Kampen mot IS – vem hinner först till Raqqa?

IS är pressat på flera fronter startskottet har gått i kampen om IS ”huvudstad”. Flera styrkor har Raqqa på kornet men vägen till seger är lång och fiendens fiende är inte alltid en vän.

När syriska regimstyrkor i helgen rullade in i syriska provinsen Raqqa var det mer än bara ännu en dag av skiftande frontlinjer i Syriens krig. För första gången sedan internationellt terrorstämplade IS utropade sitt ”kalifat” i Syrien och Irak så har syriska armén pressat in i provinsen.

President Bashar al-Assads regering verkar mena allvar med offensiven, anser Leith Abu Fadel som är chefredaktör för den regeringsvänliga nyhetssajten al-Masdar. Men han tvivlar på att själva staden Raqqa snart faller.

 

LÄS OCKSÅ: Vi förklarar IS: ✓ Terrorismen ✓ Kalifatet ✓ Pengarna

 

– Jag tror inte att regeringen fritar Raqqa inom de närmaste månaderna. Men om någon grupp kommer att göra det så är det förmodligen regeringen, säger han.

Men regimen är inte ensam om att pressa tillbaka IS. Koalitionen Syriens demokratiska krafter (SDF) driver samtidigt en offensiv i provinsen Aleppo. SDF är en samling väststödda rebellgrupper som domineras av kurdiska YPG.

– SDF är nu väldigt nära staden Manbij, kanske sju kilometer därifrån, och de har gjort flera framsteg mot IS, säger Idriss Nassan, en kurdisk politiker i den länge IS-belägrade staden Kobane och tills nyligen högt uppsatt tjänsteman i Kobanes styre.

– De kommer att frita staden och sedan fortsätta mot al-Bab.

President Bashar al-Assad. Foto: Sana Handout / Epa / Tt

För de boende i områdena är det en delad känsla. De flesta vill se IS bortdrivna samtidigt som de oroar sig för hur det ska gå till. När SDF tillkännagav sin offensiv tänkte många att det inte ”skulle bli någon vacker historia”, säger syriske journalisten Marwan Hisham som själv är från Raqqa och som har rest dit flera gånger för att rapportera sedan IS tog över.

– Många har flytt och andra har försökt hittat flyktvägar i sista stund. Men just nu är det lite lugnare och mindre skrämmande för många.

 

LÄS OCKSÅ: Vi förklarar kriget i Syrien: ✓ De krigar ✓ Därför krigar de ✓ Så många har dött

 

Även i Irak så har armén och shiamuslimska miliser sjösatt den ”avgörande striden” om IS-kontrollerade Fallujah. Men ska det bli någon varaktig seger räcker det enligt många bedömare inte med vapenmakt, utan det måste också till politiska lösningar.

– IS tar över områden där lokalbefolkningen har ett missnöje mot regeringen, säger Lina Khatib, chef för Mellanösternprogrammet på tankesmedjan Chatham House, till CNN.

– Om inte det missnöje som fått folk att alliera sig med IS till att börja med löses så kommer vi bara att se kortsiktiga segrar mot IS.

 

IS pressas allt mer i Raqqa. Foto: Uncredited / AP TT NYHETSBYRÅN

 

IS har målmedvetet och med stor framgång gjort sig till i princip alla andras dödsfiende. Problemet för IS är att den långa raden motståndare förr eller senare kan komma att samla sig i ett organiserat motangrepp. Då blir det svårt för ens en välbeväpnad organisation som IS att hålla emot.

Med det sagt är IS fiender långt ifrån vänner sinsemellan. Det är ännu oklart vad som händer om eller när till exempel SDF och syriska regimen möts. SDF består i grund och botten av rebeller som tagit upp vapen mot regeringen.

– Just nu, i kampen mot terrorism, måste nog alla sidor som tidigare stridit mot varandra kämpa mot den gemensamma fienden, säger Idriss Nassan från kurdiska Kobane.

– Efter att den fienden är besegrad tror jag att de kommer att ha två val. Antingen förhandlar man och hittar en politisk lösning, eller så kommer det fortsätta med krig mot varandra.

 

Marwan Hisham.

Något som kan avgöra vad som händer är press utifrån. USA stöder SDF medan Ryssland och Iran stöder den syriska regimen. Om världsmakterna kommer överens så kan de pressa sina lokala allierade till förhandlingar.

Men ännu är det lång väg dit, och även om flera olika styrkor lovar inta Raqqa så kommer IS knappast ge upp staden i första taget. Den betyder för mycket för IS både praktiskt och symboliskt, enligt journalisten Marwan Hisham.

– Jag väntar mig inte att staden faller inom en snar framtid, säger han.

 

Irakiska styrkor vid Fallujah. Foto: Anmar Khalil / AP TT NYHETSBYRÅN