Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Carl Fridh Kleberg

Alla håller andan inför Trump – även Putin

Om relationen mellan USA och Ryssland var en kalla kriget-osande tv-serie så hade recensenter i dag talat sig andfådda om skarpa vändningar. Det senaste avsnittet av den rysk-amerikanska samproduktion som har kopplat ett järngrepp om utrikespolitiska experter bjöd nämligen på en överraskning.

President Vladimir Putin har inte bara avfärdat den egne utrikesministern Sergej Lavrovs förslag om att kasta ut USA-diplomater. Det som svar på att USA nu gör just det, som svar på de hackerattacker USA pekar ut Ryssland för. Med glimten i ögat bjöd Putin också in amerikanernas barn till julfirande i Kreml, som del i det gissningsvis välregisserade utbytet med Lavrov.

Donald Trump.
Foto: Evan Vucci / AP TT NYHETSBYRÅN

Tidigare uppgifter till CNN gjorde gällande att Ryssland skulle stänga den angloamerikanska skolan i Moskva, för övrigt min egen grundskola i Moskva. Det förnekas bestämt av ryska UD:s taleskvinna Maria Zacharova på Facebook.

Men en rysk vedergällning är bara tillfälligt stoppad. Det i väntan på att Donald Trump blir president i USA, varpå en del bedömare med risk för besvikelse väntar sig ett varmt förhållande mellan de två länderna.


LÄS MER: Vladimir Putin: Vi utvisar inte USA-diplomater


Mycket pekar för all del på en närmare vänskap än dagens mellan Obama och Putin, men det säger inte mycket. Och när Trump segrade i USA-valet var det främst politiker på lägre nivå som firade. Kreml har varit försiktigt positivt men mer avvaktande, i alla fall utåt. Putins uttalande nu är en fortsättning av det med en avgörande skillnad.

Genom att skjuta på eventuell vedergällning ger Putin sig själv flexibilitet inför en osäker framtid. Och vad som viktigare är så höjer man insatserna för Trump när han väl kommer till makten. Vad kommer han göra, den orangelätte fastighetsmagnaten? Oavsett vilket så finns det nu tid att avvakta och förbereda en reaktion.

Vladimir Putin.
Foto: Pavel Golovkin / AP TT NYHETSBYRÅN

Det andra är förstås att Obama med bara några veckor kvar på jobbet ses som irrelevant. Obamas senaste drag är i många ryska betraktares ögon en sista kväkande svanesång från en ”lam anka”, som man kallar amerikanska presidenter som mest värmer stolen åt valvinnaren. Vem slösar krut på ett sådant fjäderfä, om man redan nu har siktet inställt på hans efterträdare?

Om den framtida Trump-ledningen överhuvud taget bryr sig om den här sortens press vet vi förstås inte. Kanske skrotar han Obamas beslut. Kanske inte. Kanske stundar den rosiga era av Trump-Putin relationer som många i väst oroar sig för. Kanske inte.

Oavsett vilket så är det nog genom osäkerhetens oskarpa lins som Putins drag ska ses, inte utifrån antagandet att Trump och Putin blir bästisar. Med tre veckor kvar till Trumps tillträde är Obama helt uträknad och världen håller andan inför följetongens nästa avsnitt. Även Putin som nu går sin tredje tv-säsong – förlåt, USA-president – till mötes.