Ahmed ”den enarmade” Tschatajev har figurerat i en rad olika sammanhang. I Sverige men också i Österrike, Ukraina och flera andra länder.
Ahmed ”den enarmade” Tschatajev har figurerat i en rad olika sammanhang. I Sverige men också i Österrike, Ukraina och flera andra länder. Foto: / DAILY MAIL

IS dödliga ryska terrorkoppling

Flygplatsattackens utpekade hjärna är en turnékändis inom Rysslands jihadistscen. Om Ahmed Tschatajev låg bakom attacken så kommer det rikta ljuset mot en IS-koppling Ryssland länge varnat för.

Namnet Ahmed Tschatajev kanske inte ringer lika många klockor i väst som Usama bin Ladin eller Abu Bakr al-Baghdadi, men för experter på väpnad islamistisk extremism inom Rysslands gränser är det ett desto mer bekant namn.

Ahmed ”den enarmade” Tschatajev har figurerat i en rad olika sammanhang. I Sverige men också i Österrike, Ukraina och flera andra länder.

 

LÄS OCKSÅ: Vi förklarar IS: ✓ Terrorismen ✓ Kalifatet ✓ Pengarna

 

Han har varit på Rysslands lista över mest efterlysta för sina kopplingar till terrorism i delrepubliken Tjetjenien och har under de senare åren pekats ut som den tjetjenske jihadistledaren Dokku Umarovs sändebud till Europa.

”Tschatajev anses ha stått Omar al-Shishani, IS mest kände tjetjenske jihadist och gruppens ”krigsminister” mycket nära.”

Dokku Umarov spred som jihadistgruppen Kaukasiska emiratets förste ”emir” skräck i Ryssland innan han dog 2013. Doku Umarov hade då bland annat tagit på sig skulden för de blodiga attackerna mot civila i Moskvas tunnelbana 2010 och Domodedovo-flygplatsen 2011.

 

LÄS OCKSÅ: Det här är de livsfarliga jihadisterna från forna Sovjetstaterna

 

Det var rätt tyst om Ahmed Tschatajev ett tag efter att en georgisk domstol 2013 frikände honom för vapeninnehav och koppling till en grupp som drabbat samman med statliga styrkor.

Ja, fram tills att han så plötsligt i fjol trädde fram som ledare för den internationellt terrorstämplade jihadistgruppen Islamiska statens (IS) ryskspråkiga Yarmuk-bataljonen, alltså. Ett drygt halvår senare terrorlistades han också av USA för sina kopplingar till IS.

Om Ahmed Tschatajev låg bakom attacken så kommer det rikta ljuset mot en IS-koppling Ryssland länge varnat för, skriver Carl Fridh Kleberg. Foto: REX REX FEATURES

Tschatajev anses ha stått Omar al-Shishani, IS mest kände tjetjenske jihadist och gruppens ”krigsminister” mycket nära. Att han nu pekas ut som hjärnan bakom den dödliga attacken mot Istanbuls flygplats är därför kanske inte så överraskande – han är trots allt en namnkunnig medlem av IS internationellt avskydda organisation. Samtidigt är det inte främst ryskspråkiga IS-jihadister som legat bakom liknande attacker.

”Från rysk sida kommer man nog i stället framhålla att det är exakt vad man varnat för i flera år.”

Vilket modersmål enskilda IS-terrorister har kan tyckas vara en petitess men det kan också få konsekvenser. Rysslands involvering i kriget i Syrien har en hel del att göra med oro för inhemsk terror i de egna delrepublikerna och forna sovjetstaterna där experter gång på gång varnat för växande radikalisering bland fundamentalistiska islamister.

Självmordsbombare slog återigen till, den här gången mot en flygplats i Istanbul. Foto: TT

Kampen mot terror är en viktig fråga för Ryssland. Samtidigt ser Ryssland också det som en väg till utökat samarbete med västländer och i förlängningen en väg tillbaka in i den politiska värmen i ett läge där relationerna är rekorddåliga.

 

LÄS OCKSÅ: Vi förklarar kriget i Syrien: ✓ De krigar ✓ Därför krigar de ✓ Så många har dött

 

Om uppgifterna stämmer och Ahmed Tschatajev var hjärnan bakom en terrorattack genomförd av ryskspråkiga jihadister så kommer det rikta större ljus mot jihadisthotet Kaukasus. Från rysk sida kommer man nog i stället framhålla att det är exakt vad man varnat för i flera år.