Irans nya vapen mot IS – muskelmonstret Hulken?

Hulken arg… Hulken krossa Islamiska staten…

I kategorierna Världskonflikter ochVärldspolitik

En iransk tyngdlyftare av minst sagt massiva proportioner har utlöst något av en jordbävning i iranska sociala medier genom att säga sig vilja ta fajten mot den internationellt terrorstämplade jihadistgruppen Islamiska staten (IS).

”Iran är djupt involverat i konflikten mot IS både i form av egna styrkor som skickats för att stöda regeringarna i Irak och Syrien.”

Den 24-årige Sajad Gharibi, som tävlar i styrkelyft, har på grund av sin storlek fått smeknamnet ”Hulken” och har samlat ihop över 134 000 följare på Instagram. Gharibi säger sig väga 156 kilo och lyfter enligt utsago drygt 180. Gharibi hävdar själv att hans storlek handlar om genetik och inte som en del skulle kunna tänka sig om doping, generös fotoredigering eller annat tänkbart fuffens. Misstankar om att det helt enkelt rör sig om att bilderna photoshoppats har definitvt förekommit, men har inte räckt för att punktera hans kändisskap på nätet.

 

LÄS OCKSÅ: Möt "dödsängeln" Abu Azrael, en megastjärna i kriget mot IS

 

Att han lyfter drygt 180 kan också med tanke på hans storlek och kändisskap låta lite litet*, landsmannen Hossein Rezazadeh lyfte 263 kilo i stöt under OS 2004. Men Gharibi siktar inte på att vinna OS-medaljer utan på att tävla i amerikansk wrestling, utifrån bjässens Instagram-inlägg.

Ja, om han inte ska i väg och slåss mot IS alltså. Den slutsatsen verkar i alla fall internationella medier ha gjort, även om det inte framgår tydligt av hans inlägg i sociala medier att det verkligen är en allvarligt menad plan. I ett inlägg skriver han dock att han vill ”försvara shiamuslimska heliga platser i Syrien från IS-angripare”, enligt International Business Times.

”De sade: 'du ska slåss i Syrien och blir en martyr, och det är en god sak'. De tvingade alla oss som var fysiskt kapabla att slåss.”

Helt förvånande vore det inte. Iran är djupt involverat i konflikten mot IS både i form av egna styrkor som skickats för att stöda regeringarna i Irak och Syrien. Men också genom stöd till lokala milisgrupper som libanesiska Hizbollah som strider i Syrien, syriska miliser, irakiska shiamiliser och väpnade grupper bestående av afghanska flyktingar inklusive barn som enligt människorättsgrupper pressas eller tvingas till att strida i Syrien.

– De gav oss inget val: De tvingade oss att träna och slåss, berättar 17-årige Masheed Ahmadzai för amerikanska organisationen Human Rights Watch.

– De sade: ”du ska slåss i Syrien och blir en martyr, och det är en god sak”. De tvingade alla oss som var fysiskt kapabla att slåss.

”Att tackla IS farliga budskap på nätet har lett till en omfattande mobilisering från den internationellt terrorstämplade gruppens fiender.”

Att ”Hulken” skulle göra någon avgörande skillnad på slagfältet är det väl knappast någon som tror. Det betyder dock inte att hans eventuella deltagande inte skulle vara värdefullt för Iran. Kriget i Syrien som framför allt på grund av IS spritt sig även till Irak har kanske mer än något tidigare krig kännetecknats av PR-bataljer som utspelar sig på nätet och i sociala medier.

Det gäller IS som gjort sig känd för sin brutala och skrämmande propaganda men också andra grupper som genom videor och andra utskick på nätet uppvaktar finansiärer och hotar sina fiender. Att tackla IS farliga budskap på nätet har lett till en omfattande mobilisering från den internationellt terrorstämplade gruppens fiender, som vill matcha och motverka IS propaganda.

”Abu Azrael har till exempel filmats när han bränner påstådda IS-medlemmar levande.”

Ett av de mest kända exemplen som strider mot IS är förmodligen ”Abu Azrael”, medlem av en stor irakisk shiamilis som medier i Irak och internationellt lyft fram som en sorts extremt hajpad actionhjälte i kriget mot IS.

Problemet är bara det att Abu Azrael knappast är något vidare ansikte utåt för mänskliga rättigheter och det sätt på vilket krig ska föras enligt internationella lagar, något vi skrivit om tidigare.

Abu Azrael tillhör de bland sunnimuslimer ökända shiamiliser som anklagas för många övergrepp i Irak. Abu Azrael har till exempel filmats när han bränner påstådda IS-medlemmar levande.

Iran är djupt involverat i konflikten mot IS. Frågan är vad ”Hulken” skulle kunna bidra med på fältet om han ansluter i kampen mot terrorgruppen? Foto: AP

Bara för att man krigar mot IS är man med andra ord inte nödvändigtvis någon good-guy. Med det sagt verkar Sajad ”Hulken” Gharibi ge ett kanske mer sympatiskt intryck, i alla fall utifrån hans Instagram.

Om han verkligen är på väg för att strida mot IS i Syrien är en annan fråga, men efterfrågan efter megastjärnor i det pågående propagandakriget är stort och en bjässe med tydligt varumärke och så många befintliga följare kan nog absolut vara av intresse i kampen mot IS. Det häller ooavsett om kändismusklerna är äkta vara, eller kommer av frisk fotoredigering.

 

*Inte för att undertecknad skribent lyfter mer, alltså.