Därför dör hundratals i Mecka – igen och igen

För muslimer är pilgrimsfärden en religiös plikt, och modern flygtrafik gör det lätt att resa från hela världen. Men för saudiska myndigheter är det en massiv utmaning.

I kategorin Världshälsa

Hundratals människor har trampats ihjäl i den dödliga trängseln utanför Mecka. Händelsen kastar en mörk skugga över årets islamiska pilgrimsfärd, hajj. Årets pilgrimsfärd är därmed den dödligaste på decennier, eftersom en lyftkran tidigare i år också rasade in i en moské med över 100 dödsoffer. Men det är inte första gången den religiösa högtiden skakas av stora dödsfall, och flera tidigare händelser har krävt hundratals liv.

Det är särskilt den enorma trängseln när miljoner människor reser till mecka för pilgrimsfärden, som har dödat pilgrimer. Hajj är en av islams fem pelare och en resa som alla muslimer förväntas göra minst en gång i livet om man kan. Det är också därför folkmassorna är så stora, och risken för dödsolyckor så stor.

Innan flygtransport blev så tillgänglig som den är i dag var hajj för många pilgrimer en lång och svårt strapats, och antalet människor var därför mycket mindre. Men när pilgrimer runtom i världen i dag lätt kan flyga till Saudiarabien är det miljoner som varje år genomför färden.

Pilgrimmer vandrar mot Mecka tidigare i veckan. Foto: Mosa'Ab Elshamy

De stora folkmassorna ändå en stor utmaning för saudiska myndigheter som har försökt höja säkerheten i samband med högtiden. Det finns ett kvotsystem som ska se till att muslimer från hela världen kan delta vid högtiden, men som också är till för att minska trängseln. Något som gör utmaningen ännu större är att många pilgrimer kan vara relativt gamla.

Vid ett fåtal tillfällen har också religiösa eller politiska extremister genomfört attacker under firandet. 1989 detonerade två bomber i Mecka och dödade en pilgrim. Ytterligare 16 människor skadades. Saudiska myndigheter riktade skulden mot terrorister som ska ha fått sin inspiration från Iran, och halshögg senare 16 kuwaitiska shiamuslimer för delaktighet i dådet. Iran förnekade all inblandning.