Carl Fridh Kleberg

Därför diggar folk Kanadas nya regering

Foto: Justin Tang

När Justin Trudeau i går svors in som Kanadas nya premiärminister var det mot bakgrund av vad vi kan kalla en minst sagt peppig medierapportering.

Trudeau, själv beskriven i medier som inte bara premiärminister utan också ”internationell hunk”, har satt ihop en regering som fått tummen upp av såväl jämställdhets- som försvarsintresserade, och här är varför:


1) REGERINGEN är 50/50

Trudeau har valt en regering med 15 män och 15 kvinnor, ett team som enligt honom motsvarar Kanada. Det ögonblick från presskonferensen där regeringen presenterades som internationellt fått överlägset mest genomslag är också det där Trudeau får frågan om varför det var viktigt för honom.

– Vi har förstått att en av dina prioriteringar var att ha en regering som är könsbalanserad. Varför var det så viktigt för dig? frågar en reporter.

– För att det är 2015, svarar Trudeau kortfattat, till jubel.


2) DET ÄR INTE ENDA MÅNGFALDEN

Harjit Sajjan är ny försvarsminister i Trudeaus regering. Sajjan är troende sikh och har beskrivits som ett ”badass” av magasinet Foreign Policy.

Men Trudeau har valt en regering som motsvarar ett bredare spektrum av kanadensare än tidigare inte bara i fråga om kön.

De flesta är under 50, samtidigt som en del av Libarala partiets gamla garde är kvar. Bland ministrarna finns två medlemmar av ursprungsbefolkningen och tre sikher.

Maryam Monsef, som för 20 år sedan flydde från de afghanska talibanerna, är nu minister med ansvar för internationell handel och kommer att ha ansvar för frågor om demokratisk reform.

Det är ett otroligt nöje för mig att här, inför er, få presentera inför Kanada en regering som ser ut som Kanada gör.

Den nya försvarsministern Harjit Sajjan, som är troende sikh, har också fått en del uppmärksamhet och magasinet Foreign Policy beskriver honom på Twitter som ”badass”. Sajjan, som varit militär i såväl Afghanistan som Bosnien, har fått en rad medaljer men också uppfunnit och patenterat en gasmask han kan använda trots sitt skägg.

– Det är ett otroligt nöje för mig att här, inför er, få presentera inför Kanada en regering som ser ut som Kanada gör, sade Trudeau när han svors in enligt tidningen The Globe and Mail.


3) MINDRE CENTRALSTYRNING, MER TRANSPARENS

Stephen Harper var Kanadas premiärminister från 2006 till 2015. Trudeau har har flera gånger pikat om att han vill erbjuda en öppnare och mer transparent regering än den Harper ledde.

Trudeau vann övertygande i valet, och hans starka mandat ger honom en möjlighet att vrida tillbaka en del av hans konservative föregångare Stephen Harpers politik. Bland annat genom ändringar i en kontroversiell antiterrorlag, skriver The Guardian.

I en pik till den förre premiärministern lovade Trudeau att ministrarna i den nya regeringen kommer att ha betydligt större frihet än tidigare. Harper var känd för att samla makten från enskilda departement och koncentrera den hos sig själv. På så sätt kom Harper på många sätt att dominera politiska beslut som sedan implementerades av hans egna ministrar.

Trudeau har upprepade gånger lovat en öppnare och mer transparent regering än tidigare, ett löfte han kommer att förväntas leva upp till.

– Politiskt styre genom regeringen är tillbaka, sade Trudeau.


4) TRUDEAU SJÄLV

Bilder på ”hunken” Trudeau har cirkulerat i sociala medier.


Men att det blivit sådan uppståndelse kring Trudeaus regering kan inte riktigt särskiljas från honom själv. Den 43-årige politikern är äldste sonen till den tidigare premiärministern Pierre Elliott Trudeau.

När han var fyra månader gammal förutspådde USA:s dåvarande president Richard Nixon att barnet en gång skulle följa i sin faders fotspår. Vid en galamiddag i Ottowa 1972 sade Nixon, enligt BBC, till sin kanadensiske motpart:

– I kväll lägger vi formaliteterna åt sidan. Jag skulle vilja skåla för Kanadas framtida premiärminister, till Justin Pierre Trudeau.

Den yngre Trudeaun tog 2008 plats i Kanadas parlament och redan då sågs han som framtida ledarmaterial. Han omvaldes 2011 till parlamentet och efter att flera gånger ha nobbat en partiledarkandidatur ändrade han sig 2012. Kritiker anklagade honom för att vara oerfaren, men trots detta vann han överlägset partiledarrollen 2013.Justin Trudeau har väckt stor uppmärksamhet på nätet, som här när han bjuder på en inspirerad Bhangradans.


Under årets valkampanj har motståndare försökt avfärda Trudeau som en ovan ”pretty boy”, ej redo att styra. Inte minst en bild, där den barbröstade Trudeau visar upp inte bara en boxningsstil utan också en tatuering, har gett upphov till såväl ystra tillrop som ironiska pikar.

Hur som helst har kanadensarna valt Trudeau och satt sin tilltro till hans löften om nya tag i den kanadensiska politiken. Än så länge rider den politiske tronarvingen på en våg av välvillig press.

I alla fall än så länge, och kanske främst i utländska betraktares ögon.


Hela listan över regeringens ministrar kan för övrigt hittas här, publicerad av The Globe and Mail.