Blodbadet i Irak – en skrämmande försmak av IS framtid

Att IS åker på stryk i Falluja betyder inte att terrordåden slutar. Tvärt om.

I kategorierna Krig & konflikt ochVärldspolitik

Nästan två dagar efter att ett massivt bombdåd skakade Iraks huvudstad Bagdad söker desperata anhöriga fortfarande igenom spillrorna av de kringliggande byggnaderna. Minst 213 människor ska ha mist livet i attacken som riktade sig mot shoppingträngseln i ett huvudsakligen shiamuslimskt område är den dödligaste på knappt ett decennium.

”Även om gruppen attackerar alla som inte tillhör deras ideologi är shiamuslimer IS främsta måltavlor.”

Minst 81 av kropparna är så illa brända att identifieringen kommer att kräva DNA-test, men många som saknar släktingar eller vänner hoppas fortfarande på att de kan hittas vid liv.

  • Irakiska kvinnor i huvudstaden Bagdad väntar på och söker efter förlorade familjemedlemmar efter bombattacken som dödade över 200 personer i helgen. Foto: Hadi Mizban/AP
  • Terrororganisationen IS, som nyligen blivit utdrivna av irakisk militär ur staden Falluja, har tagit på sig dådet i Bagdad. Foto: Khalid Mohammed/AP
  • Människor tänder ljus och sörjer efter bombdådet i Bagdad, som är den dödligaste attacken på nästan tio år. Foto: Hadi Mizban/AP
Helskärm

Ett par som tv-stationen CNN träffat på plats beskriver hur de söker efter sin tonåriga son som gick dit för att fira sin födelsedag på ett kafé. En annan man letar efter inte färre än fem släktingar, varav flera barn, som gick för att köpa nya kläder inför id al-fitr. Id är firandet av fastemånaden ramadans slut på tisdag.

 

LÄS OCKSÅ: Bönen, äktenskapet, extremismen: 8 områden där sunni skiljer sig från shia

 

Att ramadan just nu pågår innebär att det var ovanligt många människor ute på stadens marknader, vilket i sin tur gjorde bombdådet desto dödligare.

”Islamiska staten (IS) som tar på sig dådet har dessutom svurit att trappa upp sina attacker under den för muslimer heliga månaden.”

Men jihadistgruppen Islamiska staten (IS) som tar på sig dådet har dessutom svurit att trappa upp sina attacker under den för muslimer heliga månaden, och bombdådet i Bagdad var bara det senaste i en rad blodiga attacker. IS är nämligen extremistgrupp tillhörande islams andra stora gren, sunni, och även om gruppen attackerar alla som inte tillhör deras ideologi är shiamuslimer IS främsta måltavlor.

  • Irakiska säkerhetsstyrkor tar selfies och firar i Falluja, efter att man kört ut IS ur staden och återtagit kontrollen över den. Foto: Karim Kadim/AP
  • Irakiskt firande i Falluja. Bara dagar efter att terrorsekten IS förlorat kontrollen över staden slog man till i huvudstaden Bagdad. Dödssiffrorna har stigit till över 200. Foto: Karim Kadim/AP
Helskärm

IS är internationellt terrorstämplad och har gjort sig skyldig till hemska krigsbrott men är betydligt mer än bara vilken terrorgrupp som helst. IS agerar som en gerillaarmé med stor tillgång till stridsfordon och militära vapen. Men IS kontrollerar också omfattande territorier och menar allvar med att försöka bygga sitt ”kalifat”, en stat styrd utifrån IS extrema tolkning av islamisk lag.

 

LÄS OCKSÅ: Attackerna mot IS kommer att fortsätta när livlinorna kapas

 

Men avsikt räcker inte i sig särskilt långt och IS statsbyggande går inte direkt bra. Tvärtom är gruppen hårt pressad på flera fronter och förlorar mark både i Irak där det är regeringslojala styrkor som står för det mesta stridandet, och i Syrien där IS ligger i krig med i princip alla andra.

Bilden är från staden Falluja i Irak, som IS nyligen förlorade kontrollen över, och visar vad som ska vara burar där terrororganisationen hållit fångar. Foto: Thaier Al-Sudani/Reuters

Det kanske hårdast slaget hittills mot IS var när gruppen nyligen förlorade kontrollen över irakiska staden Falluja, som togs över av regeringsstyrkor med stöd av shiamuslimska miliser som även de anklagas för omfattande övergrepp och krigsbrott.

 

LÄS OCKSÅ: Vi förklarar kriget i Syrien: ✓ De krigar ✓ Därför krigar de ✓ Så många har dött

 

Spåren efter IS är fortfarande tydliga med raserade byggnader, utbrända hem och fängelser med stålburar som IS ska ha hållit människor i.

Bilden sägs föreställa sprängämnen som IS lämnat kvar i en skolas lokaler i Falluja efter att de blivit utkörda ur staden.

 

Att IS, som bytt namn flera gånger sedan gruppen bildades över 15 år sedan, genomför stora attacker mot Iraks civila är inget nytt. Tvärtom var det under lång tid IS främsta verksamhet, innan kriget i Syrien började.

”LÄS OCKSÅ: Vi förklarar IS: ✓ Terrorismen ✓ Kalifatet ✓ Pengarna”

När IS var del av jihadistnätverket al-Qaida var det denna typ av bomber som ledde till spänningar med organisationens centrala ledning, av det enkla skälet att al-Qaida oroade sig för att det skulle vända den irakiska befolkningen i mot gruppen.

En IS-konvoj som beskjutits med irakiska luftattacker på flykt från staden Falluja. Foto: AP

Men när IS förlorar mark, som den nu gör, så blir det viktigt för de PR-medvetna extremisterna att hitta andra sätt att visa styrka och skrämma omvärlden. Att synas som svagt och på tillbakagång är ett stort hot mot IS och därför blir terrordåden viktigare, enligt många experter.

”Säkerhetstjänsterna kan inte fokusera på kriget mot IS och glömma bort Bagdad.”

Dessutom väcker naturligtvis nederlag efter nederlag en hämndlystnad bland IS som snabbt etablerade sig som ledande ”varumärke” i fråga om internationell terror.

 

LÄS OCKSÅ: Terrorsekten kommer att hamna i öknen

 

Av det skälet är fler attacker som den i Bagdad, och för all del de utomlands som flygplatsattacken i Turkiet nyligen, av allt att döma bara början. Och i Irak växer pressen på regeringen att inte bara driva tillbaka IS militärt utan också hindra gruppens brutala hämnd i irakiska storstäder, särskilt riktad mot shiitiska och kristna områden.

– Vi är i ett krigstillstånd och det här är platser som blir måltavlor, säger gatuförsäljaren Sami till CBS.

– Säkerhetstjänsterna kan inte fokusera på kriget mot IS och glömma bort Bagdad.