Guatemala förbjuder barnäktenskap, men mycket arbete kvar

Tusentals flickor i Guatemala har gift sig varje år, oftast med mycket äldre män. Nu ska det stoppas, men bara lagändringar räcker inte.

I kategorierna Världshälsa ochVärldspolitik

När Guatemalas parlament förra veckan klubbade igenom en lag som höjer äktenskapsåldern till 18 år firade aktivister och andra som kampanjar för kvinnors rättigheter. Tidigare har flickor kunnat gifta sig redan vid 14 års ålder medan gränsen varit 16 för pojkar. Under vissa omständigheter kommer 16-åriga flickor fortfarande att kunna gifta sig med domares tillstånd, skriver Reuters.

Men inte ens 14-årsgränsen har följts i delar av landet. Många har gift sig betydligt tidigare än så, innan de varit fullt utvecklade fysiskt och emotionellt.

”Vi inser att en ändring i lagen inte kommer att förändra flickornas situation direkt men vi är tacksamma för detta fantastiska första steg.”

Beskedet mottogs som ett viktigt steg framåt för flickors rättigheter i landet, samtidigt som många betonade att det kommer att kräva omfattande insatser för att utbilda domare och för att nå ut även till områden långt ute på landsbygden.

”Vi är otroligt glada över att Guatemalas kongress har höjt lägstaåldern för äktenskap från 14 till 18 för flickor”, säger Stephanie Sinclair från gruppen Too Young to Wed i ett uttalande på gruppens blogg.

”Vi inser att en ändring i lagen inte kommer att förändra flickornas situation direkt men vi är tacksamma för detta fantastiska första steg”, tillägger hon.

Den prisbelönta bilden på Alicia, 13, från Guatemala och hennes son är del i Expressenmedarbetaren Linda Forsells projekt ”Barn som föder barn”. Foto: Linda Forsell

Mirna Montenegro, sekreterare för organisationen OSRHP som arbetar med sexuell och reproduktiv hälsa säger i samma inlägg att flickor i Guatemala har tagit skada av att gifta sig så tidigt. Hon kritiserar att ett 14-årigt barn inte kunnat rösta eller köpa cigaretter, men däremot gifta sig helt lagligt.

”När man följer berättelsen om de här tidigare äktenskapen och graviditeterna inser man att de här flickorna i själva verket förlorat de flesta av sina rättigheter”.

”Fysiska faror i form av ökad risk för misshandel i hemmet och sexuellt våld, men också farligare förlossningar både för mamman och barnet.”

Enligt FN:s barnfond Unicef är sju procent av alla flickor i Guatemala gifta vid 15 års ålder, och 30 procent när de är 18. Vid en fjärdedel av alla födslar är mamman fortfarande tonåring, vilket är en av de högsta siffrorna i Latinamerika. Aktivister varnar för att barnäktenskap, ofta med en betydligt äldre man, tar ifrån flickor möjligheten att utbilda sig och välja sin egen framtid.

Det innebär också fysiska faror i form av ökad risk för misshandel i hemmet och sexuellt våld, men också farligare förlossningar både för mamman och barnet.

  • 13-åriga Alicia från Guatemala är på väg ut från operationssalen efter att hennes son förlösts med kejsarsnitt. Bilden är en del i fotojournalisten Linda Forsells projekt ”Barn som föder barn” och publicerades i Expressen tidigare i år. Foto: Linda Forsell
  • Lilian med sin tvåårige son Luis David. Många barn i Guatemala blir mammor mot sin vilja i unga åldrar, men en ny lag kan nu göra att det drabbar färre flickor. Bilden är del i fotoprojektet ”Barn som föder barn” och är beskuren i detta format. Foto: Linda Forsell
  • Lilian berättar i Expressenreportaget där bilden publicerades tidigare i år att hon är lyckligare än tidigare och leker mycket med sonen Luis David. Foto: Linda Forsell
Helskärm

Bland de organisationer som har deltagit i initiativet mot barnäktenskap finns Plan International, som samarbetat med lokala organisationer inom civilsamhället för att höja äktenskapsåldern. Plan International välkomnar den nya lagen från Guatemalas parlament, men medger att det fortfarande finns utmaningar om lagen bli mer än fina ord.

”Situationen är väldigt svår för flickor i landet, men samtidigt finns det väldigt positiv utveckling och resultat utifrån det som görs i landet.”

Rut Feuk på Plan International kallar den nya lagen en ”stor triumf” som kommer att få positiva resultat för flickor i Guatemala.

– Lagändringen är ett väldigt tydligt ställningstagande från regeringen, säger hon.

– Men det är väldigt mycket praktiskt arbete som krävs. För det första utbildning av olika makthavare, främst domare.

Feuk har med egna ögon sett situationen i Guatemala där över 80 000 flickor gifte sig mellan 2009 och 2013, och hon var där i landet när parlamentet beslutade att ändra lagen.

– Situationen är väldigt svår för flickor i landet, men samtidigt finns det väldigt positiv utveckling och resultat utifrån det som görs i landet, säger hon.

”Många blev påminda om att vi har en otroligt lång väg kvar att gå innan vi når något som liknar jämställdhet i världen.”

En som har berört många genom sina reportage om våldtagna flickor i Guatemala som föder barn och sen själva får skulden för övergreppen, är fotojournalisten Linda Forsell.

Hennes två reportage i text och bild publicerades i Expressen i mars 2014 och i februari i år. I det senare möter vi bland annat Alica, som bara är 13 år när hon blir mamma mot sin vilja. Utställningen "Barn som föder barn" har fått internationell uppmärksamhet och för en av bilderna på Alicia och sonen vann Linda Forsell tredje pris i kategorin ”Porträtt” i Årets bild 2014.

– Många reagerade starkt och blev väldigt berörda, några har erbjudit att skänka pengar och många blev påminda om att vi har en otroligt lång väg kvar att gå innan vi når något som liknar jämställdhet i världen, sa hon inför publiceringen av sitt andra reportage i Expressen.