Foto: Axel Öberg

”Trump är en mobbare – men ändå tusen gånger bättre än Hillary”

Här är bilderna och rösterna från cirkus Cleveland. Expressens och Geos fotograf Axel Öberg har träffat några av besökarna på republikanernas konvent, där Donald Trump varit festens mitt. Det här är vad de hade att säga.

I kategorin Världspolitik

CLEVELAND.

Inför det republikanska konventet i Cleveland fanns farhågor om att kraftfulla konfrontationer skulle blossa upp mellan polis och demonstranter. Uppmärksammade dödliga polisskjutningar av svarta följt av attacker på poliser runtom i USA har trissat upp spänningarna i landet.

Men konventet löpte på ganska konfliktfritt – med undantag från mindre oroligheter, bland annat då 17 demonstranter greps i samband med att de brände den amerikanska flaggan.

”Här är bilderna och rösterna från några av människorna han mött. Trumpanhängare, Hillaryfans, serietecknare, politiker och lokala Clevelandbor.”

Mycket har hänt under konventet, där Donald Trump varit i den politiska världens absoluta fokus. Sprudlande segertal har varvats med bidrag av det mer pinsamma slaget. Trump har hyllats som ett lysande val av presidentkandidat – men långt ifrån alla republikaner har stämt in i hyllningskören.

Expressens fotograf Axel Öberg har varit på plats i Cleveland. Här är bilderna och rösterna av några av människorna han mött. Trumpanhängare, Hillaryfans, serietecknare, politiker och helt vanliga lokala Clevelandbor.

Så här tycker de om den cirkus som vanligtvis går under namnet Republican National Convention med 50 000 besökande politiker, journalister och allsköns människor.

Foto: Axel Öberg

”Dr U.R awesome”

Professionell bubbelblåsare, f.d trollkarl samt enligt egen utsago innehavare av rekordet för världens största såpbubbla.

– Jag hoppas att Donald Trump blir president. Han stöttar medelklassen och är inte köpt av privata intressen.

 

Foto: Axel Öberg

Jonathan Smith, 20, från Mobile, Alabama

En av ett hundratal aktivister, demonstranter, poliser och allmänt nyfikna som samlats på Public square i Cleveland.

– Jag kom hit för att se om någon gör något för oss svarta och och även för oss inom HBTQ-rörelsen.

– Hittills är jag inte jätteimponerad, det känns som det ena partiet bara bryr sig om pengar och det andra bara om moral. Jag tror att vi för att få det här landet på fötter behöver ett parti som bryr sig om både pengar och moral.


Foto: Axel Öberg

Delores ”DD” Morris, 46, från Cleveland, Ohio

Efter en rättsprocess har Dolores hamnat på gatan i Cleveland och beskriver sig som pensionerad från sitt jobb som revisor.

– Jag identifierar mig själv som republikan men har i ärlighetens namn ingen aning om vilka som ställer upp, förutom Trump som jag sett på affischer runtom på stan.

 

Foto: Axel Öberg

Lisa Aurora, fastighetsmäklare från Miami, Florida

Är i full fart med att ta en selfie med konventets scen i bakgrunden när Expressen lyckas få till en pratstund med henne.

– Vi hade två fantastiska kandidater från min hemstat Florida. Dels vår före detta guvernör Jeb Bush och dels senator Marco Rubio. Men eftersom jag är volontär för republikanerna i vårt county i Miami vill jag inte säga vem jag röstade på men jag tror Trump kommer bli en utmärkt president för det landet behöver just nu är någon som förstår företagare.

 

Foto: Axel Öberg

Brenda High, 63, skribent från Pasco, Washington state

Sitter ensam på en stol bland delegaterna för Washington i väntan på att konventets andra dag ska dra igång.

– Det här mitt andra konvent. Men eftersom Cruz, som var den mest populära kandidaten i vår delstat,- hoppade av så blev vi enligt våra regler skyldiga att stötta Trump.

– Jag driver en organisation som motverkar mobbing som vi startade efter att min son tog livet av sig på grund av mobbing.

– Trump är en mobbare i mina ögon men han är ändå tusen gånger bättre än Hillary Clinton.

 

Foto: Axel Öberg

James Brown, 19, student från Cleveland

Är bara på väg genom torget när han träffar en pastor han känner och stannar för att snacka en stund. Även Geo får ett snack med honom.

– Jag har varit aktiv i det demokratiska partiet och ringt runt och försökt få folk att registrera sig för att rösta inför primärvalen. Du kan aldrig ana hur många människor här som inte ens vet vilka kandidaterna är. Många unga förknippar socialism med Bernie Sanders men för mig förknippar jag den mer med den panafrikanistiska rörelsen som jag är aktiv inom.

 

Foto: Axel Öberg

Marlon Butts, 25, Cleveland

Är på plats på torget med sin röda treåriga leguan Fluffy för att försöka muntra upp stämningen.

– Det är så många blandade känslor här men när folk ser Fluffy blir de glada.

– Polisen är trevliga och verkar ha planerat allt väl – så det kunde ha varit mycket värre.

 

Foto: Axel Öberg

Vishjavit Singh, serietecknare från New York

Är en del av en grupp serietecknare som rest hit för att demonstrera mot rasism och intolerans.

– Min röst i det kommande valet är först och främst emot Trump. Jag tror att han kommer ha en chans om inte vi demokrater går ut och röstar.

 

Foto: Axel Öberg

Erika Heyes, pensionär från Cleveland

Kom till USA från Bayern i Tyskland 1960 och är numera en amerikansk medborgare och förklarar på kraftig tysk brytning att hon tänker rösta på Trump eftersom hon anser att Hillary Clinton är korrumperad och en brottsling.

– Jag gillar inte allt med Trump men han är inte politiskt korrekt, det är den politiska korrektheten som fått det här landet att gå ner sig. Hans barns tal var väldigt imponerande och hans barn säger mycket om hans karaktär.

Att vissa på vänsterkanten jämför Trump med Hitler ger hon inte mycket för:

– Det är patetiskt dumt!

 

Foto: Axel Öberg

Ivana Bengochea, 22, juridikstudent från New York

Geo mötte Ivana efter att Ted Cruz blivit utbuad av Trumpsupportrar som var arga för att han inte formellt gick ut och stöttade Trumps nominering.

– Det här är mitt första konvent och jag har varit republikan sedan jag nådde en politisk mognad i 14–15-årsåldern. Jag har alltid velat komma till ett konvent och det är som en dröm att äntligen få komma hit och uppleva det trots allt kaos. Jag älskar att senator Ted Cruz inte gick ut och stöttade Trump under konventet utan stod för det han tror på.

 

Foto: Axel Öberg

Sara Walsh, administratör och delegat från Missouri

Det är soundcheck för scouterna som ska läsa den amerikanska trohetseden när Geo möter Sara på konventgolvet. Vi tvingas avbryta intervjun några gånger för att hon enligt tradition ska lägga högerhanden över hjärtat och vända sig mot flaggan när den läses upp.

– Jag har varit republikan i hela mitt liv och blev aktiv som vuxen. För mig är det viktigaste som republikan liten regering och frihet!

 

Fotograf Axel Öberg har rapporterat för Expressen och Geo från republikanernas partikonvent i Cleveland, Ohio.