Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Carl Fridh Kleberg

Därför flyr de till Europa just nu

Foto: Zoltan Balogh / Epa / Tt

Det var knappt tre veckor sedan som Muhammad fattade beslutet. Han och hans aktivistvänner har länge varit en nagel i ögat på jihadisterna i den så kallade Islamiska staten (IS), men Muhammad insåg han att det var kört – han var tvungen att fly. Precis som miljoner av sina landsmän samlade kan ihop de ägodelar som han hoppades skulle klara resan, och flydde norrut över gränsen till Turkiet.

– Situationen hade blivit ohållbar i al-Raqqa, säger Muhammad via Skype ifrån Österrike där han nu bor.

– Daesh (IS) letade frenetiskt efter oss och hade de fångat mig så hade jag dödats.

Europa står inför vad EU kallar den värsta flyktingkrisen sedan andra världskriget

Att Muhammad valde att fly till Europa just nu är under omständigheterna kanske inte så överraskande. Men han är bara en av alla de syrier som under sommaren gjort den livsfarliga resan över havet. För många andra är det inte samma sorts direkta hot som tvingat dem att fly, men anledningarna att lämna Syrien är uppenbara.

Europa står inför vad EU kallar den värsta flyktingkrisen sedan andra världskriget. Mellan januari och augusti i år registrerades över 350 000 migranter och flyktingar vid EU:s gränser, enligt en uppskattning från internationella migrationsorganet IOM. Under hela förra året kom 280 000, enligt IOM.

5 anledningar till att allt fler flyr till Europa

1. Uppgivenhet: Kriget i Syrien, som började 2011 när regeringen slog ned huvudsakligen fredliga protester, har inte tagit slut utan bara blivit värre. Regeringens attacker som kräver många civila dödsoffer driver många från sina hem, liksom rebeller och jihadistgruppen IS brutala övergrepp, som även pågår i Irak. Många som tänkte att de kunde åka hem har helt enkelt gett upp.

2. Förstörda hem: Det är inte bara i fråga om dödsoffer och våld mot människor som kriget i Syrien blivit allt mer fasansfullt. Den materiella förstörelsen är enorm och många som kanske överväger att stanna har inte längre några hem att återvända till – hela stadsdelar ligger i ruiner.

3. Grannländerna klarar inte längre: De flesta av de miljoner syrier som tvingats från sina hem är fortfarande i Syrien. Av de som lämnar Syrien är de allra flesta i något av grannländerna. Men de här länderna, särskilt Libanon som trots sin lilla storlek tagit emot en miljon flyktingar och där var fjärde människa i dag är flykting, klarar inte längre av antalet flyktingar som behöver hjälp.

4. FN klarar inte längre: FN höll i våras en konferens där man bad om 8,5 miljarder dollar för att bekosta årets hjälp till syrier. Man fick in mindre än hälften av de pengarna, och FN-organ har varnat upprepade gånger för att man inte klarar av att ge folk den hjälp de behöver. I det läget reser folk helt enkelt vidare till länder där de tror att de kan få hjälp.

5. Snart kommer kylan: Även om Medelhavet är varmare än norra Europa blir det kallt på hösten, för att inte tala om vintern. Den redan farliga och svåra resan blir för flyktingar ännu svårare i kylan, och drunkningsrisken ökar. Därför vill många fly innan oktober kommer och det blir kallare igen.

... samtidigt är det viktigt att komma ihåg att de flesta flyktingar inte flyr till Europa, varken från Syrien eller från resten av världen.

De flesta som kommer är flyktingar från framför allt Syrien. Vissa har, som Muhammad, drivits på flykt av IS härjningar. Många andra flyr från regimens flybombningar eller överhuvud taget det avgrundsdjupa kaos som Syriens kastats ned i.

– Den totala kollapsen driver nog folk. Det finns ingen mat och inga skydd och inga jobb, säger Syrienkännaren Aron Lund, som i fjol skrev en uppmärksammad bok om kriget i Syrien.

– I Syrien kan man inte sitta och vänta på a-kassa om du inte har ett jobb, har du inget jobb och inte gör något så dör din familj.


Men Syriens pågående kollaps är bara en av anledningarna till den tilltagande flyktingströmmen. Det handlar också om att antalet flyktingar i Syriens grannländer vid det här laget har tagit emot så många människor – drygt fyra miljoner – att den hjälp flyktingar kan få där har urholkats dramatiskt. När flyktingarna inser det reser de vidare till rikare länder där de tror att de kan få mer hjälp.

– Det är inte direkt överraskande att fler och fler människor flyr ifrån Syrien, det finns en växande desperation, säger Ariane Rummery, Syrien- och Irakansvarig på FN:s flyktingorgan UNHCR.

– Vi ser en tydlig koppling till det förvärrade läget inne i Syrien men också till det allt mer pressade läget i andra värdländer.

Ett tydligt exempel var då flyktingar i Jordanien häromdagen fick ett sms från FN:s livsmedelsprogram WFP med beskedet att det helt enkelt inte finns pengar kvar till att ge dem mat.

Förutom läget i Syrien och de länder i regionen som har tagit emot överlägset flest flyktingar, betydligt fler än EU, finns det också en ytterligare förklaring, som handlar om årstiden.

Även om mediernas kameror just nu är riktade mot Europa bör man komma ihåg att det inte är rika västländer som flest flyktingar söker sig till

– Naturligtvis så kommer människor som vill genomföra den här resan att försöka göra det i augusti eller september innan det blir kallare, säger Rummery.

Det stora fokus medier under de senaste veckorna ägnat flyktingläget kan också bidra till en känsla av att frågan plötsligt blottats, när kriget i Syrien i själva verket hållit på i flera år. Och även om mediernas kameror just nu är riktade mot Europa bör man komma ihåg att det inte är rika västländer som flest flyktingar söker sig till, säger Pieter Bevelander, professor i internationell migration vid Malmö högskola.

– Den största myten är kanske att det är så många folk som kommer till Europa, säger han.

– Tittar man så finns det så många oroshärdar där andra regioner tagit emot mycket mer.

Det är också viktigt med en balanserad beskrivning av flykten till Europa. Det går inte att komma runt att det är en stor utmaning för Europa, som inte heller bör underdrivas. Å andra sidan utgör de cirka 350 000 migranter som tagit sig till Europa i år mindre än 0,07 procent av EU:s befolkning, som den 1 januari i år uppskattades till 508,2 miljoner människor.


Sammantaget finns det alltså flera skäl till den växande flykten från Syrien. Kriget där har inte tagit slut som folk hade hoppats utan har i stället blivit allt värre och brutalare. De grannländer i regionen som tagit emot de allra flesta flyktingarna börjar nå en smärtgräns för hur många de kan hjälpa, samtidigt som internationella organisationer inte klarar av att hålla jämna steg med den växande krisen.

Allt fler flyktingar bestämmer sig då för att trots de fasansfulla riskerna fly till Europa, inte sällan med sina små barn i släptåg, och många av dem vill hinna försöka sig på den livsfarliga resan innan höst- och vinterkylan kopplar greppet om både Europa och Mellanöstern.

Om du fruktar för ditt liv eller inte kan ge mat till dina barn är din första reaktion att fly dit du tror att du kan möta de behoven

När FN i april i år höll en internationell konferens för att samla in pengar till Syrienbistånd lovade deltagarna att ställa upp med 3,8 miljarder dollar. Det var mindre än hälften av de 8,5 miljarder (71,6 miljarder kronor) FN hade bett om, och förra veckan framhöll FN att strömmen av flyktingar hänger ihop med ett bistånd som går på knäna.

– Om du fruktar för ditt liv eller inte kan ge mat till dina barn är din första reaktion att fly dit du tror att du kan möta de behoven, säger Stephen O'Brien, FN:s undergeneralsekreterare för biståndsfrågor, i en intervju.