Möt ”Asgarda”, Ukrainas egna kampsportsamazoner

En kampsportsskola i Ukraina har i över ett decennium lärt kvinnor slåss, och att de i själva verket härstammar från de legendariska amazonerna.

I kategorin Världshälsa

Någonstans i en skog i bergskedjan Karpaterna har en grupp kvinnor grundat en egen modern krigarstam med historiska band som löper ända tillbaka till mytomspunna amazoner ur Ukrainas forntida historia. De tar ingen skit, och du kan kallt räkna med att de har nunchakus att backa upp sitt snack med.

Det är i alla fall kontentan av det budskap som tillsammans med bilder föreställande den svartklädda kampsportsgruppen med jämna mellanrum fått viral spridning. Bilderna har gett upphov till en sorts egen mytbildning om ”de ukrainska krigarkvinnorna”, men även om verkligheten kryddats en aning på vägen så är det heller inte helt påhittat.

”Om man läser historien ser man att det på ukrainskt territorium levt en grupp unga kvinnor, som samlats för att stöda varandra i krig.”

”Asgarda” som gruppen heter sig är en kampsportsskola i Ukraina som grundades 2002 av gymnastikläraren och kickboxningsmästarinnan Katerina Tarnovska. Efter att bilderna började spridas på nätet har den mediala uppmärksamheten stadigt växt och Asgarda har blivit föremål för flera dokumentärfilmer och tv-inslag.

Skärmdump från Asgardas sida på Facebook. Kampsportsgruppen, som bara består av kvinnor, grundades 2002 och har fått en hel del uppmärksamhet i medier.

Amazonerna som kvinnligt krigarfolk förekommer i flera olika civilisationers mytologier medan historiker är delade i vad som faktiskt är sanning. De nämns i Iliaden och ska enligt legenden ha skurit av sina vänstra bröst för att kunna skjuta pilbåge bättre, något Tarnovska inte säger sig tro på. Vad hon däremot tror är att ukrainska kvinnor härstammar från amazoner i direkt nedstigande led, har hon tidigare berättat i en intervju med PRI.

”Det var som en skola för kvinnor, där kvinnor som gillade att slåss kunde lära sig leva ett sådant liv.”

– Om man läser historien ser man att det på ukrainskt territorium levt en grupp unga kvinnor, som samlats för att stöda varandra i krig, säger hon.

– Det var som en skola för kvinnor, där kvinnor som gillade att slåss kunde lära sig leva ett sådant liv.

I dag håller skolan kurser i självförsvar för kvinnor och flera olika läger, bland annat det uppmärksammade amazonlägret.

Vice träffar gymnastikläraren, kickboxningsmästarinnan och grundaren av Asgarda, Katerina Tarnovska, i Karpaterna. Foto: Vice

Tarnovska började utveckla en kampsport helt för kvinnor utifrån en annan stil, men med större fokus på självförsvar, och bjöd sedan in unga kvinnor och flickor att delta. Förutom kampsport ingår konsthantverk, musik och föreläsningar om kvinnors roll i ukrainsk historia.

– Vi diskuterar vilka som är kvinno- och flickkrigare, varför de finns, vilken sorts lagar de borde följa, hur man blir en riktig krigare, säger hon till PRI.

– Vilken sorts kvinnliga krigare som levt tidigare och den roll de har spelat i vår historia.

Oksana Kis, en antropolog och historiker i ukrainska staden Lviv, säger sig inte tro på amazonmyten men hon kan se fördelar med den, säger hon.

Bilderna på kvinnorna i Asgarda har gett upphov till en sorts egen mytbildning om ”de ukrainska krigarkvinnorna”.

– Vare sig det finns eller inte finns bevis för att amazoner funnits i Ukraina och matriarker i Ukraina – om det hjälper de här kvinnorna och låter deras självkänsla och självförtroende utvecklas så varför inte?

”Om feminism betyder att kvinnor är de starkaste varelserna och emot män så är jag inte feminist. Jag tror på sakers naturliga ordning. En kvinnas uppdrag är att föda barn.”

Kampsporten är den enda som enligt Tarnovska är anpassad helt för kvinnor och hon ska ha lärt ut den till flera hundra kvinnor – men hon har också skrivit instruktionsböcker, komponerat egen amazonmusik och mycket mer, enligt Vice som 2013 träffade henne i Karpaterna.

Skärmdum från gruppens Facebooksida.

Samtidigt är det i hennes filosofi ett stort fokus på moderskap och traditionella könsroller, och hon säger till Vice att hon exempelvis inte självklart ser sig som feminist.

– Om feminism betraktas utifrån att stå upp för kvinnor plats i samhäller så är jag feminist, säger hon.

– Men om feminism betyder att kvinnor är de starkaste varelserna och emot män så är jag inte feminist. Jag tror på sakers naturliga ordning. En kvinnas uppdrag är att föda barn.