Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Carl Fridh Kleberg

Ryska forskare hittade hemlig nazibas i Arktis

Basen ligger på ön Alexandra Land, ungefär hundra mil från Nordpolen och byggdes 1942. Året innan invaderade den nazityske ledaren Adolf Hitler Sovjetunionen.
Foto: GETTY IMAGES HULTON ARCHIVE/KEYSTONE

”Schatzgräber”, alltså ”Skattjägaren”. Det var kodnamnet på den hemliga nazityska militärbas som ryska forskare säger sig ha hittat lång norrut i kalla Arktis. Forskare hoppas att den kan bidra till att skingra myter kring historien om den tyska arméns verksamhet i Arktis under andra världskriget.

– Tidigare var den bara känd utifrån skriftliga källor men nu har vi också riktigt bevis, säger forskningsledaren Evgenij Ermolov i ett uttalande på ryska nationalparken Ryska Arktis sajt.

Basen ligger på ön Alexandra Land, ungefär hundra mil från Nordpolen och byggdes 1942. Året innan invaderade den nazityske ledaren Adolf Hitler Sovjetunionen. Att tyskarna hade en bas på ön har varit känt ganska länge och den är omnämnt i skriftliga källor, bland annat i den tyska boken "Wettertrupp Haudegen", som publicerades 1954.


Det som är nytt i historien är att ryska forskare så sent som i augusti i år fann själva platsen, samt en rad föremål som härstammar från tyskarnas olycksdrabbade tid på ön.

De ryska forskare som nu har hittat basen säger att de hittat rester av bunkrar, ammunitionslådor, hushållsföremål och verktyg. Totalt ska över 500 föremål ha hittats, enligt uppgift till statliga ryska nyhetsbyrån Tass. I många fall ska det kalla vädret ha bidragit till att bevara föremålen relativt väl.

En del av föremålen är märkta med hakkors. Alla saker har tagit till kuststaden Archangelsk i Ryssland för att granskas närmare. Senare kommer de kanske att visas upp för allmänheten på en utställning.

På ön hittades också spår efter hus och bunkrar.

Vad gjorde tyskarna på en så avlägsen och ogästvänlig plats? Och vad vet vi om ön?

Ön har fått sitt namn efter en rysk adelskvinna, hertiginnan Alexandra Pavlovna (1783–1801). Dess högsta punkt ligger 382 meter över havsytan och är toppen på den glaciär som kallas för Månens kupol och som täcker det mesta av öns västra delar.

Den ryska basen byggdes på sovjettiden på 50-talet och hyste långdistansbombplan som kunde nå Nordamerika. 1996 kraschade ett transportplan här under en landning i en av de allra nordligaste flygplansolyckorna någonsin.

Tyskarna installerade sig på platsen långt före ryssarna.

Basen började byggas 1942, ett år efter Tredje rikets angrepp på Sovjetunionen, och uppfördes ungefär 500 meter från kusten på en höjd av 30 meter ovanför havet.

Framför allt har spekulationerna handlar om varför nazisterna döpte basen till "Schatzgraber", som betyder "Skattjägare".

Det är ett namn som skulle kunna tyda på att tyskarna sökte efter historiska och arkeologiska föremål i den folktomma och iskalla arkipelagen där Alexandras land ingår.

Basen ska framför allt ha använts som en taktisk väderstation. Kunskap om väderleken var viktig under kriget i norr. Meteorologiska rapporter vägdes in vid fartygs- och ubåtsoperationer.

Då de flesta andra strategiska observationspunkter redan var upptagna av de allierade valde tyskarna den avlägsna och karga ön. I det månliknande landskapet på Alexandras land mätte forskare väder och vind.

Men bara två år efter att den byggdes ska de tyska forskarna som var stationerade där ha tvingats överge den efter att de blivit förgiftade av isbjörnskött och tvingats få hjälp därifrån av en tysk u-båt.


Men Rysslands intresse för det nordliga området är knappast bara en fråga om andra världskrigets historia. Snarare är det del i den växande världspolitiska frågan om framtiden för hela Arktis. En region som inte bara Ryssland utan också USA, Danmark, Norge och Kanada gör anspråk på.

Tvisten om området norr om polcirkeln har, parallellt med världsklimatet, hettats upp. Den smältande isen gör nämligen naturresurser där mer tillgängliga, och därmed intresset större i att säkra en bit av den frostiga kakan. För Ryssland har det bland annat inneburit en utökad militär närvaro i landets nordligaste områden och upptrappade flottövningar.

Alexandra Land var tidigare ett omtvistat territorium men är numera del av Ryssland. Sedan en tid tillbaka har Ryssland också en mindre militärförläggning på ön där temperaturer vintertid kan sjunka så långt som till 47 minusgrader, enligt tyska Deutsche Welle.