Carl Fridh Kleberg

Det som händer i Turkiet är riktigt illa, för hela regionen

Foto: Kutluhan Cucel / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE

Av allt att döma pågår just nu en militärkupp i Turkiet och det är inte direkt första gången. Militären har, enligt nyhetsbyrån AP, utlyst militär lag och i praktiken undantagstillstånd. Enligt de internationella nyhetsuppgifterna ska anledningen vara det enväldiga styret i Turkiet, och ökad terrorism.

Den turkiska militären har enligt nyhetsbyrån Reuters sagt sig ha tagit över landet, medan regeringen beskriver ett misslyckat försök till övertagande. En militärkupp skulle överraska många, men att regeringen redan nu avfärdar det överraskar knappast någon. Vilken sanningen är vet vi ännu inte.

Det vore dock inte första gången Turkiet ser en kupp, eller ett kuppförsök, och det har inte ens gått 20 år sedan det senaste allvarliga försöket 1997.


Om det här nu är den verkliga anledningen så ligger det för all del en hel del i det. Turkiet har under premiärminister, numera president, Recep Tayyip Erdogan sett ett allt tuffare politiskt klimat. Det enligt oppositionella och medier som vågat kritisera styret. Erdogans regeringsparti AKP har åtnjutit stort stöd under Turkiets stora ekonomiska tillväxt men framför allt under senare år har människorättsgrupper och journalister vittnat om hur demokratin i Turkiet successivt inskränks.

På fredagskvällen gjorde president Erdogan ett uttalande i tv via Facetime.
Foto: Cnn Türk / SKÄRMDUMP

Turkiets militär har historiskt sätt representerat en relativt sekulär kraft i Turkiet, i motsats till Erdogans moderat eller måttligt islamistiska AK-Parti. Slitningar mellan de två är inte i sig någon överraskning.

Men att militärer tar makten – om det nu är vad den turkiska armén försöker göra, för vi vet ännu inte om det är hela militären eller bara delar – har inte heller direkt varit någon garanti för demokrati och mänskliga rättigheter.


Kriget i Syrien och Turkiets roll i det där regeringen valt att stöda rebeller som krigat mot president Bashar al-Assad, en del av dem hårdföra islamister, har fått konsekvenser för Turkiet. Landet har drabbats av flera blodiga terrordåd med kopplingar till Syrien.

Det är just nu inte klart vad som egentligen händer i Turkiet. Med det sagt är oron för direkta konfrontationer mellan armén och styrkor som just nu förmodas stå regeringen närmare, till exempel polisen, mycket allvarliga.

En del kommer redan nu att dra slutsatser om vilka vänner eller fiender till Turkiet som kan gynnas eller förlora av det som händer. Det är nog för tidigt att säga. Men Turkiet är ett viktigt land för regionen och den oro som just nu skakar landet kommer oundvikligen få konsekvenser inte bara för dess knappt 75 miljoner stora befolkning, utan också regionen i stort.