Foto: Noorullah Shirzada

Aziza, 14, har hjälpt 25 000 barn att få gå i skolan

I dag kan ”Afghanistans Malala” belönas med Barnens internationella fredspris. Möt barnen som förändrar världen.

I kategorierna Krig & konflikt,Världshälsa ochVärldspolitik

Hennes kamp har gett 25 000 afghanska flyktingbarn rätt till utbildning.

Aziza Rahimzada, 14, strider för barns rättigheter och jämförs med den berömda Malala Yousafzai i Pakistan.

Nu kan hon få Barnens internationella fredspris – och hon inspirerar också svenska ungdomsrörelser.

”Jag arbetar bara för barn. Jag ska fortsätta att jobba för dem eftersom barns rättigheter kränks på alla nivåer i Afghanistan.”

Aziza Rahimzada är bara 14 år, men har redan i flera år organiserat barn i Afghanistans flyktingläger. Hon ledde dem i uppvaktningar hos lokala politiker och i parlamentet, hon tryckte på och övertalade. Till slut gick myndigheterna med på att registrera de 25 000 barnen i huvudstaden Kabuls 59 flyktingläger så att de fick gå i skolan.

Hennes envisa och målmedvetna kamp för barnens rättigheter uppmärksammas nu runtom i världen. Aziza och två andra barn är nominerade till Barnens fredspris som delas ut av en människorättsorganisation med säte i Nederländerna.

– Jag arbetar bara för barn. Jag ska fortsätta att jobba för dem eftersom barns rättigheter kränks på alla nivåer i Afghanistan, säger Aziza till det amerikanska tv-bolaget NBC.

– Vi startade ett råd för barnen i lägret där de kan tala om sina problem. Det finns också ett äldsteråd i lägret, så jag för vidare barnens problem till det rådet. Därifrån tar jag frågorna till relevanta myndigheter och jag föreslår också lösningar, säger hon.

Med hjälp av barnråden i sitt eget och andra flyktingläger fokuserar Aziza på de problem som främst drabbar barnen. Deras familjer är inrikes flyktingar undan krig och nöd i Afghanistan där blodiga strider rasat i decennier.

  • De tre nominerade till Barnens internationella fredspris 2015 är Abraham Keita, 17, från Liberia, Aziza Rahimzada, 14, Afghanistan och Jeanesha Bou, 17, Puerto Rico.
  • 14-åriga Aziza Rahimzada brinner för att hjälpa barnen i sitt hemland Afghanistan att få gå i skolan. Hon har redan haft ett stort inflytande och i dag kan hon belönas med Barnens internationella fredspris. Foto: Noorullah Shirzada/TT
Helskärm

Kandidaterna till Barnens fredspris

Ärkebiskop Desmond Tutu presenterar de nominerade:

 

AZIZA RAHIMZADA, 14, Afghanistan

"Inspirerar flyktingbarn, särskilt flickor, att uttrycka sina åsikter. Hon står upp för barn som lever under fasansfulla förhållanden i afghanska flyktingläger och har uppmuntrat hundratals barn att tala om sina problem och kräva sina rättigheter... Hon organiserar aktiviteter för barn så att de kan diskutera och dokumentera sina problem, hon ökar medvetenheten och påverkar parlamentsledamöter och opinionsbildare."

 

JEANESHA BOU, 17, Puerto Rico

"Kämpar mot människohandel, trafficking. Hennes mål är att utplåna modernt slaveri, ett brott mot mänskligheten för vilket många människor utsatta för trafficking faller offer. Hennes budskap och kampanjer har gjort Jeanesha till ett exempel för dem som viger sitt liv åt att bekämpa människohandel med barn och ungdomar."

 

ABRAHAM KEITA, 17, Liberia

"Kämpar för rättvisa åt barn som är utsatta för våld. Han blev medlem av Liberias barnparlament när var bara nio år och har sedan dess varit aktiv när barns rättigheter kränks. Han har organiserat flera fredliga marscher och skrivit petitioner till Liberias regering för att kräva respekt för barns rättigheter."

Visa merDölj

Förutom den allmänna fattigdomen led speciellt barnen av att det inte fanns rinnande vatten eftersom föräldrarna skickade i väg dem för att hämta vatten. Barnen fick gå långa sträckor med de tunga hinkarna – tills Aziza lyckades övertala myndigheterna att dra en vattenledning till hennes läger, där det finns mer än 500 barn.

Men det är kampen för barnens rätt att gå i skolan som gjort henne berömd. Hon kallas ”Afghanistans Malala” efter Malala Youzafzai, den pakistanska flicka som skadades svårt när hon sköts i huvudet i ett mordförsök av talibantrogna islamister. De ville stoppa hennes arbete för flickors rätt till utbildning.

”Mer än 900 000 afghaner räknas som flyktingar i sitt eget land. Mindre än 60 procent av barnen i Afghanistan går i grundskola och mindre än 35 procent i gymnasium, enligt FN.”

Malala fick Barnens fredspris, samma pris som Aziza Rahimzada nu är nominerad till, och sedan Nobels fredspris 2014. Aziza vill precis som Malala sprida budskapet om alla barns och särskilt flickors rätt att gå i skolan.

– De här barnen är en produkt av krig. De har lidit mycket under alla år av krig. Jag ger barnen råd och förklarar värdet av utbildning för dem, säger Aziza till nyhetsbyrån AFP.

– Deras familjer är också outbildade så ibland måste vi förklara också för dem, säger hon.

Aziza och hennes familj bor i en av Kabuls fattigaste delar. De flydde dit 2001 från provinsen Parwan där en av hennes bröder dödades i kriget. Fyra barn bor fortfarande hemma och hennes mamma försörjer familjen genom att arbeta som kokerska i en skola.

Mer än 900 000 afghaner räknas som flyktingar i sitt eget land. Mindre än 60 procent av barnen i Afghanistan går i grundskola och mindre än 35 procent i gymnasium, enligt FN. För flickor är siffrorna ännu lägre.

– Det som motiverar mig mest är den fattigdom och brist på utbildning som jag upplever i min egen familj, säger Aziza till NBC.

Malala Youzafzai från Pakistan skadades svårt när hon sköts i huvudet av talibantrogna islamister. Hon blev världskänd för sitt engagemang för ungas rättigheter och vann Fredspriset 2014. Foto: Rui Vieira

Andra barnaktivister som förändrat världen

MALALA YOUSAFZAI, Pakistan
Skolelev som vid 15 års ålder överlevde ett mordförsök av talibantrogna. Hennes aktivism för utbildning och fred fick internationellt erkännande under 2013 och hon har tilldelats flera internationella utmärkelser. Förra året fick hon Nobels Fredspris tillsammans med Kailash Satyarthi.

 

SEJAL-HATHI, USA
Startade den ideella organisationen Flickor Hjälper Flickor när hon var 15 år. Vid 19 grundade hon Girltank, en organisation som jobbar för att stärka unga kvinnor världen över socialt och ekonomisk. Sejal-Hathi har talat i bland annat FN och belönats med många utmärkelser för sitt engagemang.

 

NKOSI JOHNSON, Sydafrika
Barnaidsaktivist som föddes 1989 och dog i hiv/aids tolv år senare. Har haft stort inflytande på den allmänna synen på hiv/aids och dess effekter. Var före sin död det hiv-smittade barn som överlevt längst. Belönades postumt med Barnens Fredspris från Kids Rights Foundations 2001 för sitt engagemang för att stödja hivsmittade barns rättigheter.

 

ROCIO ORTEGA, USA
Gick i gymnasiet när henne passion för är stärka unga kvinnor började växa fram. Är engagerad i ideella organisationen Girl Up som riktar sig mot kvinnor i framför allt utvecklingsländer, som inte haft samma möjligheter att lyckats i livet som hon själv i USA.

Visa merDölj

Den afghanska flickan uppmärksammades för flera år sedan organisationen Mobile Mini Circus for Children (MMCC), en internationell hjälporganisation som verkar i Afghanistan och försöker föra samman barn och identifiera unga ledare genom lek.

– Hon var mycket speciell från början. Hon tänkte mer än de andra, talade för dem, ställde frågor. Gradvis blev hon en representant för de andra barnen, säger David Mason, ledare för MMCC, till AFP.

Det var i samarbete med MMCC och lokala politiker som Aziza lyckades ge flyktingbarnen rätt att gå i skolan.

– Det var en framgång av astronomiska mått. Jag såg barnen i skoluniform och kände inte igen dem. Det var en sådan lättnad att se dem, det var en sådan radikal förändring, säger David Mason.

”Barnens fredspris ger en röst till dem som saknar röst och visar att barn kan förändra världen.”

Nu har den nederländska människorättsorganisationen Kids Rights, som har speciellt fokus på barns rättigheter, nominerat henne till sitt Barnens fredspris. Den sydafrikanske ärkebiskopen Desmond Tutu, själv mottagare av Nobels fredspris, förklarar att hon är nominerad för att hon ”inspirerar flyktingbarn, speciellt flickor, att uttrycka sina åsikter” och för att ”hon står upp för barnen som lever i fasansfulla förhållanden i flyktingläger”.

De två andra nominerade är Abraham Keita, 17, från Liberia ”för sin kamp för barn som är offer för våld” och Jeanesha Bou, 17, i Puerto Rico för ”sin kamp mot trafficking”.

– Barnens fredspris ger en röst till dem som saknar röst och visar att barn kan förändra världen, säger Desmond Tutu i ett pressmeddelande från Kids Rights.

  • ”Det är viktigt att den här typen av pris delas ut. Unga aktivister som uppmärksammas är inspirerande”, säger Rebecka Prentell, ordförande i LSU, som är en samlingsorganisation för Sveriges ungdomsorganisationer.
  • ”Vi ska erkänna barn som fullvärdiga rättighetsaktivister, i dag hålls de tillbaka av åldersmaktfaktorer”, säger Jorge Londoño, ordförande i Rädda Barnens ungdomsförbund.
Helskärm

Barnaktivister som Aziza Rahimzada inspirerar också unga aktivister i Sverige – trots att de naturligtvis verkar under helt andra villkor än fattiga barn i tredje världen.

– Det är bra att barn blir uppmärksammade på det här sättet. Men vi ska erkänna barn som fullvärdiga rättighetsaktivister, i dag hålls de tillbaka av åldersmaktfaktorer. De ska vara kandidater till Nobels fredspris också, säger Jorge Londoño ordförande i Rädda Barnens ungdomsförbund.

– Aziza påminner om Malala som har gett mycket inspiration till vår organisation i Sverige och till unga över hela världen som ett exempel på att barn verkligen kan kämpa.

– Jag skulle bli glad om också Aziza får både det här priset och Nobelpriset. Det skulle vara ett erkännande till alla de 30 miljoner barn som är på flykt runtom i världen, säger han.

Också Rebecka Prentell, ordförande i LSU, en samlingsorganisation för Sveriges ungdomsorganisationer, ser Aziza som en förebild.

– Det är viktigt att den här typen av pris delas ut. Unga aktivister som uppmärksammas är inspirerande, säger Rebecka Prentell.

– Det är väldigt viktigt att barn och unga har förebilder. Det visar att unga har en möjlighet att engagera sig och förändra sin situation.

– Också i Sverige kan man engagera sig på många sätt. Vi har en väldigt stark ungdomsrörelse med organisationer för mänskliga rättigheter, miljö, elevers rättigheter. Vi har fritidsorganisationer som erbjuder meningsfulla aktiviteter i gemenskap, säger hon.

”En dag kommer de utländska biståndsorganisationerna att upphöra med sin hjälp. Därför måste vi stärka våra egna institutioner och förbättra den sociala rättvisan för vårt folk.”

Samtidigt arbetar Aziza för att hjälpa sitt utfattiga och krigshärjade land. Hon hoppas kunna skapa en afghansk motsvarighet till justitieombudsmannen (JO) dit medborgarna kan vända sig med sina klagomål.

– Det jag har uppnått hittills är ingenting. En dag kommer de utländska biståndsorganisationerna att upphöra med sin hjälp. Därför måste vi stärka våra egna institutioner och förbättra den sociala rättvisan för vårt folk, säger Aziza Rahimzada till AFP.