vad det gör eller om det finns.
Savtjuk är den första före detta anställda som trätt fram offentligt. En andra anställd, Olga Maltseva, gjorde senare sällskap. De har båda med hjälp av gruppen Lag 29 stämt företaget och i fjol fick Savtjuk rätt. Maltsevas fall kommer att prövas i domstol den 14 november i år. Men förra veckan kom också beskedet att ryska myndigheter intresserat sig för Teka, som Internet Research Agency numera heter.
– Inrikesdepartementet har hittat grundläggande tecken på bedrägeri i hur ”trollfabrikens” toppchefer har agerat och ska fatta beslut om huruvida en brottsutredning kommer att inledas. I vår mening verkar chansen för en brottsutredning förhållandevis goda, säger de två kvinnornas advokat Ivan Pavlov, som också leder Lag 29.
Ljudmila Savtjuk hängs ut i ryska medier
Han säger att Lag 29 tog sig an fallen för att reda ut dem juridiskt men också för att belysa trollfabrikernas existens. Arbetsrätten är här framför allt ett sätt att rikta ljuset mot en politisk fråga, anser Pavlov.
– Planterade kommentarer i syfta att bedra folk och väcka hat är förstås ett politiskt problem. Det här fallet går inte att särskilja från politik.

Ljudmila Savtjuk säger att hon inom en vecka hoppas kunna veta om det verkligen blir någon ytterligare utredning eller om fallet läggs på is. För sin egen del beskriver hon en rädsla sedan hon gick upp offentligt med sina anklagelser mot sin tidigare arbetsgivare. Hon säger att hon hängts ut i ryska medier, men att hon också oroar sig för direkta angrepp.
– Förtäckta hot och en del information jag har fått, sammantaget med attacker mot oppositionella aktivister i S:t Petersburg varav en del har varit vänner, har fått mig att känna konstant ångest och rädsla för mitt liv och för min hälsa, säger hon.