Foto: Expressen

Närodlat motstånd – nyckeln till att krossa IS och befria Raqqa

Jihadistgruppen IS tappar mark och det spekuleras om en offensiv mot IS ”huvudstad”. Alla vill vara Raqqas räddare men enligt många experter krävs lokala allierade.

I kategorin Krig & konflikt

När den så kallade Islamiska staten (IS) för knappt två år sedan utropade sitt ”kalifat” i Syrien och Irak blev den länge lite halvt förbisedda gruppen plötsligt högsta prioritet för antiterrortänkare runtom i världen. Med järnhand styrde IS nu stora delar av de två länderna med Raqqa som sin syriska ”huvudstad”, varifrån Expressen med dold kamera kunnat visa hur livet sett ut.

En strid ström av mer eller mindre informerade förslag svepte från allsköns tankesmedjor in i tv-sändningar och debattspalter. Ganska snart verkade dock konsensus, i alla fall i Europa och USA, samlas kring att flygbombningar inte räcker utan att det behövs en lokalt förankrad styrka för att besegra den skräckinjagande gruppen.

”Alla stora fraktioner i konflikten vill framställa sig som Raqqas räddare, egentligen vare sig de kan eller vill”

Tanken på närproducerat motstånd blev ett mantra. Experter pekade på hur Irak och USA 2005 samlade lokala klaner i det så kallade uppvaknandet för att besegra al-Qaida. Vilka lokalt förankrade styrkor som ska ge IS på nöten i Raqqa är mer oklart. Alla stora fraktioner i konflikten vill framställa sig som Raqqas räddare, egentligen vare sig de kan eller vill.

I det ingår också att visa upp sig som den med störst lokal förankring och starkast stöd på plats.

– Vi är inte där än, sade amerikanska UD:s talesman Mark Toner förra veckan på frågan om vem av IS många fiender som kan tänkas kunna ta Raqqa.

– Det pågår fortfarande en massa hårda strider – från alla inblandade parter – och det är det som är framför oss.

Att många vill visa sig redo att storma Raqqa beror på att IS, snarare än den syriska regimen och dess mindre extrema rebellmotståndare, hamnat helt i fokus för den internationella rapporteringen om Syriens krig. Den som kan utmåla sig som den viktigaste kraften mot IS kan i dagsläget hoppas på omvärldens överseende med nästan vilka övergrepp som helst. Den kan till och med hoppas på stöd för att ta sig an IS och sedan (eller samtidigt) resten av sina fiender.

IS-soldater marscherar in i Raqqa. Foto: Uncredited

 

De som konkurrerar om omvärldens gunst här är för de första den syriska regeringen, som den amerikanske utrikesministern John Kerry bara några år sedan jämförde med Nazityskland men som nu vill bli insläppt i ”kriget mot terrorns” varma gemenskap. Regimen har viktiga allierade i Ryssland, Iran och libanesiska shiarörelsen Hizbollah.

Förra månaden återtog regeringen den historiska staden Palmyra från IS. Även där har Expressen med dold kamera kunnat visa förstörelsen. IS nederlag välkomnades naturligtvis av president Bashar al-Assads anhängare och av många som lidit under IS styre. I en intervju med nyhetsbyrån Reuters berömde presidentens rådgivare Bouthaina Shabaan militärens styrka.

– Den syriska armén kan inte bara hålla kvar vid mark man vunnit utan kan också konfrontera nya områden för att befria det största möjliga antalet byar, sade hon.

En andra grupp är det väststödda alliansen Syriens demokratiska styrkor (SDF) som framför allt består av kurdiska YPG-milisen och dess allierade, inklusive ett antal mer sekulära rebellgrupper. SDF har haft lite svårt att sälja in sig eftersom de kurdiska gerillagrupperna är så pass dominerande, men självt betonar SDF att man har allierade på plats.

”Initiativet kommer att komma från SDF, och kampanjen för att befria Raqqa planeras just nu”

– (SDF) har många allierade i Raqqa och de kan använda dem när de är redo att attackera Raqqa, säger Idriss Nassan, en högt uppsatt kurdisk tjänsteman i staden Kobane, i telefon.

– Initiativet kommer att komma från SDF, och kampanjen för att befria Raqqa planeras just nu.

Slutligen är rebeller, många av dem mer eller mindre hårdföra islamister, allierade med exiloppositionen med i leken. De har stöd av främst Turkiet, Saudiarabien och – i mindre utsträckning på senare tid – västländer. Det är också denna löst sammanhållna grupp som representerar oppositionen vid de FN-ledda fredsförhandlingarna med regimen.

Mer extrema jihadistgrupper, som al-Qaidas internationellt terrorstämplade syriska gren Nusrafronten och dess allierade, är också rivaler till IS. På grund av deras extrema ideologi och terrorstämpel kan de knappast förvänta sig något direkt officiellt stöd från det internationella samfundet i stort. Intressen i Turkiet och oljerika gulfländer som Qatar och Saudiarabien anklagas dock ofta för att stöda Nusrafronten och närstående grupper som Ahrar al-Sham.

De utländska IS-krigarna har bosatt sig i Raqqas finare stadsdel, numera kallat ”Tjuvarnas kvarter”. Foto: Expressen

 

Så gott som alla säger alltså gärna att de står redo att inta Raqqa. Men det är nog egentligen bara regimen eller SDF som praktiskt skulle kunna, enligt journalisten och Syrienexperten Aron Lund. Alla sidor har någon sorts lokal förankring de kan arbeta med, vare sig det är lokala rebellbrigader eller som i regimens fall lokala klaner och andra nätverk. Men det är enligt Lund bara regimen eller SDF som har de militära musklerna. Om de ens vill – alla, inte minst regeringen, har också många fiender.

– Ingen av dem verkar särskilt sugen på att dra dit just nu, säger han.

– Sedan är det dessutom en öppen fråga om någon av dem kan styra en stor stad med en åtminstone delvis fientlig befolkning.

Vad säger då folk i Raqqa? Jo, naturligtvis spekuleras det även där om en stundande offensiv mot IS men inte like mycket som det spekuleras i internationella medier, säger journalisten Marwan Hisham. Han kommer ifrån staden och som återvänt dit flera gånger under IS styre.

”Men än så länge verkar det inte vara någon som både kan och vill ta staden”

– Alla diskussioner om att avancera mot Raqqa är, i min personliga mening, överdrivna i dagsläget.

Den som vill driva ut IS ur Raqqa och därmed ta ifrån gruppen dess viktigaste syriska stad kommer att behöva både vapenmakt och lokala kopplingar – en sorts närodlad politisk trovärdighet. Men än så länge verkar det inte vara någon som både kan och vill ta staden. Eftersom det bräckliga eldupphöret i Syrien krackelerar i snabbt takt med Aleppos eskalerade strider i fokus finns det också goda skäl till skepsis när någon av parterna talar om Raqqas snara befrielse.

Raqqa anses vara IS huvudstad. Foto: Expressen