Den amerikanska presidentvalskampanjen och dess efterspel har osat spiondeckare så att ett Hollywoodmanus med samma innehåll lätt hade avfärdats som barnsliga fantasier. Frågan är om det inte är uppgifterna om påstått komprometterande information om Trump i händerna på ryska agenter som hade fått bägaren att rinna över. Och fått filmproducenten att förpassa manuset till dokumentförstöraren en gång för alla.
Att USA:s högsta underrättelsechefer lämnat över just sådana uppgifter, eller närmare bestämt uppgifter om att ryska agenter påstår sig ha komprometterande uppgifter, är förstås inget som går att ignorera. Att bena ut exakt vad det handlar om är snårigt eftersom det är uppgifter om uppgifter i flera led, men ungefär så här ser påståendet ut:
En brittisk före detta spion med Ryssland som expertområde anställdes av Trumps motståndare för att göra ”oppositionell research”. Alltså för att gräva fram smuts om fastighetsmagnaten, vilket spelar roll för trovärdigheten. I sin undersökning så ska han ha upptäckt att ryska agenter av något slag påstår sig ha komprometterande uppgifter om Trump.
Den tidigare MI6-agentens uppgifter har sedan lämnats vidare till amerikanska underrättelsemyndigheter. De anser den brittiska källan vara så trovärdig att man velat vidarebefordra uppgifterna till president Barack Obama, Trump och en handfull andra tunga politiker.
En stor del av detta rapporterade sajten Mother Jones om redan innan Donald Trump blev vald. Artikeln fick blandad respons – uppgifterna sågs som allvarliga och reportern som trovärdig men källan var svårbedömd för utomstående. CNN lägger nu till en hel del detaljer och visar om inte annat på att amerikanska myndigheter tar påståendena på stort allvar, även om inga enskilda anklagelser ska vara bekräftade av CNN.
Från ryskt håll har man kategoriskt avfärdat alla anklagelser om inblandning i valet, eller olämpliga kopplingar till Donald Trump. Det finns i dagsläget inte heller några tecken på att det skulle ske några ändringar på den punkten.
Men det kan vara nu en bred publik i väst stöter på det ryska ordet ”kompromat” – komprometterande material som används för att skada eller utpressa en politisk fiende. Det är ett välbekant inslag i ryska politikens fulspel. Med all säkerhet finns det tjänstemän i USA som nu biter på naglarna, i oror över att det är ett uttryck man kommer att få stifta närmare bekantskap med.