Efter mordet: Putins motståndare lever i skräck

Allt fler oppositionella flyr Valdimir Putins Rysslands. För de som stannar växer rädslan efter mordet på Boris Nemtsov. ”Jag är rädd för att bli misshandlad eller mördad”, säger Leonid Volkov.

Det var en sen februarinatt i fjol som Zjanna Nemtsova satt hemma i Moskva med sin mamma. Plötsligt ringde telefonen, och beskedet från andra luren fick modern att ge ifrån sig ett högt skrik. Zjanna själv kunde först inte ens tro att det hon hörde var sant.

Hennes far, den framstående oppositionspolitikern Boris Nemtsov, var död. Mördaren hade skjutit honom med fyra skott i ryggen strax utanför Kremls världskända röda murar. Så fort de fick beskedet kastade sig Zjanna till mordplatsen.

Boris Nemtsov mördades i februari i fjol. Foto: Geovien So

– Naturligtvis var jag chockerad. Vi hade diskuterat med min pappa att hotet mot honom växte men jag var alltid mer pessimistisk än vad han var, berättar Nemtsova från Tyskland där hon i dag bor.

– Mitt råd var att lämna Ryssland, men han sade att ”Nej, nej. Jag säger till när vi måste ge oss av”.

 

Mordet skakade Ryssland och inte bara Nemtsovs anhöriga eller anhängare. Det trots att den ryska oppositionen i dag är svag – i opinionsundersökningar inför höstens val till duman har oppositionspartier som står utanför parlamentet bara fått några enstaka procent. Ryska medier utmålar dessutom regelbundet oppositionella som utländskt finansierade marionetter.

Misstankar mot Tjetjenien, men president Ramzan Kadyrov förnekar inblandning. Foto: Musa Sadulayev

En del har på lösa grunder spekulerat i att mordet var någon sorts beställningsjobb från Kreml. Mer insatta bedömare har snarare riktat misstankarna mot Tjetjenien. Fem tjetjener sitter i dag fängslade i väntan på dom men den tjetjenske presidenten Ramzan Kadyrov som styr delrepubliken med järnhand förnekar inblandning.

”Jag flyttade och det är vad jag har att säga om Putins Ryssland. Den hatiska atmosfären är outhärdlig”

Zjanna Nemtsova har krävt att Kadyrov och andra i hans närhet ska förhöras, krav som fallit för döva öron. Det beskyller hon ryske presidenten Vladimir Putin för. Hon har även pekat ut Putin som ”politiskt ansvarig” för klimatet i Ryssland.

– Jag flyttade och det är vad jag har att säga om Putins Ryssland, säger hon.

– Den hatiska atmosfären är outhärdlig.

Nemtsovs död skickade kalla kårar nedför ryggraderna på andra oppositionella. Mordet föregicks av en rad ”busstreck” från Kremlvänliga ungdomsorganisationer med bland annat tårtkastning, ”aktioner” som allt mer tolkats som förvarningar om något värre.

 

I februari i år följde en grupp tjetjenska män efter Michail Kasianov, som efter Nemtsovs död blev partiet Parnas ensamme ledare, in på en restaurang och kastade en tårta ansiktet på honom. En vecka tidigare hade Ramzan Kadyrov lagt upp en bild på Instagram föreställande Kasianov i ett gevärssikte.

Steget från verbalt hat till tårtor och från tårtor till våld är inte långt, varnar oppositionella som beskriver en våldsspiral i fritt spinn.

Aleksej Navalnyj. Foto: Ivan Sekretarev / AP

I maj attackerades oppositionsledaren Aleksej Navalnyj och flera medlemmar av hans antikorruptionsstiftelse FBK i semesterorten Anapa. FBK-medlemmarna var på väg mot flygplatsen när de konfronterades av en grupp män i kosackuniformer. Männen kastade mjölk och glåpord mot FBK-medlemmarna innan tumult utbröt och flera FBK-aktivister misshandlades.

Enligt kosackerna var det FBK som tagit till våld först men en av dem sade också till nyhetsbyrån Reuters att de velat ”visa dem att det inte finns någon plats här för Navalnyj som lever på amerikanska pengar”.

Det är inte bara glåpord och hot som drabbar oppositionella. Många har blivit föremål för rättsprocesser som de själva avfärdat som politiskt motiverade. Navalnyj, som politiskt beskrivit sig som en ”demokratisk nationalist”, kan i dag inte ställa upp i val på grund av en dom mot honom. Även andra i hans politiska närhet är oroliga.

 

– Det är klart att jag är rädd. Jag är rädd för att bli fängslad. Jag är rädd för att bli misshandlad eller mördad, säger Leonid Volkov vid ett möte hos FBK längst upp i en kontorsbyggnad i Moskva.

”Vi lever i ett land där risken att dö i en bilolycka är tio eller tjugo gånger större än i Västeuropa och detsamma gäller politik”

Volkov, som har beskrivits som Navalnyjs högra hand, säger att det är svårt att förutse vem som drabbas. Det är enligt honom ett sätt att avskräcka även personer utan någon ledande roll. Med det sagt är Ryssland helt enkelt farligare än andra ställen på alla möjliga sätt och man vänjer sig.

– Vi lever i ett land där risken att dö i en bilolycka är tio eller tjugo gånger större än i Västeuropa och detsamma gäller politik, säger han.

– I Sverige drabbades Olof Palme och Anna Lindh men det är två personer på 30 år, i Ryssland är det tjugo.

Många som fängslats är vänsteraktivister och mest framträdande är förmodligen socialisten Sergej Udaltsov från Vänsterfronten. Partiet var en stark kraft i de stora protesterna i Moskva 2012, när Putin på nytt blev president. Udaltsov greps med ett 30-tal andra på Bolotnajatorget och dömdes 2014 till ett flerårigt fängelsestraff i vad han själv kallat den största politiska rättegången i Ryssland på 20 år.

En del oppositionella som fruktar ett liknande öde väljer helt enkelt att lämna landet. Ett exempel är Vladimir Asjurkov som i dag bor i London. Asjurkov har haft ledande positioner både i antikorruptionsstiftelsen FBK och i Navalnyjs parti.

 

Han är anklagad för att ha försnillat pengar från kampanjkassan när Navalnyj 2013 ställde upp i valet till Moskvas borgmästare. Det förmodade brottsoffret, alltså Navalnyj själv, har avfärdat anklagelserna. Asjurkov kallar dem ”bisarra”, del i försök att stampa ut all kritik.

– Det här är ett politiskt motiverat fall som handlar om att tysta den politiska oppositionen, säger han.

”Det visade att inte bara politiska aktivister som jag själv utan också deras familjer kan bli åtalade på det här sättet”

Asjurkov fick i fjol politisk asyl i Storbritannien. Brittiska myndigheter har ännu inte fattat ett beslut om hans fru som är misstänkt i ett annat fall. Enligt Asjurkov är även det politiskt motiverat och en signal om att inte heller anhöriga går säkra.

– Det visade att inte bara politiska aktivister som jag själv utan också deras familjer kan bli åtalade på det här sättet, säger han.

På bara några år så har fängelsestraff, flykt utomlands eller till och med mord tunnat ut leden bland Rysslands opposition men det finns några kvar.

 

Nästa vecka delar Boris Nemtsov-stiftelsen med dottern i spetsen för första gången ut ett pris till Nemtsovs minne. Priset ska belöna ”försvaret av frihet och demokrati i Ryssland” och den första mottagaren blir journalisten och politikern Lev Schlosberg.

Schlosberg har beskrivit priset som hedrande men samtidigt sorgligt, och har sagt att det vore bättre om Nemtsov fått leva.

Om.

Faktum är att Boris Nemtsov är död. Och som läget ser ut i dag är det viktigt att priset finns, säger Zjanna Nemtsova med eftertryck.

– I dag, om man säger vad man tycker och kämpar för mänskliga rättigheter, då måste han ha den här egenskapen: Mod.

Vladimir Putin. Foto: Pavel Golovkin / AP TT NYHETSBYRÅN

 

Putinkritikernas egna ord: Så ser vi på det politiska klimatet i Ryssland i dag:

 

Vladimir Asjurkov, 44, antikorruptionsaktivist. Bor i Storbritannien.

– Det finns inga oberoende domstolar eller juridiskt system och massmedier domineras av statlig kontroll, så det finns inte så mycket enskilda individer eller politiska grupper kan göra. Men vi gör en del saker, vi deltar i val även om de inte är rättvisa och vi utreder antikorruptionsutredningar. Alla dessa saker kommer att vara viktiga i nästa steg i Rysslands politiska utveckling där läget blir öppnare.

 

Zjanna Nemtsova, 32, journalist. Bor i dag i Tyskland.
– Om man pratar om politiska aktiva personer så är det naturligtvis oroliga för sin säkerhet. De vill inte sitta i fängelse eller attackeras och det är helt begripligt. Atmosfären av hat är outhärdlig och jag tror inte att vårt samhälle har varit så delat på länge. Men det handlar inte ens om att vara enade, det handlar om den djupa sprickan mellan de som är "putinister" och de som är emot Putin. Det finns naturligtvis hat på båda sidor men den här växande aggressionen, växande rädslan, och tendensen att uppmuntra dåliga sidor i folk är en stor besvikelse.

 

Leonid Volkov, 35, antikorruptionsaktivist och politiker.
– Det finns i allmänhet kanske inte så mycket man kan göra kortsiktigt. Men å andra sidan vet vi inte vad som händer i morgon. Vem hade två och ett halvt år sedan kunnat förutspå hur rysk politik skulle ut i dag? Med Krim, Ukraina och Syrien? Saker är inte förutsägbara. Saker förändras dramatiskt, vi vet inte vad som händer härnäst och därför måste vi hålla vårt krut torrt. Bli bättre på vad vi gör, och bygga våra strukturer. 

 

Fler kända oppositionella

Aleksej Navalnyj: Oppositionell politiker, antikorruptionsaktivist och advokat som framför allt utomlands beskrivits som Putins "största fiende". Har bland annat ställt upp i valet till borgmästare i Moskva. Har beskrivit sig själv som "demokratisk nationalist", och hans nationalistiska åsikter har ibland väckt kontrovers bland internt i den liberala oppositionen.

Sergej Udaltsov. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

Sergej Udaltsov: Sergej Udaltsov är en revolutionär socialist långt ut på vänsterkanten. Han spelade en ledande roll under proteströrelsen i Ryssland i slutet på 2011 och början på 2012, i samband med att Ryssland höll val parlaments- och sedan presidentval. Udaltsov leder vänsterpolitiska förbundet Vänsterfronten. Han dömdes i juli 2014 till fyra och ett halvt års fängelse för att ha organiserat protester 2012.

Nadezjda Tolokonnikova. Foto: Alexander Roslyakov / AP

Nadezjda Tolokonnikova: Konstnär och politisk aktivist. Blev internationellt känd som del i konstgruppen "Pussy Riot" som 2012 framförde en rocklåt mot president Putin i Frälsarkatedralen i Moskva och senare dömdes till fängelse.

Mikhail Kasianov: Kasianov är en veteran inom oppositionell rysk politik. Han var premiärminister i början på 2000-talet och innan dess finansminister. Han leder liberala partiet Parnas som även leddes av Boris Nemtsov fram tills att han mördades i februari 2015.

Emilia Slabunova.

Emilia Slabunova: Leder liberala partiet Yabloko (Äpplet). Yabloko är ett västvänligt liberalt parti som beskriver sig själv anhängare av "social marknadsekonomi" partiet har också ovanligt nog också diskuterat frågor som HBTQ-personers rättigheter öppet. Slabunova tog över som partiledare i fjol.