11 septembers kanske mest kända överlevare död

Bilden på Marcy Borders blev känd över hela världen, i måndags avled hon.

I kategorin Krig & konflikt

Fotografiet på 28-åriga Marcy Borders som, täckt av aska och cementdamm, flyr World Trade Center efter att det första flygplanet träffat tornet blev en av 11 septembers mest kända ögonblickbilder. Kameran fångade den då 28-åriga Borders, som var anställd vid Bank of America, när hon kisande och med öppen mun vandrade genom ett moln av damm, och i internationella medier fick hon smeknamnet ”Dust Lady”.

Samma damm anklagade Border för att ha orsakat den magcancer som i måndags krävde hennes liv, skriver The Guardian.

”Jag kan inte förstå att min syster är borta”, skriver hennes bror Michael på Facebook, och tillägger att hon var ”en hjälte” som tyvärr avlidit av de sjukdomar som plågade henne efter den 11 september 2001.

”Utöver förlusten av så många vänner, arbetskamrater och kolleger på och efter den tragiska dagen… så har gångna års smärta hittat ett sätt att åter göra sig påmind”, skriver han.

Marcy Borders visste inte själv att hon fotograferats förrän hennes mamma ringde och berättade om bilden. Fotografiet fanns med på magasinet Times lista över världens 25 starkaste fotografier. Men för Borders själv knöts också bilden med det tjocka, täckande dammet nära till de hälsoproblem som förföljde henne till hennes död.

– Jag har frågat mig själv: 'Var det det här som tände cancercellerna i mig?'. Jag tror definitivt det, eftersom jag inte har haft några sjukdomar, sade hon i en intervju en tid innan hon dog.

”Hon är inte bara Dust Lady utan också min hjälte och genom mig kommer hon att leva för evigt”

Efter den mörka dagen 2001 led Borders av svår depression och hon hamnade i ett missbruk. Hon har själv beskrivit hur hon drabbades av panik varje gång hon såg ett flygplan eller en man på en byggnad. Hon förlorade också vårdnaden om sina barn, men lyckades 2011 bli nykter.

Hennes dotter Noelle säger till New York Post att mamman "utkämpade en otrolig kamp".

– Hon är inte bara ”Dust Lady” utan hon är också min hjälte och genom mig kommer hon att leva förevigt.