Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Carl Fridh Kleberg

Nordkorea påstår sig ha uppfunnit sprit du inte blir bakfull av och naturligtvis ska du inte tro på det

Foto: Kcna / Epa / Tt

Det finns mycket att säga om alkoholens skadliga effekter men bakfyllefri sprit får ändå ses som en av världens mer eftertraktade elixir. Om det mot den bakgrunden var någon som firade beskedet från Nordkoreas ökänt opålitliga medier – att landet utvecklat just det – så kan det vara läge att stålsätta sig för en besvikelse.

Man kan liksom inte hitta på en alkohol som inte ger bakrus. Inte mig veterligen i alla fall, och inte enligt någon annan vetenskapsman heller.

I statliga Pyongyang Times, som inte toppar den internationella ligan i fråga om vetenskaplig trovärdighet, framhålls det att nordkoreanska producenter nyligen kunnat offentliggöra en ny och förbättrad Koryo-sprit, gjord på ginseng och ris. Drycken ska tidigare ha dragits med en något besk bismak och dessutom gett upphov till bakfylla. Det påstås ”åratal av forskning” ha rått bot på.

”Koryo-spriten som tillverkas av sex år gammal Kaesong Koryo-ginseng, känd som den bästa i fråga om medicinsk effekt, och bränt ris är mycket uppskattad av experter och fans då den är mjuk och inte orsakar någon bakfylla”, står det i artikeln som lett till omfattande internationell rapportering.

Före detta ledaren och diktatorn Kim Jong Il, död 2011 och pappa till Nordkoreas nuvarande högste ledare Kim Jong-un, tittar på en flaska under ett statsbesök vid okänt tillfälle.

Upptäckten ska redan ha gjort sitt avtryck som ”nationell vetenskaplig och teknologisk hit”.

Eftersom alkoholen enligt uppgift bara säljs i Nordkorea är det svårt för utomstående att undersöka påståendet. Det har inte hindrat rapporteringen om mirakelspriten. Givet att expertkonsensus snarare lutar åt motsatt håll vore det kanske rimligare att dra slutsatsen att det inte stämmer.

– Det låter ju för otroligt för att vara sant då – så klart, säger Kai Knudsen, överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset och drogexpert.

Dricker man just alkohol så blir man helt enkelt bakfull, säger Knudsen.

– Man kan liksom inte hitta på en alkohol som inte ger bakrus. Inte mig veterligen i alla fall, och inte enligt någon annan vetenskapsman heller.

Givet dess minst sagt ovanliga ursprung har det också lyfts fram som potentiellt eftertraktat av internationella ölhipsters.

En möjlighet skulle vara att det rör sig om någon annan sorts kemikalie som ger ett rus men inte bakrus. Det är å andra sidan inte vad som står i den nordkoreanska artikeln.

Däremot råder det inga tvivel om att det finns en livskraftig nordkoreansk alkoholindustri. Landet har en ”robust inhemsk ölbryggningskultur” enligt Wired, med egna mikrobryggerier.

Det mest kända ölet heter Taedonggang och började produceras efter att regimen 2000 köpte ett brittiskt bryggeri, plockade isär det och byggde upp det igen utanför huvudstaden Pyongyang Taedonggang fått en hel del positiva recensioner och jämförs med amerikanskt öl. Givet dess minst sagt ovanliga ursprung har det också lyfts fram som potentiellt eftertraktat av internationella ölhipsters.

Kim Jong-uns Nordkorea hävdar många saker. Det senaste är att man ska ha uppfunnit en bakfyllefri sprit.
Foto: Xinhua / Polaris

– Deras öl är väldigt likt amerikanska märket Anchor Steam. Mörkare, fylligt, mer humlearomatiskt och jättegott – det var helt klart bättre än sydkoreanskt öl, säger reklamaren Josh Thomas som bloggat om Taedonggang, till Wired.

I somras gjorde Nordkorea ett försök att skaka fram tiotals miljoner dollar från utländska investerare för att utveckla ett nytt bryggeri i staden Wonsan, enligt Reuters. Som investering betraktad får den ses som extremt riskabel, men knappast mindre trovärdig än den bakfyllefria spriten – en ”uppfinning” jämförbar med när Nordkorea i fjol sade sig ha uppfunnit vaccin mot både aids och ebola.

Det finns en del högkvalitativa spritsorter som produceras i Nordkorea, men i min erfarenhet finns det inget som heter bakfyllefri sprit någonstans i världen.

Andray Abrahamian, chef för företaget Choson Exchange som regelbundet besöker Nordkorea, säger till brittiska The Guardian att han inte testat den nya omskrivna spriten och uttrycker viss skepsis.

– Det finns en del högkvalitativa spritsorter som produceras i Nordkorea, men i min erfarenhet finns det inget som heter bakfyllefri sprit någonstans i världen, säger han.