Ayatollans fatwa: Kvinnor i Iran förbjuds cykla offentligt

Enligt ayatolla Ali Khamenei, Irans högste ledare, har kvinnor bara två uppgifter: Att vara mammor och sköta hushållsarbetet.

Den 10 september utfärdade Ali Khamenei en fatwa, en religiöst bindande order, som förbjuder kvinnor från att cykla offentligt och framför främlingar. Det rapporterar Nationella motståndsrådet i Iran med hänvisning till statliga medier.

– Att cykla drar ofta uppmärksamhet från män och utsätter samhället för fördärv. Det strider därför mot kvinnors kyskhet och måste överges, säger ayatollan enligt Nationella motståndsrådet, som kallar fatwan för "löjlig".

Det var när Ali Khamenei pratade om ”statens riktning” och allmän familjepolitik som han nämnde att kvinnorna bara har som uppdrag att vara mammor och sköta hushållet – och att de inte ska få cykla, skriver Iran News Update.

Sajten rapporterar om ökat förtryck och diskriminering mot kvinnor från regimen den senaste tiden.


LÄS MER: Kvinnoupproret mot männens lagar i Saudiarabien


Nationella motståndsrådet i Iran är en paraplyorganisation där bland annat oppositionsgruppen Folkets mujahedin ingår.

De vill störta den nuvarande regimen i landet – och tror att det är möjligt.

"Utan tvekan kommer solidaritet och enighet bland de förtryckta delarna av det iranska samhället kunna störta denna fascistiska och kvinnofientliga regim snart", skriver kvinnokommittén vid Nationella motståndsrådet i Iran.


Förbudet väcker avsky och motstånd bland många kvinnor och män.

Via #Iranianwomenlovecycling protesterar flera genom att lägga upp bilder på sig själv på cykel.

– Att cykla är en viktig del av våra liv, säger en ung kvinna som lagt upp cykelbilder på sig själv och sin mamma på Twitter.

– Det är en rättighet som vi inte kommer att ge upp, säger hon.

Kampanjen #Iranianwomenlovecycling startades av Masih Alinejad, en känd iransk journalist.

– Den här fatwan har mött massor med hån på sociala medier, säger hon till ABC.

– Det är skamlöst att utfärda en sådan fatwa 2016, helt oacceptabelt, säger hon.

Masih Alinejad tror att nyckeln till förändring i Iran finns i kvinnokampen.

– Kvinnor i Iran vill vara aktiva i samhället men starka krafter ser det som ett hot mot systemet. Kampen för jämställdhet är en process som kommer att pågå lång tid och precis som i Europa och USA kommer kvinnor att vinna mark.


Det är inte första gången det kommer rapporter om förtryck mot kvinnor i Iran.

I landet är det inte tillåtet för kvinnor att visa sig utan täckt hår. Nära flera modeller släppte ut sitt hår på Instagram i maj så greps de.


LÄS MER: Fotomodeller greps när de släppte ut håret


Sedan 2012 får inte heller iranska kvinnor se på volleyboll – en av de största sporterna i landet. Det är också förbjudet för kvinnor att titta på när män spelar fotboll.

Enligt en årsrapport från Amnesty International utsätts kvinnor och medlemmar av etniska och religiösa minoriteter i Iran för "omfattande diskriminering, både i lagstiftningen och i praktiken".

Under fjolåret stängdes en månadstidning för kvinnor ner, aktivister för kvinnors och minoriteters rättigheter hölls frihetsberövade eller avtjänade fängelsestraff och i parlamentet diskuterades lagförslag som skulle förhindra information om preventivmedel och förbjuda frivillig sterilisering. Dessutom kan en lag träda i kraft som gör det obligatorisk för företag att rangordna arbetssökande:

Män med barn i första hand, sedan gifta män utan barn och därefter gifta kvinnor med barn.

Samma lag kan ännu mer komma att se våld i hemmet som en “familjeangelägenhet”, enligt Amnestys rapport.

En film som lagts ut på Youtube visar vad som hände när polisen plötsligt började stoppa kvinnor på cykel i Iran:

https://www.youtube.com/watch?v=2RqpYvvRxKc