Här välkomnar Ryssland separatister – förutom sina egna, förstås

Ryssland möter separatiströrelser med öppna armar. Ja, så länge det inte är ifrån Ryssland de vill bryta sig loss alltså för då kan man i fängelse i flera år.

I kategorierna Krig & konflikt ochVärldspolitik

”Alla nationer har rätt till självbestämmande”, så lyder parollen för andra upplagan av Nationernas dialog som precis avslutades i Moskva. Evenemanget i centrala Moskva var andra upplagan av en konferens för separatistiska, eller "frihetliga" som de själva säger, organisationer som kämpar för sitt oberoende från de länder de geografiskt befinner sig i. Arrangörerna är ryska organisationen Antiglobaliseringsrörelsen, en grupp som beskriver sig som oberoende. Men många av de åsikter som här på konferensen får ta plats ligger tämligen nära Kremls officiella position. Det handlar exempelvis om hård kritik av amerikansk utrikespolitik i Mellanöstern och om Ukraina.

Evenemanget i centrala Moskva är en konferens för separatistiska, eller "frihetliga" som de själva säger, organisationer som kämpar för sitt oberoende från de länder de geografiskt befinner sig i. Foto: Carl Fridh Kleberg

Mötet har samlat en lång rad separatistgrupper med mer eller mindre välkända självständighetskamper. Bland annat kan man här träffa aktivister från Västsahara, Katalonien i Spanien, Irländska republikaner och representanter från amerikanska grupper som vill bryta loss sina respektive delstater från USA – Kalifornien och Texas är exempelvis representerade här. Med vissa undantag som nordirländska Sinn Fein och katalanska deltagare representerar de dock organisationer utan något vidare erkännande vare sig hemma eller internationellt.

”Om de ignorerar oss för att de inte tror att det är en realistisk möjlighet så är det mindre problem för oss just nu”

Ledaren för Hawaiis separatistiska rörelse, dess självutnämnde kung Edmund Keli’i Silver Jr., talade via en bandad video som spelades upp på mötesplatsen, det tjusiga Ritz Carlton-hotellet i Moskva bara ett stenkast från Röda torget. Inga skandinaviska representanter syntes till.

Mer synliga var aktivister från proryska ”folkrepublikerna” i östra Ukraina som krigar mot regeringen där, som dock inte hade några officiella delegationer. De bröt genom valet av kamouflagekläder upp den dominerande klädkoden av kostymer. För ja, de flesta representanter var också män med undantag från några utsända från små partier i Libanon som var på plats inte i egenskap av separatister utan utifrån sitt stöd för syriska presidenten Bashar al-Assads regim, ett stöd de har gemensamt med Ryssland.

Louis J. Marinelli kämpar för ett självständigt Kalifornien. Foto: Carl Fridh Kleberg

Louis J. Marinelli, en representant för "Yes California" som vill att amerikanska delstaten Kalifornien lämnar USA säger att han kommit till konferensen för att delta i en dialog ömsesidigt stöd för separatistiska rörelser. Gruppen kommer enligt honom att nästa år börja samla röster för en folkomröstning och även om han inte säger sig kunna utlova ett resultat så tror han att delstaten kan lämna USA. Tror han att deras sak tas på allvar av amerikanska myndigheter?

– Jag tror inte det och jag föredrar det så, säger Marinelli.

– Om de ignorerar oss för att de inte tror att det är en realistisk möjlighet så är det mindre problem för oss just nu.

Tanken på att en majoritet av boende i delstaten skulle stöda en "Calexit" som organisation kallar det skulle enligt honom bero på att de ekonomiskt skulle tjäna på det, men också på en ovilja att stå bakom vad han kallar en "aggressiv och militaristisk utrikesagenda" från USA:s sida.

 

Konferensen är delvis finansierad av pengar från den ryska regeringen, något som har omskrivits tidigare, även om arrangörerna säger att pengar också kommer från andra håll exempelvis enskilda bidragsgivare. Att ryska myndigheter bidrar med pengar har lett till anklagelser om att det hela mest är ett sätt för ryska myndigheter att undergräva länder och institutioner i västländer.

Exakt i vilken utsträckning den ryska regeringen är involverad i Antiglobaliseringsrörelsen eller konferensen är svårt att säga. Anklagelser om att Ryssland stöder grupper som undergräver regeringar i väst brukar från rysk sida antingen avfärdas, bemötas med att man från rysk sida anser att USA och EU-länder gör samma sak, eller någon kombination av dem båda.

”Jag tycker att det där är mer skrämseltaktik. Det finns alltid i väst en tanke om att Ryssland är en geopolitisk motståndare”

Marinelli säger att han själv betalat för sin resa men att han i bredare bemärkelse inte vet vem som betalat för konferensen. Anklagelser om att konferensens egentliga syfte är att stötta separatister för att försvaga västländer känner han till. Men han avfärdar dem som en kvarleva från kalla kriget.

– Var är Vladimir Putin om det är sant? frågar han retoriskt.

– Jag tycker att det där är mer skrämseltaktik. Det finns alltid i väst en tanke om att Ryssland är en geopolitisk motståndare.

Diarmuid MacDubhghlais från Sinn Fein. Foto: Carl Fridh Kleberg

Andra representanter som Diarmuid MacDubhghlais från irländska republikanska Sinn Fein säger sig inte känna till uppgifterna om att evenemanget skulle vara sponsrat av Kreml.

– Såvitt jag vet så är antiglobaliseringsrörelsen en oberoende rörelse. Jag vet inte att den skulle vara finansierad av Kreml, säger han.

 

Men för att vara en konferens i Ryssland för separatiströrelser så är det en iögonfallande avsaknad av representanter från länder som vill lämna ett visst land: just det, Ryssland. Bland deltagarna finns det grupper från EU och USA, Libanon och Somaliland men ingen rysk grupp.

I Ryssland är det nämligen olagligt att uppmana till separatism eller "handlingar som bryter mot Ryska federationens territoriella integritet", trots att sådana önskemål finns i bland annat Sibirien och i Tjetjenien där Ryssland utkämpat blodiga krig om separatister. Brottet kan ge flera års fängelse. Vid konferensen avfärdade dock Alexander Ionov, Antiglobaliseringsrörelsens ordförande, ryska separatister som ”artificiella”, stödda från utlandet eller marginella utan riktigt betydelse.

”Ingen nämner att självständigheten de själva så gärna önskar kan leda till stränga fängelsestraff här i Ryssland”

När en del deltagare får höra om hur reglerna här ser ut medger även de blandade känslor.

– Självklart. Det är en självmotsägelse och det måste jag säga. för mig går det inte att förstå, säger katalanske talaren J. Enric Folch Vila som beskriver sig som "överraskad” även om det fortfarande kändes viktigt att ta tillfället i akt att ge sitt budskap.

– Men absolut så är det fortfarande viktigt att delta.

När deltagarna vid ett flera timmar långt rundabordet-samtal turas om att ge uttryck för sina önskemål och förhoppningar återkommer både kritik mot väst och varma ord om allas rätt till frihet.

Ingen nämner att självständigheten de själva så gärna önskar kan leda till stränga fängelsestraff här i Ryssland.