Badankor och toaborstar – internet har en ny och konstig strategi mot IS

Användare på nätforumet 4chan vill håna IS med mystiska montage. Välkommen till ”al-Quaqqa”, IS-ankornas galna värld.

I kategorierna Krig & konflikt ochVärldspolitik

Jihadistgruppen som kallar sig Islamiska staten (IS) sprider med sin extrema ideologi och brutala metoder skräck runtom i världen. Den skräcken är i sin tur ett av IS vapen, och ett av skälen till att gruppen flitigt sprider bilder på sina övergrepp i sina egna propagandakanaler.

Många av gruppens motståndare har velat punktera den skrämmande bilden om IS, eftersom den bidrar till att bygga den felaktiga myten om IS som oövervinnerlig och allsmäktig. Ett vanligt sätt att försöka bryta igenom IS egen propaganda har varit humor. Resonemanget är att det mäktigaste vapnet mot IS skräckpropaganda är att driva med gruppen, för att slå hål på rädslan som gruppen annars utnyttjar.

”Vad sägs om att vi kastrerar bilden av IS genom att ersätta ansikten på alla deras propagandafoton med bilder på badankor?”

Det har rört sig om satiriska tv-program och nätsketcher, men också om skämtteckningar eller redigerade fotografier tagna från gruppens egen propaganda. Det är den sistnämnda kategorin som nu fått sig ett tillskott, av användare på nätforumet 4chan.

”Vad sägs om att vi kastrerar bilden av IS genom att ersätta ansikten på alla deras propagandafoton med bilder på badankor?”, lyder uppmaningen som tidigare i veckan utlöste strömmen av redigerade IS-ankbilder.

”Kvack-styrkor” på tåg för IS. Här är en av bilderna som publicerats på nätforumet 4chan.

Förutom att ersätta jihadisters huvuden med badankors har toaborstar klippts in i bilder, och IS-flaggor fått sin ursprungliga text ersatt med "batbat", alltså "kvack kvack" på arabiska, ungefär. IS riktiga ”huvudstad” i Syrien heter al-Raqqa, men beskrivs här som ”al-Quaqqa”.

”Frågan om vad som är okej att skämta om är också nära sammankopplad med tanken om humor som vapen mot IS.”

Det kontroversiella bildforumet 4chan har en mängd underforum uppdelade efter tema, och användare är anonyma. Många av de ”mem” som susat runt på internet, alltså nätskämt som ofta bygger på bilder och som återskapas och sprids av internetanvändare, har sitt ursprung här. IS-ankorna är också ett exempel på ett mem med viral karaktär och tydligt definierade egenskaper, eller möjligtvis något som kan bli ett.

Även ”Anonymous”, ofta beskrivet som ett löst sammansatt hackernätverk, föddes på 4chan. Beskrivningen passar så där eftersom ”löst sammansatt” inte räcker för att beskriva Anonymous avsaknad av struktur. I själva verket är det snarare en flagga som vem som helst som kan hissa för att delta i lite nätaktivism, vandalism, eller något däremellan. Personer som sade sig representera Anonymous uppgav nyligen att de ”förklarat krig” mot IS med en storm av nätattacker mot sajter och individers konton i sociala medier. Om Anonymous, som inte har några ledare eller någon formell struktur, egentligen kan förklara krig är tveksamt och många av de som fått sina sajter och konton utpekade är inte IS-anhängare. Uppgiften fick däremot stor internationell uppmärksamhet, och beskrevs som ett led i kampen mot den brutala gruppen IS.

En känd IS-bild som fått sig en remake.

Forumet 4chan är också kritiserat bland annat för ge hot, hat och allmänna trakasserier på nätet en plattform. Det förekommer också i allra högsta grad, tillsammans med diverse material som knappast lämpar sig för arbetsmiljön eller kanske något sammanhang. I anktråden handlar fler invändningar om huruvida det är lämpligt att skämta med en grupp som IS. Det är framför bilder där IS offer syns som väcker debatt. Frågan om vad som är okej att skämta om är också nära sammankopplad med tanken om humor som vapen mot IS. En del har framhållit att skämt om IS kanske är lämpligare från människor som faktiskt lever i IS skugga. Inte minst eftersom IS av rasistiska eller islamofoba skäl felaktigt kan kopplas samman med muslimer i stort, trots att gruppens ideologi ligger långt utanför den sunnimuslimska mittfåran. Samtidigt har satir riktad mot IS blivit en mer gloibal angelägenhet i takt med att gruppen genomför allt fler attacker världen om.

”Ett syfte uppgavs då vara att "bildbomba" IS så att bilder som hånade och drev med IS toppade sökresultaten för den som letade bilder på nätet.”

Ett annat IS-mem som påminner om 4chans ankbilder var ”ISIS chan”, som spreds på japanska i början på året i samband med att IS tog och senare dödade två gisslantagna japaner.

IS-jihadister ritades om som seriefigurer i japansk stil och med frukt som återkommande inslag, och fick genomslag i såväl sociala som traditionella medier.

Ett syfte uppgavs då vara att ”bildbomba” IS så att bilder som hånade och drev med IS toppade sökresultaten för den som letade bilder på nätet. Stilen var annorlunda än de ankbilder som nu sprids, men principen och det som uppgavs vara poängen är densamma.

  • Toaborstar och regnbågsfärgade automatvapen i den här manipulerade bilden från nätforumet 4chan.
  • ”Kvack kvack” en annan av bilderna från forumet.
Helskärm

Vilka effekter, om några, den här sortens humor faktiskt har är omdebatterat. Vissa betonar att man inte ska överskatta effekterna, och att IS-jihadisterna själva knappast känner sig särskilt kränkta. Man ska inte heller underskatta hur farlig IS är, en grupp som mördar och förföljer människor världen om.

Men det sagt ska man inte heller överdriva hotet, vilket är vad IS med sin propaganda själva vill. En del av satirikerna framhåller att det snarare handlar om hur de som oroar sig för IS känner sig. Om de känner att satiren slår mot oron för IS så kanske räcker för dem. Oavsett så handlar den här typen av IS-hån, om inte för alla så i alla fall för många, om något större än bara ett skratt.